vineri, 20 mai, 2022
26.8 C
București

-

HomepageȘtiriSacrificarea animalelor şi păsărilor a scăzut în luna august

Sacrificarea animalelor şi păsărilor a scăzut în luna august

Numărul sacrificărilor şi greutatea în carcasă au scăzut la toate speciile de animale şi păsări în luna august a acestui an comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate vineri.

Potrivit INS, în luna august 2021 faţă de luna iulie 2021, numărul sacrificărilor a crescut la porcine, iar la bovine, la ovine şi caprine şi la păsări a scăzut; greutatea în carcasă a crescut la ovine şi caprine, a scăzut la bovine şi la păsări, iar la porcine a rămas constantă.

Conform INS, în luna august 2021 numărul bovinelor sacrificate a scăzut cu 12,8%, iar greutatea în carcasă s-a diminuat cu 12,9%, faţă de aceeaşi lună din 2020. Raportat la luna iulie a acestui an, numărul bovinelor sacrificate a scăzut cu 2,4%, iar greutatea în carcasă cu 1,1%.

La specia porcine, în luna august s-au sacrificat cu 1,2% mai puţine animale, iar producţia de carne de porc consemnată a fost cu 4,1% mai mică faţă de august 2020. Comparativ cu luna anterioară, sacrificările au crescut cu 2,8%, iar producţia de carne de porc a fost constantă.

În ceea ce priveşte sacrificarea ovinelor şi caprinelor, datele INS arată o scădere cu 18,8% faţă de august 2020, greutatea în carcasă fiind cu 21,9% mai mică. Comparativ cu luna anterioară, sacrificările au coborât cu 2,1%, dar greutatea în carcasă a crescut cu 10,5%.

Potrivit datelor INS, sacrificările de păsări au scăzut cu 0,2% şi producţia de carne a coborât cu 0,8% faţă de august 2020, în timp ce, raportat la luna precedentă, sacrificările s-au redus cu 3,9%, iar greutatea în carcasă a scăzut cu 5,8%.

Greutatea medie în carcasă consemnată în luna august 2021 a fost de 163,1 kilograme la bovine, 86,8 kilograme la porcine, 14,2 kilograme la ovine/caprine şi 1,6 kilograme la păsări.

INS precizează că datele lunare privind sacrificările totale de animale şi păsări sunt obţinute prin însumarea datelor provenite din cercetarea statistică lunară pentru unităţile industriale specializate (abatoare), care furnizează date privind producţia de carne (numărul de capete sacrificate, greutatea în viu şi greutatea în carcasă a acestora).

Cercetarea statistică este de tip exhaustiv (datele se colectează de la circa 200 de operatori economici) şi se adresează tuturor întreprinderilor din întreaga ţară care au activitate principală sau secundară „Producţia şi conservarea cărnii”.

De asemenea, sunt folosite şi estimări ale sacrificărilor din afara abatoarelor, respectiv numărul de animale şi păsări sacrificate şi greutatea în viu a acestora realizate de specialiştii direcţiilor agricole judeţene ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Greutatea medie în carcasă reprezintă raportul dintre greutatea în carcasă totală şi numărul de animale sau păsări sacrificate. 

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Redactor @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Fasolea pentru păstăi – cultivare, îngrijire, cerințe

Păstăile tinere de fasole sunt solicitate de consumatori datorită...

FOTO. A doua zi a conferinței RALF 2022 este în plină desfășurare la București

O serie de prezentări și discuții privind necesitatea procesării produselor agricole și oferirea plus valorii acestora au loc în...

Se desfășoară RALF 2022 Romanian Agriculture Leadership Forum

RALF este primul eveniment din România dedicat marilor fermieri și liderilor din agricultură, care prezintă anual la București bune...

Pasteureloza la iepuri: simptome și sfaturi pentru prevenire

Pasteureloza la iepuri este o boală produsă de Pasteurella multocida, bacterie care trăiește în căile respiratorii. Este una dintre...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate