20 C
București
sâmbătă, 3 iunie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriFabricile de ulei din Bulgaria caută semințe de floarea soarelui în România

Fabricile de ulei din Bulgaria caută semințe de floarea soarelui în România

Fabricile de ulei din Bulgaria au început să caute semințe de floarea soarelui în România, după ce au fost introduse restricții pentru o lună la importurile din Ucraina, scrie puterea.ro.

Cum fermierii locali preferă să țină recolta de anul trecut în depozite, chiar dacă prețul s-a redus aproape la jumătate față de perioada similară din 2022, procesatorii s-au orientat către România.

„Odată ce a intrat în vigoare acea restricție a importurilor din Ucraina (valabilă până la 5 iunie), în România, dar și la vecina noastră, Bulgaria, mărfurile au început să aibă căutare. Surpriza mare vine din Bulgaria, deoarece fermierii bulgari, cu toate că au beneficiat și beneficiază timp de o lună de restricție la import, nu doresc încă să vândă și vedem cum procesatorii bulgari caută semințe de floarea soarelui în România”, a declarat Cezar Gheorghe, analist expert şi consultant pentru comerţul cu cereale.

Refuzul fermierilor bulgari de a vinde semințe de floarea soarelui a fost remarcat de ceva vreme și de presă, care observa că în aprilie 2023 prețul era de circa 800 leva (411 euro) pe tonă, adică aproape la jumătate față de luna similară din 2022, când era atins un nivel de 1.762 leva (961 euro) pe tonă.

Bulgaria și România, cei mai mari importatori

Bulgaria este cel mai mare importator european de semințe de floarea soarelui din Ucraina cu un volum de 811.445 de tone, în anul comercial 2022/2023 (perioada 1 iulie – 9 aprilie 2023), potrivit datelor Comisiei Europene.

Pe locul doi se află România, care a fost cel mai mare producător de semințe de floarea-soarelui din UE în 2022. Țara noastră a importat în perioada menționată 454.376 de tone de semințe de floarea-soarelui, adică aproximativ 22% din cantitatea record de 2 milioane de tone importate de UE.

Pe locul trei în topul importatorilor se află Ungaria cu un total de 321.772 de tone.

Ucraina a ajuns să fie principalul furnizor de semințe de floarea soarelui al UE, acoperind, în acest an undeva la 86% din importuri. Anterior, Republica Moldova era cel mai important furnizor.

La acest moment, semințele de floarea soarelui sunt cotate la un nivel de 425 de dolari – 430 de dolari pe tonă – marfa livrată în portul Constanța.

Discută cu fermierii în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Avertizare ANM: Cod portocaliu de ploi torenţiale în 10 judeţe

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare Cod...
‹ adv ›

Afide la pomi – recomandări la combaterea eco și chimică

Afidele, numite popular și păduchi de plante, sunt reprezentate de multiple specii reunite sub familia Aphididae. Acestea produc daune...

Prolemn: Producem de trei ori mai mult lemn decât consumăm, dar ne confruntăm cu sărăcia energetică

Stocul de masă lemnoasă pe picior, în pădurile României, este de 2,3 miliarde metri cubi, iar paradoxul românesc este...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole