9.7 C
București
sâmbătă, 16 octombrie, 2021

-

HomepageȘtiriOros participă luni la Consiliul Agricultură şi Pescuit de la Bruxelles

Oros participă luni la Consiliul Agricultură şi Pescuit de la Bruxelles

spot_img

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, participă luni la Consiliul Agricultură şi Pescuit de la Bruxelles, prima reuniune organizată sub preşedinţia slovenă.

„Luni o să avem o primă întâlnire la Consiliul Agrifish în coordonarea Sloveniei. În timpul preşedinţiei portugheze s-a dorit încheierea trialogului şi a acelui acord de compromis între Consiliul Agrifish, Parlamentul European şi Comisia Europeană. Eu mi-am exprimat părerea oficial, la Luxemburg, faţă de acest acord de compromis, care în mare parte se pliază pe ceea ce noi am negociat în cei aproape trei ani, pentru că negocierile au început în 1 iunie 2018. Sigur, în ultimul an, aceste negocieri au fost mai intense, iar dacă anul trecut miniştrii Agriculturii au ajuns la un consens, care nouă ne era foarte convenabil, pentru că am obţinut aproape tot ce doream, singurul aspect cu care eram nemulţumiţi era aceea dată de referinţă la bovine, de data aceasta în trialog cu Parlamentul European, ambiţiile de Green Deal al parlamentarilor europeni au făcut ca negocierile să fie mult mai grele”, a declarat, recent, Oros.

Ministru a menţionat că s-a obţinut plafonarea voluntară, nivelul acesteia urmând să fie stabilit în funcţie de analiza pe care fiecare ţară membră şi-o face, iar banii care rămân vor putea fi dirijaţi ca plată redistributivă către fermele medii.

„Noi avem o structură a fermelor mai specială în Europa. Avem câteva sute de mii de ferme de subzistenţă, câteva sute sau mii de ferme foarte mari, dar şi câteva zeci de mii de ferme medii care prind contur şi pe care vrem să le ajutăm. Am dorit ca acest lucru să fie lăsat la îndemâna statului membru pe principiul subsidiarităţii. Până la urmă am obţinut acest acord”, a explicat Oros, în conferinţa de presă susţinută pe 13 iulie.

Potrivit sursei citate, în cadrul acordului s-a decis continuarea sprijinului pentru tinerii fermieri, prin accesarea unui procent de 3% pentru ambii piloni, iar pentru eco-scheme s-a ajuns la un compromis de 25% din fonduri, cu precizarea că, în primii doi ani, tot ceea ce nu se cheltuie peste 20% să poată fii utilizat şi banii să nu fie pierduţi.

„Avem un grup de lucru care se ocupă doar pe eco-scheme, vom face nişte workshopuri cu celelalte state membre pentru a vedea ce tipuri de eco-scheme doresc să implementeze, dar şi cu asociaţiile de fermieri reprezentative, mai ales că avem această flexibilitate ca eco-schemele să fie diferite în funcţie de zonele din ţară. Este foarte important ca eco-schemele să fie accesate pentru că sunt obligatorii pentru ţările membre, dar voluntare pentru fermieri. Dacă nu sunt accesate, banii aceea se pot pierde”, a mai spus demnitarul.

Oros a menţionat că a apărut un punct „care a supărat pe toată lumea” în noua reformă a PAC, respectiv condiţionalitatea socială, şi care, în opinia sa, dacă s-ar implementa ar duce la mai multă birocraţie.

„A apărut un punct pe ordinea zi care a supărat pe toată lumea, condiţionalitatea socială, şi anume: Parlamentul European dorea ca agenţiile de plăţi, APIA respectiv AFIR, să intervină în conflictele de muncă între fermieri şi angajaţi, să participe la acele anchete şi chiar să suspende plăţile până la rezolvarea acelor conflicte de muncă. Am spus că acest lucru ar duce la o sarcină administrativă şi la o birocraţie în plus, dar ar putea da naştere la unele abuzuri, iar fiecare ţară membră are propria legislaţie şi propria instituţie care se ocupă de conflictele de muncă şi că nu trebuie amestecată Politica Agricolă Comună cu aceste conflincte de muncă. Este foarte importantă componenta ecologică, este foarte importantă componenta socială, dar trebuie să ţinem cont şi de componenta economică”, a transmis Oros.

Conform ministrului de resort, după acest acord vor trebui scrise cele trei regulamente şi pe baza lor se va scrie Planul Naţional Strategic (PNS). „În această perioadă avem o gândire în ceea ce înseamnă PNS, am făcut analiza nevoilor, le discutam cu asociaţiile fermierilor, iar pentru eco-scheme am făcut acele grupuri, unde încercăm să simulăm cât mai multe tipuri de eco-scheme în funcţie de zonă, astfel încât ele să fie acceptate de fermieri şi banii să fie absorbiţi”, a menţionat ministrul Agriculturii.

Unul dintre punctele importante pe ordinea de zi la Consiliul Agricultură şi Pescuit de la Bruxelles vizează planul de acţiune pentru dezvoltarea producţiei ecologice, miniştrii fiind invitaţi să aprobe concluziile Consiliului privind planul de acţiune al UE pentru dezvoltarea producţiei ecologice.

„Prin Strategia „De la fermă la consumator”, prezentată în 2020, Comisia Europeană a lansat obiectivul de a utiliza cel puţin 25% din terenurile agricole din UE pentru agricultura ecologică până în 2030. Planul de acţiune pentru dezvoltarea producţiei ecologice îşi propune să transpună acest obiectiv în realitate”, potrivit anunţului postat de Consiliul Uniunii Europene. 

Sursa foto: antena3.ro

Elena Balamatiuc
Redactor @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită europarlamentarilor să nu susţină reducerea utilizării pesticidelor

Fermierii din Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită europarlamentarilor să nu susţină amendamentele din strategia "Farm to Fork" (F2F)...
- adv -spot_img

Peste 8.700 de femei au beneficiat de măsuri de investiţii sprijinite prin PNDR 2020

Numărul femeilor beneficiari ai măsurilor de investiţii sprijinite prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020) este de...

Corteva a premiat câștigătoarele programului TalentA, sezonul 2021

Cel de-al doilea sezon al programului TalentA, dezvoltat de Corteva Agriscience, și-a aflat câștigătoarele. Festivitatea de premiere a avut...

Noi pe Facebook

De citit

Adrian Oros anunţă că va rămâne în Guvern

Ministrul interimar al Agriculturii, Adrian Oros, va reveni asupra...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției