25.3 C
București
sâmbătă, 15 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAzomureș anunță că reia parțial producția de îngrășăminte

Azomureș anunță că reia parțial producția de îngrășăminte

Azomureș Tg. Mureș a anunțat repornirea unor instalații, după aproape patru luni de întrerupere a activității, la începutul lunii mai urmând să fie reluată producția de îngrășăminte și de produse pentru industrie.

„Vom rămâne precauți și sub capacitatea normală de producție, până la confirmarea pachetului de subvenții”, se arată într-un comunicat al companiei.

Nu este însă singura unitate de profil care începe să lucreze, deși prețurile la gazele naturale sunt în continuare mari. În urmă cu circa trei luni, și combinatul de la Slobozia, Nitramonia BC, a repornit.

“Au trecut patru luni de la decizia de a opri temporar producția de îngrășăminte, pe 17 decembrie 2021, în contextul volatilității pieței gazelor naturale. La momentul respectiv, piața gazelor naturale atingea niveluri record, ceea ce făcea imposibilă producția de îngrășăminte la prețuri accesibile, nu doar pentru Azomureș, ci și pentru multe alte fabrici din UE care s-au oprit în aceeași perioadă. În contextul invaziei Rusiei în Ucraina, piața energiei din UE a ajuns de la „maxime fără precedent” la „criză totală”. În timp ce piața gazului în decembrie părea imposibil de gestionat în intervalul 90-120 EUR/MwH TTF (bursa etalon pentru Europa), același punct de referință a atins un vârf de aproape 345 EUR/MwH la începutul lunii martie, iar disponibilitatea gazului a scăzut treptat pe măsură ce accesul la aprovizionarea cu gaz rusesc a devenit mai dificilă din cauza sancțiunilor UE”, susțin reprezentanții Azomureș într-un comunicat.

Azomureș și Fertilizers Europe au atras atenția UE și Guvernului României că șocul energetic ar putea duce la o criză a îngrășămintelor și a alimentelor.

Experții estimează că, în special în contextul restricțiilor exporturilor ucrainene și rusești prin Marea Neagră, 30% din exporturile mondiale de cereale sunt direct afectate și acest lucru are un efect sporit în lipsa îngrășămintelor.

Sprijin pentru producție

La începutul lunii aprilie, Comisia Europeană a intervenit pentru a încerca să prevină criza alimentară, stabilind un cadru legal în care statele membre pot sprijini companiile esențiale pentru agricultură.

Polonia (836 milioane de euro) și Germania (20 miliarde de euro) au oferit deja pachete substanțiale de ajutor, cu prevederi speciale pentru producătorii de îngrășăminte.

La noi, însă, Guvernul României nu a stabilit încă nimic concret, dar Ministerele Energiei, Economiei și Agriculturii lucrează în consultare cu reprezentanți ai industriei precum Azomureș pentru a lansa un pachet de ajutor similar în cadrul CE, se arată în comunicat.

“Toate acestea duc la reluarea parțială a producției la Azomureș. Aprovizionarea cu gaze naturale rămâne dificilă, cu niveluri de preț care duc la costuri ridicate pentru îngrășăminte, chiar și cu ajutorul Guvernului. Prin urmare, până la confirmarea pachetului de subvenții, vom rămâne precauți și sub capacitatea normală de producție, dar în același timp considerăm că este esențial pentru o campanie agricolă 2022-2023 de succes să nu mai amânăm momentul repornirii. Anticipăm o producție limitată de Azotat de Amoniu, Nitrocalcar, Uree și Melamină în prima perioadă, urmând ca producția de îngrășăminte complexe de tip NPK să înceapă în perioada următoare”, a declarat Harri Kiiski, directorul general al Azomureș.

Azomureș, companie controlată de traderul global Ameropa, este cel mai important producător de îngrășăminte pentru agricultură din România.

Azomureș furnizează și materii prime (Uree și Melamină) pentru mai multe obiective industriale din România.

Producția anuală (în condiții normale de funcționare) este de 1,6 milioane de tone de îngrășăminte, aproximativ 75% din producție fiind destinată fermelor românești.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Combinatul de îngrășăminte Azomureş reia producţia

Combinatul Azomureş din Târgu Mureș reia producţia de îngrășăminte,...
‹ adv ›

Azomureş suspendă producţia de amoniac şi îngrăşăminte în luna decembrie

Compania Azomureş a anunţat, vineri, că este nevoită să suspende producţia de amoniac şi îngrăşăminte în luna decembrie, pe...

Mureș: Reluarea producţiei la Azomureş redresează creşterea economică reală a judeţului

Directorul cancelariei prefectului judeţului Mureş, Mara Togănel, susţine că reluarea producţiei de îngrăşăminte pentru agricultură de către combinatul Azomureş...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole