11.6 C
București
luni, 6 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleMetode de combatere a buruienilor la floarea-soarelui

Metode de combatere a buruienilor la floarea-soarelui

Buruienile reduc randamentul și calitatea boabelor/semințelor prin concurență cu cultura pentru resurse. Cu toate acestea, nu toate buruienile concurează în mod egal, astfel că o modalitate mai bună de a examina problema este gestionarea buruienilor, mai degrabă decât combaterea acestora.

Specialiștii Nuseed vin cu câteva recomandări pentru gestionarea buruienilor, explicând că acestea necesită o mai bună înțelegere a biologiei buruienilor și a culturilor și a interacțiunii acestora.

Cum influențează buruienile recolta

  • Buruienile concurează cu culturile pentru resurse, inclusiv spațiu, lumină, umiditate, substanțe nutritive și dioxid de carbon.
  • Reduc randamentul și calitatea boabelor.
  • Reduc viabilitatea economică a culturii.
  • Pot acționa ca gazde alternative pentru insecte dăunătoare sau boli.

Combaterea mecanică a buruienilor la floarea-soarelui

Deși nu există o definiție definitivă pentru a descrie combaterea mecanică a buruienilor, aceasta este practic orice metodă diferită de utilizarea substanțelor chimice.

Următoarea listă descrie principalele opțiuni de combatere mecanică a buruienilor, disponibile pentru producția comercială de floarea-soarelui.

  • Înlăturarea manuală – prășitul manual poate fi eficient în culturile pe rânduri, dar consumă mult timp, este lent și necesită suficientă forță de muncă, însă poate fi util în tratarea problemelor legate de buruienile localizate.
  • Cultivarea – aratul și alte metode de cultivare efectuate după recoltare și înainte de semănarea următoarei culturi pot distruge sau îngropa buruienile și semințele de buruieni și sunt foarte eficiente, dar pot aduce semințele latente de buruieni la suprafață, continuând ciclul de creștere a buruienilor.
  • Prășitoarele cu flacără – prășitoarele cu flacără, adesea utilizate în sistemele de agricultură ecologică, pot fi foarte eficiente în combaterea buruienilor apărute. Scopul nu este de a arde buruienile în totalitate, ci de a le expune la o încălzire bruscă și severă, care denaturează proteina din interiorul buruienilor ducând la decimarea acestora.
  • Cultivările pe rânduri intercalate – cultivarea solului între plantele de cultură funcționează bine la culturile pe rânduri, cum ar fi floarea-soarelui.

Principalele avantaje sunt că metoda mecanică va funcționa în condiții de vânt, când nu este posibilă pulverizarea, este o operație rapidă, este relativ ieftină pentru achiziționare și derulare și este ușor de utilizat. 

Dezavantajele sunt că are nevoie de condițiile potrivite pentru a fi eficientă (la umezeală prea mare, lăstarii se pot reînrădăcina și pot începe să crească din nou). Metoda nu combate buruienile de pe rând, poate disloca lăstarii și se va pierde umiditate prețioasă, deoarece solul este perturbat.

Combaterea chimică a buruienilor

Erbicidele – în primul rând, este o idee bună să înțelegeți terminologia de bază a erbicidelor.

Erbicide Uneori denumite ucigașii de buruieni, acestea sunt substanțe chimice utilizate pentru a ține sub control plantele nedorite.
Denumire comercialăAceasta este denumirea cu drept de proprietate sau denumirea de marcă furnizată de un producător de pesticide și este cea mai proeminentă denumire pe etichetele produselor și în marketing.
Ingredient activAdesea abreviat prin i.a. și este substanța activă sau substanțele active conținute într-un erbicid care este toxic pentru buruieni.
Erbicide selectiveȚin sub control anumite specii de buruieni, lăsând în același timp cultura nevătămată.
Erbicide neselectiveControlează întreaga vegetație sau aproape toată vegetația, inclusiv o cultură, adesea folosite între culturi pentru ținerea completă sub control a vegetației.
Erbicide de preînsămânțareErbicidele de preînsămânțare se aplică pe sol înainte de semănarea culturii și pot fi încorporate mecanic în sol.
Erbicide de preaparițieErbicidele de preapariție se aplică înainte să iasă din sol lăstarii de buruieni.
Erbicide de postaparițieErbicidele de postapariție se aplică după ce au ieșit lăstarii de buruieni din sol.
Erbicide aplicate pe sol
Aplicate pe sol și preluate de rădăcina sau tulpina lăstarilor de buruieni emergente.
Erbicide aplicate pe frunze
În general, sunt erbicide de postapariție aplicate pe partea plantei de deasupra solului și pot fi translocate (sistemic) în toată planta sau pot rămâne într-un anumit loc (contact).
Erbicide reziduale
Acestea rămân deasupra sau pe suprafața solului, ucigând buruienile pe o perioadă de timp pe măsură ce acestea germinează în zona erbicidată. Durata activității depinde de o serie de factori, dar în mod obișnuit este redusă de precipitații.

Utilizarea economică a erbicidelor

Erbicidele pot asigura un control economic eficient asupra buruienilor dacă sunt utilizate corect, dar pentru ca să aibă efect optim, trebuie să acordați atenție la detalii.

Agronomia eficientă a culturilorInclude utilizarea ratelor adecvate de însămânțare și spațierea plantelor, paturile germinative adecvate, data corectă de foraj, utilizarea corectă a îngrășămintelor și protecția bună împotriva dăunătorilor și a bolilor.
Tipul de solEste posibil să nu se recomande erbicidele care acționează asupra solului atunci când materia organică a solului este mai mare de 10%, deoarece aceasta blochează erbicidul.
Paturile germinative umede
Încurajează creșterea rădăcinilor buruienilor în apropierea suprafeței, ceea ce duce la contactul timpuriu între rădăcini și erbicid.
Condițiile meteorologicePrecipitațiile vor spăla erbicidele în zona rădăcinilor, buruienile care se dezvoltă bine vor fi mai susceptibile la erbicide, totuși, precipitațiile prelungite pot provoca percolare.
Aerul cald și umed ameliorează acțiunea erbicidelor asupra frunzelor, iar înghețul, temperatura scăzută, seceta sau vânturile uscate pot afecta eficiența erbicidelor și pot crește riscul de distrugere a culturilor.

Tehnologia erbicidelor la floarea-soarelui

Pe lângă erbicidele de preapariție și de postapariție standard, agricultorii au acces în prezent la tehnologiile Clearfield®, Clearfield® Plus și Express®.

Acești hibrizi utilizează tehnici convenționale de selecție a plantelor pentru a dezvolta soiuri de floarea-soarelui care sunt tolerante la erbicidele pe bază de imidazolinonă și sulfoniluree, în timp ce soiurile convenționale de floarea-soarelui sunt sensibile la erbicidele pe bază de imidazolinonă și sulfoniluree.

Acest lucru permite un control eficient și solid al buruienilor pe toată durata sezonului pentru un spectru larg de dicotiledonate și buruieni, inclusiv lupoaia.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Ambrozie – poze, daune, metode de combatere

Ambrozia sau Ambrosia artemisiifolia este una dintre cele mai...
‹ adv ›

Epoca optimă de semănat a florii soarelui – de ce este important să o respectăm

În ultimii ani, este tot mai des neglijată perioada optimă de semănat a culturii de floarea soarelui, decizia de...

Metode de combatere a buruienilor

Numărul foarte mare de buruieni cu o biologie atât de diferită, a impus elaborarea unei game largi de metode...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole