14.5 C
București
joi, 10 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleMetode de combatere a buruienilor

Metode de combatere a buruienilor

Numărul foarte mare de buruieni cu o biologie atât de diferită, a impus elaborarea unei game largi de metode combatere a acestora. Aflați aici despre Pagubele produse de buruieni. Cum afectează recolta.

Acestea pot să fie:

  • Metode preventive de combatere a buruienilor, când se urmăreşte preîntâmpinarea infestării solului şi a culturii agricole şi constau în: curăţirea materialului de semănat, folosirea gunoiului de grajd bine descompus, distrugerea focarelor de infestare cu buruieni, organizarea serviciului de carantină.
  • Metode de combatere (curative): agrotehnice, chimice, biologice.

În acţiunile de combatere, trebuie pornit de la pragul economic de dăunare (PED), adică gradul de îmburuienare al unui teren şi a unei culturi care duce la diminuarea cantitativă şi calitativă a producţiei şi de la care se justifică economic aplicarea măsurilor corespunzătoare de combatere a buruienilor.

‹ adv ›

Din studiile făcute, acest prag diferă, de exemplu de la 10-18 buruieni anuale şi 2-3 perene la mp. pentru cerealele de toamnă, la 5 – 10 buruieni anuale şi 1- 3 perene la mp. 

Combaterea pe cale agrotehnică

Metodele agrotehnice constau în:

  • aplicarea unei rotaţii raţionale a culturilor;
  • lucrări adânci şi superficiale ale solului;
  • semănatul cu respectarea densităţii optime a plantelor;
  • plivitul şi prăşitul buruienilor, mulcirea, etc.

Aplicarea unei rotaţii raţionale a culturilor (asolamentul) este cea mai importantă metodă de luptă cu buruienile. Această metodă diminuează cheltuielile pentru combaterea acestora prin metoda chimică, deoarece alternarea culturilor cu diferite sisteme radiculare și cu diferite densități diminuează cantitatea și spectrul de buruieni.

Plivitul şi prăşitul buruienilor, mulcirea este în mare măsură o metodă de combatere eficientă, totuşi majorează cheltuielile de producţie, cere mult timp pentru lichidarea focarelor de buruieni, mobilizează maşini, utilaje şi oameni în număr mare pe o perioadă îndelungată.

Combaterea chimică sau erbicidarea

Combaterea pe cale chimică sau erbicidarea este foarte eficientă, simplă, economică, permiţând distrugerea buruienilor într-o perioadă scurtă de timp.

Metodele chimice se bazează pe utilizarea erbicidelor (preemergent sau postemergent) şi reprezintă metodele cu impactul negativ cel mai puternic asupra indicilor calitativi ai produselor agroalimentare şi asupra mediului ambiant.

Erbicidarea aplicată raţional, în complex cu măsurile agrotehnice, contribuie la ridicarea producţiei şi înlătură efectuarea unor lucrări manuale care absorb foarte multă forţă de muncă.

Astfel, dacă pentru executarea a trei praşile manuale pe rândul plantei de porumb sunt necesare 125,1 de zile-om, iar pentru executarea a două lucrări de plivit la grâu, 57,0 de zile-om la suprafaţa de 100 ha, prin combaterea chimică a buruienilor de pe aceeaşi suprafaţă se consumă numai 22 de zile-om.

Specialiştii susţin că erbicidarea este cea mai pretenţioasă lucrare din întreg complexul de lucrări pentru protecţia plantelor. De aceea, pentru executarea ei în condiţii optime se impun următoarele măsuri:

  • alegerea maşinilor corespunzătoare ca performanţă, productivitate, consum de combustibil;
  • alegerea erbicidelor în funcţie de cultură, spectrul de buruieni, gradul de infestare, de starea terenului, de efectul asupra buruienilor şi de costul lor;
  • respectarea cu stricteţe a regulilor de protecţie a muncii;
  • uniformitatea tratamentului pe suprafaţa tratată, cu respectarea dozei de erbicid;
  • respectarea epocii de administrare numai la suprafaţa solului cu încorporarea imediată la 5 cm cu ajutorul grapei cu discuri.

Stabilirea dozelor omologate pentru fiecare erbicid, tip de sol şi cultură agricolă trebuie să fie în atenţia deosebită a utilizatorului. Orice greşeală în dozare poate duce la distrugerea culturii pe teren şi la poluarea solului.

Combaterea biologică a buruienilor

Combaterea biologică a buruienilor prin intermediul unor duşmani naturali constituie o metodă des utilizată în ecotehnologie datorită avantajelor pe care le prezintă: este ieftină, este continuă şi nepoluantă pentru mediul ambiant.

Prin metodele folosite de biologia clasică şi de biotehnologie pe Terra s-ar putea renunţa cu timpul la imensul consum de pesticide. Noile biotehnologii fac să se întrevadă o lume în care nu s-ar mai pierde o treime din recoltă şi în care creşterea plantelor ar fi accelerată, iar costul alimentaţiei s-ar reduce.

Metodele de combatere biologică sunt complexe, ele făcând parte din arsenalul clasic şi modern constituit de-a lungul unor ani de cercetare, fabricaţie şi promovare în producţia agricolă.

Citiți aici despre Cum pot fi ținute sub control buruienile în agricultura ecologică.

Combaterea integrală presupune folosirea tuturor metodelor agrotehnice, chimice şi biologice, separat sau în acelaşi timp. Ea are un caracter preventiv şi curativ, cu tendinţa spre ecologizarea mijloacelor de luptă contra buruienilor, cu scopul de a le distruge şi de a reduce doza de erbicid şi consumul de combustibil.

Bibliografie:

  • Gumovschi A. Manualul fermierului pentru culturile de câmp. Vol. I. , Chişinău, 2021
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Ambrozie – poze, daune, metode de combatere

Ambrozia sau Ambrosia artemisiifolia este una dintre cele mai...
‹ adv ›

Pagubele produse de buruieni. Cum afectează recolta

Se numesc buruieni speciile sălbatice de plante adaptate să trăiască împreună cu plantele cultivate, pe care le stânjenesc în creștere și...

Metode de combatere a buruienilor la floarea-soarelui

Buruienile reduc randamentul și calitatea boabelor/semințelor prin concurență cu cultura pentru resurse. Cu toate acestea, nu toate buruienile concurează...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole