Comisia Europeană este dispusă să accepte derogări în ceea ce priveşte punerea în aplicare a anumitor condiţii referitoare la plata pentru ecologizare pentru anul de cerere 2022, a anunţat Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare.
De asemenea, prin derogare de la articolul 45 alineatul (2) din Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014, pentru anul de revendicare 2022, statele membre pot decide ca terenurile necultivate să fie considerate zonă de interes ecologic în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1307/2013, chiar dacă aceste terenuri au fost păşunate sau recoltate în scop de producţie sau au fost cultivate.
La fel de importantă este derogarea de la articolul 45 alineatul (10b) din Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014, deoarece aceasta permite utilizarea de produse de protecţie a plantelor în acele zone destinate păşunării sau recoltate în scopuri de producţie, se mai precizează în comunicat.
În ceea ce priveşte obiectivul Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare privind o strategie pentru creşterea producţiei de proteaginoase la nivelul Uniunii, în cadrul Consiliului AGRI-FISH din 21 martie 2022, a fost prezentată o notă informativă intitulată „Îmbunătăţirea potenţialului proteinelor pe bază de plante în Europa, în conformitate cu obiectivele stabilite în Pactul verde european”, iniţiată de reprezentanţa austriacă şi care a primit sprijin din partea a 19 state membre, printre care şi România.
Potrivit acestora, în urma dezbaterilor, preşedinţia franceză a concluzionat că este absolut necesară dezvoltarea, în continuare, a producţiei de proteine vegetale şi a surselor alternative de proteine animale în UE şi a invitat Comisia să prezinte o strategie UE de tranziţie a proteinelor, care încurajează cultivarea de proteine vegetale pentru alimente şi hrană pentru animale în UE, precum şi utilizarea altor surse durabile de proteine.
Cele 4 organizaţii profesionale din agricultură, industrie alimentară şi servicii conexe, reunite informal în Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, însumează aproximativ 3.500 de fermieri care lucrează o suprafaţă totală de 2,5 milioane ha, la care se adaugă 1,5 milioane ha echivalentul UVM aferent zootehniei, pe întreg teritoriul României.
Alianţa cuprinde totodată şi membri care activează în industria alimentară şi cumulează o cifră de afaceri de 24,2%, respectiv un număr de angajaţi de 15,95% din totalul sectorului agroalimentar românesc.