miercuri, 28 septembrie, 2022
22.7 C
București

-

HomepageȘtiriVodafone România lansează soluţii digitale în agricultură

Vodafone România lansează soluţii digitale în agricultură

Vodafone România îşi extinde portofoliul de soluţii de digitalizare pentru afaceri cu o suită de soluţii dedicate fermierilor, care integrează tehnologii inovatoare de tip Internet of Things (IoT).

Conform unui comunicat remis, joi, AGERPRES, soluţiile sunt bazate pe senzori care asigură colectarea şi gestionarea datelor esenţiale pentru culturi, automatizarea operaţiunilor, monitorizarea diverşilor parametri, realizarea de analize şi predicţii care permit creşterea eficienţei şi productivităţii în agricultură.

Soluţiile din portofoliul Vodafone se adresează fermierilor care au diverse tipuri de culturi – cultură mare (cereale, oleaginoase), culturi de legume sau pomicultură – cultivate atât în câmp, cât şi în sere.

Soluţiile sunt scalabile şi configurabile, adaptate nevoilor fiecărui fermier, indiferent de mărimea terenului cultivat şi de tipul de cultură.

În plus, prin conectarea la reţeaua Vodafone NarrowBand – IoT (NB-IoT) cu acoperire naţională, soluţiile Vodafone pentru agricultură fac posibilă comunicarea între echipamente – senzori oriunde în ţară, acoperind, astfel, nevoile fermierilor care au culturi inclusiv în zone greu accesibile şi fără surse de alimentare cu energie electrică.

„Agricultura este unul dintre sectoarele care pot beneficia enorm prin adopţia tehnologiilor şi soluţiilor digitale. România este încă la început în această privinţă, însă vedem o deschidere şi un interes din ce în ce mai mari în rândul fermierilor, care au înţeles că agricultura de precizie, bazată pe tehnologii de tip IoT şi analiza datelor, reprezintă agricultura viitorului. Soluţiile digitale aduc o reală valoare adăugată în activitatea acestora, cu beneficii majore în termeni de productivitate, calitate a culturilor, scădere a costurilor, mai ales prin utilizarea eficientă a resurselor, care au o pondere semnificativă în structura costurilor specifice. Suita de soluţii pe care Vodafone o pune la dispoziţia fermierilor acoperă cu succes nevoile fermierilor care au diverse tipuri de culturi, indiferent de mărimea terenului cultivat”, a spus Mihnea Rădulescu, director Enterprise Business Unit, Vodafone România.

Potrivit reprezentanţilor companiei, soluţiile digitale aduc fermierilor beneficii majore de creştere a productivităţii şi calităţii culturilor, menţinere a sănătăţii solului, reducere a costurilor de producţie, prin optimizarea utilizării de fertilizatori, apă, pesticide, precum şi de eficientizare a resurselor umane, prin automatizarea activităţilor specifice în sere şi solarii.

Soluţiile permit monitorizarea condiţiilor meteo prin intermediul senzorilor care detectează parametri importanţi precum direcţia şi viteza vântului, temperatura şi umiditatea aerului, intensitatea precipitaţiilor, ceea ce le permite fermierilor să determine momentul optim pentru recoltare şi aplicarea de tratamente şi nutrienţi, în fiecare fază de dezvoltare a plantei şi adaptat fiecărui tip de cultură.

Senzorii de sol monitorizează condiţiile solului, făcând posibilă avertizarea riscului de îmbolnăvire şi prevenirea bolilor specifice fiecărei plante.

De asemenea, aceştia permit analiza evoluţiei şi consumului de nutrienţi, în funcţie de faza de dezvoltare a culturii.

Astfel, se poate eficientiza utilizarea îngrăşămintelor, cu beneficii atât pentru plantă şi sol, cât şi de optimizare a costurilor de fertilizare.

Pentru culturile din mediu protejat (sere şi solarii), soluţiile de digitalizare Vodafone oferă o serie de automatizări pe baza analizelor şi alertelor în timp real, precum închiderea de urgenţă a serelor în caz de furtună, acţionarea instalaţiilor de irigaţie, ventilaţie, încălzire etc.

Prin intermediul unei aplicaţii integrate şi uşor de utilizat, beneficiarii soluţiilor pot vizualiza în timp real datele colectate de senzori, pot urmări nivelul precipitaţiilor, atât în timp real, cât şi prognozat, pot primi alerte personalizate şi rapoarte, recomandări cu privire la tratamente, fertilizatori şi irigare, informaţii importante pentru planificarea lucrărilor agricole.

În plus, au la dispoziţie hărţi izometrice pentru precipitaţii, umiditatea, temperatura şi electroconductivitatea solului.

Vodafone este cel mai mare operator de servicii mobile şi fixe în Europa şi cel mai mare furnizor de servicii IoT din lume.

Compania operează reţele mobile şi fixe în 21 de ţări şi 48 de reţele mobile partenere.

La 31 decembrie 2020, Vodafone Group avea peste 300 de milioane de utilizatori ai serviciilor mobile, peste 27 milioane de utilizatori ai serviciilor de broadband fix, peste 22 de milioane de clienţi ai serviciilor TV şi peste 118 milioane de dispozitive IoT conectate. 

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Utilaje de încărcare a cerealelor în silobag – top recomandate de Grain Bags

În funcție de materia primă pe care dorești să...

MADR: Buget de 63 de milioane de lei pentru investiţii în centre de colectare sau de prelucrare a ciupercilor şi fructelor de pădure

Guvernul României a aprobat o Hotărâre privind stabilirea valorii schemei de finanţare pentru anul 2022, condiţiilor de eligibilitate, cheltuielilor...

Plantarea cireșului – sfaturi la înființarea unei livezi

La plantarea cireșului, pentru o cultură reușită, este important să se țină cont de mai multe particularități. Printre acestea...

Cultivarea țelinii pentru rădăcini. Sfaturi utile

Cultivarea țelinii pentru rădăcini este recomandat a fi realizată după culturi solanacee (tomate, ardei, vinete, cartofi) sau leguminoase anuale (mazăre,...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate