14.9 C
București
joi, 2 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleUmeri verzi la tomate - cauzele apariției, cum evităm problema

Umeri verzi la tomate – cauzele apariției, cum evităm problema

Umerii verzi la tomate este un fenomen destul de frecvent întâlnit la cultivarea acestei culturi, care poate avea mai multe cauze ale apariției. Pe lângă aspectul mai puțin atractiv, umerii verzi afectează gustul fructelor de tomate.

În primul rând, trebuie să specificăm faptul că problema poate fi evitată inclusiv optând pentru hibrizi care nu formează acești umeri verzi. Gama acestora este destul de variată, astfel că la sigur veți găsi hibridul potrivit. Atunci când alegeți o varietate de tomate, trebuie să studiați cu atenție caracteristicile morfologice ale acesteia.

Dacă colectați și recoltați singur semințe de roșii dintr-un anumit soi timp de câțiva ani la rând, atunci după câteva generații soiul poate să degradeze, iar îngălbenirea sau înverzirea umerilor devine din ce în ce mai proeminentă.

În continuare, haideți să analizăm care sunt cele mai frecvente cauze ale apariției umerilor verzi, galbeni, frecvent cu o pulpă densă, fibroasă, fără gust în interior. Motivul acestui fenomen nu este unul singur, de aceea, va trebui să oferiți atenție sporită culturii pentru a determina exact cauza și să întreprindeți măsurile necesare.

Cauzele formării umerilor verzi la tomate

Una dintre cele mai frecvente cauze este supraîncălzirea roșiilor, expunerea directă a fructelor de tomate la lumina directă a soarelui. Desigur, cea mai eficientă metodă este instalarea plasei de umbrire. În acest mod, tomatele vor fi protejate de razele directe, se vor dezvolta normal.

O altă opțiune, care nu ar presupune cheltuieli adiționale, cum ar fi în cazul plasei de umbrire, este să normați corect frunzele de tomate. Rărirea excesivă a acestora duce la faptul, că fructele rămân neprotejate. Razele soarelui, care cad pe fructele necoapte, perturbă procesele adecvate de dezvoltare și colorare. Acest lucru are ca rezultat formarea petelor pe fructe.

În ciuda faptului că operațiunea de înlăturare a frunzelor este una importantă, nu ar trebui să uităm de faptul că frunzele sunt bucătăria plantei, producând hrana necesară, astfel mereu trebuie să ne orientăm ca foliajul să fie adecvat stării plantelor și sănătos.

Prin urmare, frunzele inferioare pot fi îndepărtate după formarea celei de-a doua tulpini florale. Frunzele superioare nu se îndepărtează. Puteți îndepărta copileții sau să ciupiți punctul de creștere, când fructificarea se finalizează. Detalii despre copilitul lăstarilor de tomate găsiți pe acest link.

Un alt motiv al formării umerilor verzi poate fi lipsa de potasiu din plante. Lipsa potasiului afectează procesul de coacere a fructelor, și anume sinteza pigmentului licopen, care este responsabil pentru culoarea roșie. Dacă nu va fi suficient potasiu în plantă, nu se va forma licopen, respectiv, tomatele nu se vor înroși. 

Simptomele insuficienței de potasiu sunt vizibile și pe frunze. Frunzele bătrâne se îngălbenesc, ulterior necrozează, începând de la margini. În cazul carenței severe, se îngălbenesc și zonele dintre nervațiuni. În zona clorotică se dezvoltă puncte albicioase, necrotice:

Deficitul de potasiu este ușor de recuperat. Este suficient să oferiți plantelor îngrășăminte cu acest element. În condiții de suprafețe mici, poate fi vorba de sulfat de potasiu sau infuzie de cenușă. Modul în care se diluează și se aplică sulfatul de potasiu este indicat pe ambalajul produselor.

Soluția de cenușă se prepară astfel: 10 litri de apă se amestecă cu un pahar de cenușă. Se agită bine și se lasă timp de douăsprezece ore. Apoi, turnați câte un litru lângă rădăcina fiecărei plante.

Dar se întâmplă ca planta să nu poată absorbi potasiul din sol. Acest lucru se poate datora unui dezechilibru între suplimentele de potasiu și calciu. Aceste două elemente sunt concurente, iar excesul de calciu împiedică asimilarea potasiului. Ele folosesc aceleași căi pentru a intra în plantă. Dar potasiul este un element puțin mobil, de aceea calciul se ridică în plantă mai repede și mai mult. Așa apare dezechilibrul.

Monitorizați pH-ul solului. Acesta afectează echilibrul microelementelor și blochează absorbția lor. Toamna este necesar de neutralizat solurile prea acide cu var sau dolomită. Preventiv, puteți fertiliza foliar plantele cu potasiu.

Detalii despre pH-ul solului – importanță, cum poate fi reglat.

De asemenea, potasiul poate fi furnizat prost plantei din cauza lipsei de apă sau, dimpotrivă, din cauza surplusului de apă. Încălcarea regimului de temperatură (sub +15˚С și peste +27 ˚С) sau schimbările bruște ale temperaturilor de noapte și de zi pot fi, de asemenea, motive pentru absorbția slabă a nutrienților de către plante.

Și un alt motiv pentru apariția umerilor galbeni la tomate este excesul de calciu, care afectează gustul fructelor de tomate. Aplicând fertilizările conform tehnologiei, puteți să mențineți echilibrul.

V-ar putea plăcea și articolul despre De ce crapă roșiile. Vezi 4 motive și cum le evităm.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Putregaiul bazei tulpinii la tomate -Didymella lycopersici

Putregaiul bazei tulpinii la tomate cunoscut și ca putregaiul...
‹ adv ›

De ce se răsucesc frunzele la tomate și ardei. Cauze, prevenire

Deseori, simptomele anumitor dereglări în plante pot fi confundate cu cele ale prezenței unor patogeni, astfel fiind aplicate tratamente...

Cauze ce duc la îngălbenirea răsadului de ardei, a plantelor tinere

Una dintre cele mai frecvente probleme la răsadurile de ardei este schimbarea culorii frunzelor - îngălbenirea răsadului de ardei....
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole