21.7 C
București
joi, 29 iulie, 2021

-

HomepageȘtiri54% din numărul exploațiilor agricole - recenzate

54% din numărul exploațiilor agricole – recenzate

Numărul de exploataţii agricole recenzate a ajuns la un procent de aproximativ 54% până în data de 16 iunie, judeţul care stă cel mai bine la acest capitol este Arad, cu un procent de peste 72,54% iar judeţul aflat în coada clasamentului este Timiş, cu 48% dintre exploataţii recenzate.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, remis joi AGERPRES, miercuri, la sediul ministerului, secretarul de stat Aurel Simion şi preşedintele INS, Tudorel Andrei, au avut o şedinţă de lucru în cadrul căreia a fost analizat stadiul desfăşurării Recensământului General Agricol – runda 2020.

„Astfel, pentru perioada 10.05 – 16.06.2021, s-au constatat următoarele aspecte: numărul de exploataţii recenzate a ajuns la un procent de circa 54%, respectiv 1.721.554 chestionare completate din cele 3.206.220 exploataţii existente. Judeţele care se încadrează în graficul de interval şi au realizat un procent de peste 54% sunt: Arad (72,54%), Bucureşti (67,67%), Mureş (62,76%), Braşov (61,59%), Vâlcea (61,05%). Judeţele în care ritmul de colectare a datelor este sub media pe ţară sunt: Mehedinţi (44,62%), Vaslui (45,20%), Gorj (45,80%), Cluj (46,93%), Botoşani (47,82%), Covasna (47,61%), Timiş (48,02%)”, precizează sursa citată.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale recomandă, pe de o parte, implicarea tuturor autorităţilor de la nivel local, a prefecturilor şi primăriilor pentru sprijinirea şi îmbunătăţirea activităţii de recenzare şi, pe altă parte, solicită producătorilor agricoli să manifeste încredere şi deschidere în discuţiile cu recenzorii.

Fondurile totale alocate pentru efectuarea Recensământului General Agricol se ridică la 320 de milioane de lei, din care o sumă de patru milioane de euro în echivalent provine de la Eurostat, a anunţat, în luna mai, preşedintele Institutului Naţional Statistică, Tudorel Andrei, subliniind că sprijinul Eurostat pentru a susţine această activitate este cel mai mare din Uniunea Europeană.

Recensământul General Agricol (RGA) – runda 2020 se va desfăşura în perioada 10 mai – 31 iulie 2021, cu scopul de a colecta, prelucra şi disemina datele privind structura exploataţiilor agricole din România, principiul de bază fiind utilizarea terenurilor şi deţinerea animalelor.

Ca ţară cu cele mai multe dar printre cele mai mici exploataţii agricole, România deţine circa 33% din numărul total de exploataţii agricole din Uniunea Europeană, cu o dimensiune medie de circa 3,6 hectare/exploataţie, cu mult mai mică decât dimensiunea medie de la nivelul Uniunii, de 16,6 hectare/exploataţie, importanţa rezultatelor recensământului agricol devenind evidentă pentru fundamentarea Politicii Agricole Comune care să asigure ţării noastre un sector agricol competitiv şi durabil.

Sursa foto: regenerationinternational.org

Elena Balamatiuc
Redactor @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Fermierii trebuie să protejeze animalele în perioadele caniculare

Crescătorii de animale trebuie să respecte măsurile specifice protejării animalelor în perioadele caniculare, atrage atenţia Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară...
- adv -spot_img

Identificarea unor terenuri pentru a fi împădurite, în analiza miniştrilor Mediului şi Agriculturii

Identificarea unor categorii de terenuri care pot fi împădurite, cum ar fi cele administrate în prezent de Agenţia Domeniilor...

Producătorii de legume n-au nicio şansă să reziste pe piaţă dacă nu se asociază

Producătorii de legume pot să câştige mai mult pe un contract ferm, dacă îşi unesc forţele şi îşi vând...

Noi pe Facebook

De citit

APIA efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor

Potrivit unui comunicat de presă, Agenția de Plăți şi...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției