16.3 C
București
miercuri, 29 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAlianţa pentru Agricultură: Realizarea obiectivelor PAC fără a diminua competitivitatea producătorilor agricoli,...

Alianţa pentru Agricultură: Realizarea obiectivelor PAC fără a diminua competitivitatea producătorilor agricoli, printre priorităţi

Realizarea obiectivelor Politicii Agricole Comune (PAC) fără a diminua competitivitatea producătorilor agricoli şi impunerea concurenţei neloiale produselor agroalimentare din UE în detrimentul celor din afara UE se află printre priorităţile cooperativelor din România.

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare a reiterat priorităţile curente ale cooperativelor româneşti în cadrul COGECA, cu ocazia întâlnirii Comitetul de Coordonare Cooperativă din data de 1 iunie 2022.

Astfel, membrii Comitetului de coordonare şi-au împărtăşit în cadrul discuţiilor problemele cu care se confruntă cooperativele din statele membre, cât şi soluţii sau posibile rezolvări ale acestor probleme.

Conform sursei citate, printre priorităţile cooperativelor din România, delegaţia română a retransmis: realizarea obiectivelor PAC fără a diminua competitivitatea producătorilor agricoli şi impunerea concurenţei neloiale produselor agroalimentare din UE în detrimentul celor din afara UE.

Totodată, delegaţia română a menţionat întărirea poziţiei cooperativelor agricole în PAC sprijinindu-le să realizeze investiţii comune pentru creşterea valorii adăugate a producţiei primare a membrilor;

De asemenea, a fost menţionată aprobarea unei forme a viitorului Regulament al Utilizării Sustenabile a pesticidelor la nivelul Uniunii, Europene (SUR) care nu impune o reducere a consumului de pesticide în ţările în care consumul este sub media europeană.

„Acest lucru este valabil şi pentru îngrăşăminte”, au notat reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură.

Pe lista de priorităţi se mai află: actualizarea legislaţiei europene privind tehnicile moderne de ameliorare până în primăvara anului 2023, precum şi măsuri şi instrumente pentru asigurarea necesarului de proteine vegetale în UE.

„România trebuie să acceseze 1,5 miliarde de euro în programul Invest Eu pentru a furniza toată proteina vegetală necesară UE”, se menţionează în comunicat.

Printre priorităţi se mai află îmbunătăţirea habitatelor naturale din Europa pentru determinarea numărului optim de animale sălbatice şi asigurarea densităţii de suprafaţă corespunzătoare pentru animalele mari carnivore/omnivore (Ursul, Lupul, Mistreţul etc.), precum şi educaţia, instruirea şi perfecţionarea continuă a managerilor de cooperative, membrilor din Consiliul de Administraţie şi salariaţilor.

Cele 4 organizaţii profesionale din agricultură, industrie alimentară şi servicii conexe, reunite informal în Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, însumează aproximativ 3500 de fermieri care lucrează o suprafaţă totală de 2,5 milioane ha, la care se adaugă 1,5 milioane ha echivalentul UVM aferent zootehniei, pe întreg teritoriul României.

Alianţa cuprinde totodată şi membri care activează în industria alimentară şi cumulează a cifră de afaceri de 24,2%, respectiv un număr de angajaţi de 15,95% din totalul sectorului agroalimentar românesc. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AAC cere urgentarea plăților aflate în blocaj pentru ANT și ecoschema PD 04

Cele patru organizații Membre ale AAC (Federația Națională PRO...
‹ adv ›

AAC anunță că în lipsa unor soluții concrete din partea MADR, vor solicita autorizarea protestelor în fiecare județ

Alianța pentru Agricultură și Cooperare, prin organizațiile componente (Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România -...

Alianţa pentru Agricultură solicită acordarea de urgenţă a creditelor agricole cu dobândă subvenţionată

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită ministrului Agriculturii, Florin Barbu, acordarea în regim de urgenţă a creditelor agricole cu...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole