20 C
București
sâmbătă, 3 iunie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriPreţul petrolului a crescut cu 4 dolari pe baril după ce OPEC+...

Preţul petrolului a crescut cu 4 dolari pe baril după ce OPEC+ a anunțat că reduce producția

Preţul barilului de petrol a crescut luni, după ce Arabia Saudită şi alţi mari producători de petrol din cadrul alianţei OPEC+ au anunţat că îşi vor reduce voluntar producţia de petrol până la finele acestui an, transmite Reuters.

Cotaţia ţiţeiului Brent a urcat cu 3,94 dolari, la 83,83 dolari per baril. Similar, cotaţia barilului de ţiţei West Texas Intermediate (WTI) era în creştere cu 3,84 dolari, la 79,51 dolari per baril, după ce anterior a atins un nivel de 81,69 dolari.

Duminică, Arabia Saudită şi alţi mari producători de petrol din OPEC+ au informat că îşi vor reduce voluntar producţia de petrol până la finele acestui an, în cazul Arabiei Saudite fiind vorba de o scădere de 500.000 de barili pe zi începând din luna mai şi până la finele lui 2023.

Separat, vicepremierul rus, Alexander Novak, a anunţat şi el că Rusia a decis să prelungească reducerea cu 500.000 de barili pe zi a producţiei de petrol până la finele anului. La rândul lor, Emiratele Arabe Unite, Kuweitul, Irakul, Omanul, Algeria şi Kazahstanul au decis reduceri voluntare ale producţiei de petrol.

Ca urmare a tuturor acestor anunţuri, începând din luna mai cantitatea de petrol care va fi livrată pe piaţa mondială va fi cu peste un milion de barili mai mică decât se estima anterior.

„Implicarea celor mai importanţi membri ai grupului OPEC+ sugerează că aderarea la reducerile de producţie va fi mai puternică decât s-a întâmplat în trecut. Aceasta înseamnă că, potenţial, din mai s-ar putea reduce livrările pe plan global cu aproximativ 1%”, a apreciat Vivek Dhar, analist pe probleme de energie la CBA.

Cele mai recente reduceri ar putea majora preţul barilului de petrol cu 10 dolari, susţine şeful firmei de investiţii Pickering Energy Partners.

Analiştii de la Goldman Sachs au majorat estimările privind cotaţia ţiţeiului Brent la 95 dolari per baril până la finalul anului şi la 100 dolari per baril în 2024.

Pe parcursul lunii martie, preţul petrolului a fost impulsionat de datele economice pozitive venite din China, care au alimentat speranţele referitoare la o creştere a cererii de ţiţei.

Discută cu fermierii în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Rusia susţine că nu sunt necesare noi reduceri ale producţiei de petrol în cadrul grupului OPEC+

Grupul OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol...
‹ adv ›

OPEC îşi menţine estimările privind consumul mondial de petrol, dar le reduce în cazul Europei

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) menţine nemodificate estimările privind consumul mondial de petrol în 2023, la circa 101,9...

Eurostat: Italia, Danemarca şi România au fost principalii producători de petrol din UE în 2021

Producţia de ţiţei a continuat să scadă în Uniunea Europeană în 2021, ajungând la cel mai scăzut nivel, de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole