23.5 C
București
joi, 25 iulie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAAC: Agricultura, sector strategic la nivel european pentru europarlamentarii români

AAC: Agricultura, sector strategic la nivel european pentru europarlamentarii români

Creşterea bugetului Politicii Agricole Comune post 2027 de la 0,4% în prezent, la 1% din PIB-ul Uniunii Europene şi convergenţă externă 100% pentru fermierii români sunt printre principalele obiective pe care trebuie trebuie să le aibă în vedere viitorii reprezentanţi ai României în Parlamentul European, consideră membrii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare (AAC).

„Sectorul agroalimentar a fost impactat de crizele multiple prin care a trecut sau care sunt în desfăşurare, inclusiv cele ce ţin de constrângeri impuse prin legislaţia europeană, fără analize amănunţite de impact economic, de mediu şi social înainte de a fi aprobate şi puse în aplicare.

În acest sens, alegerile europarlamentare vor avea efectul cel mai mare asupra activităţii fermierilor şi cooperativelor, acesta fiind motivul pentru care votul de duminică trebuie să se îndrepte către acei candidaţi şi acele formaţiuni care aveţi încredere că înţeleg nevoile şi priorităţile sectorului agricol, având şi deschiderea de a susţine şi apăra drepturile producătorilor”, susţin reprezentanţii ACC.

Astfel, principalele obiective pe care ACC consideră că trebuie să le aibă în vedere viitorii reprezentanţi ai României în Parlamentul European, în relaţia cu sectorul agricol şi cu organizaţiile profesionale din sectorul agroalimentar, pe fiecare subiect aflat în dezbatere la acest moment la nivel comunitar sunt:

  • convergenţă externă 100% pentru fermierii români;
  • creşterea bugetului Politicii Agricole Comune post 2027 de la 0,4% în prezent, la 1% din PIB-ul Uniunii Europene;
  • acceptarea şi susţinerea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană doar după ce îşi va îndeplini obligaţiile pe toate capitolele, sectoarele şi va respecta condiţiile impuse pentru statele membre UE, la nivelul producţiei agricole şi condiţiile de reciprocitate pentru produsele importate.

De asemenea, alte obiective ale organizaţiilor agricole din România vizează asigurarea unui comerţ echitabil care garantează un anumit grad de reciprocitate în ceea ce priveşte standardele de producţie este esenţială pentru a preveni relocările de durabilitate, fără a submina producţia europeană în domenii strategice şi asigurând transparenţa pentru consumatori; modificarea Regulamentelor europene 783, 784 şi 785/ 2018, care să fie completate cu excepţia de utilizare a neonicotinoidelor la tratamentul sămânţă pentru sămânţa folosită la înfiinţarea culturilor în regiunile în care de la natură înregistrăm depăşiri ale Pragului Economic de Dăunare (PED) ale dăunătorilor de sol.

‹ adv ›

Nu în ultimul rând, ACC solicită ca orice nouă iniţiativă din partea Comisiei, în conformitate cu principiile unei mai bune legiferări, trebuie să includă un studiu de impact, inclusiv o secţiune privind fezabilitatea şi necesitatea acesteia; impactul asupra producţiei, terenurilor şi zonelor rurale; impactul asupra reînnoirii generaţionale; o evaluare a implicaţiilor financiare.

„Este nevoie de un comisar pentru agricultură şi zonele rurale, puternic, cu un rol-cheie de vicepreşedinte al Comisiei Europene”, se menţionează în comunicat.

AAC este o organizaţie cu reprezentativitate la nivel naţional, formată din Federaţia Naţională Pro Agro, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) şi Asociaţia Forţa Fermierilor (AFF). 

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AAC cere urgentarea plăților aflate în blocaj pentru ANT și ecoschema PD 04

Cele patru organizații Membre ale AAC (Federația Națională PRO...
‹ adv ›

AAC anunță că în lipsa unor soluții concrete din partea MADR, vor solicita autorizarea protestelor în fiecare județ

Alianța pentru Agricultură și Cooperare, prin organizațiile componente (Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România -...

Alianţa pentru Agricultură solicită acordarea de urgenţă a creditelor agricole cu dobândă subvenţionată

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită ministrului Agriculturii, Florin Barbu, acordarea în regim de urgenţă a creditelor agricole cu...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole