5.4 C
București
marți, 26 octombrie, 2021

-

HomepageȘtiriSacrificarea animalelor şi păsărilor a scăzut în luna august

Sacrificarea animalelor şi păsărilor a scăzut în luna august

spot_img

Numărul sacrificărilor şi greutatea în carcasă au scăzut la toate speciile de animale şi păsări în luna august a acestui an comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate vineri.

Potrivit INS, în luna august 2021 faţă de luna iulie 2021, numărul sacrificărilor a crescut la porcine, iar la bovine, la ovine şi caprine şi la păsări a scăzut; greutatea în carcasă a crescut la ovine şi caprine, a scăzut la bovine şi la păsări, iar la porcine a rămas constantă.

Conform INS, în luna august 2021 numărul bovinelor sacrificate a scăzut cu 12,8%, iar greutatea în carcasă s-a diminuat cu 12,9%, faţă de aceeaşi lună din 2020. Raportat la luna iulie a acestui an, numărul bovinelor sacrificate a scăzut cu 2,4%, iar greutatea în carcasă cu 1,1%.

La specia porcine, în luna august s-au sacrificat cu 1,2% mai puţine animale, iar producţia de carne de porc consemnată a fost cu 4,1% mai mică faţă de august 2020. Comparativ cu luna anterioară, sacrificările au crescut cu 2,8%, iar producţia de carne de porc a fost constantă.

În ceea ce priveşte sacrificarea ovinelor şi caprinelor, datele INS arată o scădere cu 18,8% faţă de august 2020, greutatea în carcasă fiind cu 21,9% mai mică. Comparativ cu luna anterioară, sacrificările au coborât cu 2,1%, dar greutatea în carcasă a crescut cu 10,5%.

Potrivit datelor INS, sacrificările de păsări au scăzut cu 0,2% şi producţia de carne a coborât cu 0,8% faţă de august 2020, în timp ce, raportat la luna precedentă, sacrificările s-au redus cu 3,9%, iar greutatea în carcasă a scăzut cu 5,8%.

Greutatea medie în carcasă consemnată în luna august 2021 a fost de 163,1 kilograme la bovine, 86,8 kilograme la porcine, 14,2 kilograme la ovine/caprine şi 1,6 kilograme la păsări.

INS precizează că datele lunare privind sacrificările totale de animale şi păsări sunt obţinute prin însumarea datelor provenite din cercetarea statistică lunară pentru unităţile industriale specializate (abatoare), care furnizează date privind producţia de carne (numărul de capete sacrificate, greutatea în viu şi greutatea în carcasă a acestora).

Cercetarea statistică este de tip exhaustiv (datele se colectează de la circa 200 de operatori economici) şi se adresează tuturor întreprinderilor din întreaga ţară care au activitate principală sau secundară “Producţia şi conservarea cărnii”.

De asemenea, sunt folosite şi estimări ale sacrificărilor din afara abatoarelor, respectiv numărul de animale şi păsări sacrificate şi greutatea în viu a acestora realizate de specialiştii direcţiilor agricole judeţene ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Greutatea medie în carcasă reprezintă raportul dintre greutatea în carcasă totală şi numărul de animale sau păsări sacrificate. 

Elena Balamatiuc
Redactor @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Asigurarea producţiei de proteine furajere în regiunea celor Trei Mări, principalul subiect al Summit-ului miniştrilor Agriculturii de la Cracovia

Ministrul interimar al Agriculturii, Adrian Oros, participă la Summit-ul miniştrilor Agriculturii de la Cracovia, care are ca principal subiect...
- adv -spot_img

Focul bacterian sau motivul de ce pomii de măr, păr se usucă

Focul bacterian (Erwinia amylovora) este una dintre bolile cele mai periculoase, în special pentru măr, păr și gutui. Aceasta se răspândește...

Vreme mai rece decât normalul perioadei

Meteorologii estimează o vreme rece în următoarele zile, cu valori termice la nivel naţional sub mediile multianuale, însă vremea...

Noi pe Facebook

De citit

Oros participă la Summit-ul miniştrilor agriculturii din regiunea celor Trei Mări, de la Cracovia

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Adrian Oros, participă...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției