9.1 C
București
luni, 22 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleNoua Zeelandă interzice exporturile de animale vii începând cu aprilie 2023

Noua Zeelandă interzice exporturile de animale vii începând cu aprilie 2023

Noua Zeelandă va interzice exporturile de animale vii începând cu luna aprilie a anului viitor. Legea privind bunăstarea animalelor a fost adoptată la doi ani după ce, în urma scufundării navei Gulf Livestock 1 în urma unui taifun, echipajul şi 6.000 de bovine au murit.

Moartea a doi neo-zeelandezi din echipajul navei Gulf Livestock 1, care s-a scufundat într-un taifun din septembrie 2020, a contribuit la galvanizarea mişcării de interzicere a exporturilor de ovine şi bovine vii.

Proiectul de modificare a legii privind bunăstarea animalelor a fost promulgat joi, guvernul afirmând că va proteja reputaţia Noii Zeelande, pe măsură ce consumatorii devin mai conştienţi de etică.

„Aceasta protejează reputaţia nu doar a fermierilor noştri de acum, ci şi a fermierilor din viitor”, a declarat ministrul agriculturii, Damien O’Connor.

Exporturile de animale vii sunt de mult timp controversate în Australia şi Noua Zeelandă şi fac obiectul unor campanii pe termen lung din partea grupurilor pentru drepturile animalelor. Atunci când nu merg bine, ele duc adesea la înecarea a mii de animale, potrivit The Guardian.

La începutul acestui an, peste 15.000 de oi s-au înecat după ce o navă de export de animale vii s-a scufundat în Sudan, iar în 2020 o răsturnare a ucis 14.000 de oi. În 2021, 3.000 de bovine au rămas blocate pe mare timp de trei luni, multe dintre ele fiind moarte, murind, înfometate sau extrem de deshidratate.

Deoarece Noua Zeelandă este atât de îndepărtată, chiar şi o călătorie în cel mai bun scenariu este adesea dificilă pentru animale.

„Distanţa îndepărtată a Noii Zeelande înseamnă că animalele sunt pe mare pentru perioade îndelungate, ceea ce sporeşte susceptibilitatea lor la stresul termic şi la alte riscuri asociate bunăstării”, a declarat O’Connor.

Toate exporturile de animale pe cale maritimă ale ţării se vor opri pe 30 aprilie 2023.

Anul trecut, Noua Zeelandă a exportat 134.722 de bovine, iar exporturile de animale vii au reprezentat aproximativ 0,6% din exporturile din sectorul primar. Noua Zeelandă exportă doar animale pentru reproducere, nu pentru sacrificare.

Măsura a fost salutată de Partidul Verde şi de activiştii pentru drepturile animalelor.

„Acest lucru nu ar fi putut veni destul de repede”, a declarat purtătorul de cuvânt al Verzilor pentru protecţia animalelor, Chlöe Swarbrick.

„Animalele suferă de ani de zile la exportul de animale vii”.

Partidul Naţional, aflat în opoziţie, s-a opus proiectului de lege, afirmând că este un răspuns „disproporţionat” şi „ideologic” la „tragicul naufragiu al navei de transport de animale Gulf Livestock 1”.

Ei susţin că măsura de a pune capăt exporturilor de animale vii ar putea reduce produsul intern brut cu până la 472 de milioane de dolari.

În 2020, Marea Britanie a anunţat că intenţionează să interzică exportul de animale vii pentru sacrificare şi îngrăşare din Anglia şi Ţara Galilor, dar acest plan nu a intrat încă în vigoare. În Australia, prim-ministrul Anthony Albanese a reafirmat recent angajamentul guvernului său de a pune capăt acestui comerţ, dar a declarat că acesta nu va fi eliminat înainte de 2025.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

PSD va solicita în coaliţie respingerea proiectului de lege care interzice exportul de animale vii din România

PSD va solicita în cadrul Coaliţiei de guvernare respingerea proiectului de lege iniţiat de fostul premier Florin Cîţu şi...

Export de animale vii de peste 262 milioane de euro

România a exportat animale vii în valoare de 262,35 milioane de euro în primele şase luni din acest an,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole