România a redus risipa alimentară cu 5% din 2016 şi până în prezent, a declarat, joi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, la un eveniment de gastronomie sustenabilă, organizat în curtea instituţiei, precizând că el personal reduce risipa „mâncând ce trebuie, cât trebuie şi când trebuie” .
Întrebat cum ne raportăm din punct de vedere al risipei alimentare la nivelul Uniunii Europene, ministrul a subliniat că România nu este într-o situaţie mai dificilă decât alte ţări.
În opinia sa, data de 29 septembrie, când se sărbătoreşte Ziua Internaţională de Conştientizare Asupra Risipei şi Deşeurilor Alimentare, este un moment de reflecţie, dar şi unul de instruire.
De asemenea, Daea a reiterat că există la ora actuală o legislaţie referitoare la reducerea risipei alimentare, care prevede foarte clar ce trebuie făcut cu alimentele care se apropie de termenul de expirare.
Întrebat de jurnalişti cum elimină din punct de vedere personal risipa alimentară, Daea a răspuns:
Petre Daea a menţionat că în cadrul evenimentului de gastronomie sustenabilă, organizat joi în curtea Ministerului Agriculturii, concurează şase echipe de tineri „care s-au pregătit să gătească cu produse româneşti, folosindu-se de reţetele pe care le au la îndemână, dar şi de imaginaţia lor şi de îndrumarea pe care o dau cei ce organizează această activitate”.
Cele şase echipe a câte cinci elevi fiecare reprezintă unităţile de învăţământ participante: Şcoala Profesională Specială pentru Deficienţi de Auz „Sf. Maria”, Colegiul UCECOM „Spiru Haret”, Colegiul Tehnologic „Viaceslav Harnaj”, Şcoala Gimnazială Barbu Delavrancea, Colegiul Tehnic Dinicu Golescu şi Colegiul Economic „Viilor”.
Potrivit datelor MADR, în anul 2019, a fost donată/recepţionată o cantitate totală de 7.601 kg de alimente, în valoare de 176.361,59 lei, în 2020 a fost donată o cantitate totală de 14.817,43 kg de alimente, în valoare de 348.312,85 lei, iar anul trecut – 5,5 milioane kg de alimente, în valoare de 14.090.710 lei.
Aceste date relevă evoluţia modului de implementare a mecanismului de donare de alimente, de la momentul aplicării prevederilor Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare,
În prezent, sunt înscrise în Lista operatorilor receptori, gestionată şi publicată pe site-ul oficial al instituţiei, 38 de entităţi implicate în mecanismul de donare de alimente, din care zece sunt bănci de alimente, care acoperă întregul teritoriu al României.