3.7 C
București
miercuri, 11 decembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCum udăm legumele – norme de udare pentru fiecare specie

Cum udăm legumele – norme de udare pentru fiecare specie

Legumele sunt culturile anuale cele mai profitabile, care necesită a fi crescute în condiţii de irigare.

Culturile legumicole ca tomatele, ardeiul, vinetele, morcovul, sfecla roşie, varza, castraveţii, ceapa, cartofii sunt crescute în cultura plantaţiilor de câmp începând cu primăvara devreme până toamna târzie.

Aproape 50% din totalul de apă necesară (cca 5000–8000 m3/ha) trebuie să fie aprovizionată prin sistemul de irigare (2500–4000 m3 /ha).

‹ adv ›

Normele de udare variază de la minimum 900–1200 m3
/ha la usturoi până la 4000-4300 m3 /ha la ardei, iar cantitatea sumară de îngrăşăminte utilizate în condiţii de irigare variază de la 313 kg/ha (vinete) până la 770 kg/ha (varză mijlocie prin răsad).

În continuare, vă prezentăm normele de irigare prin aspersiune la principalele legume

Tomatele – necesarul de apă

Tomatele cresc şi rodesc în condiţii de umiditate maximă a solului (70–80% din capacitatea maximă pentru apă a solului) şi de umiditate redusă a aerului de 45–55%.

Tomatele semănate în câmp sunt mai puţin pretenţioase faţă de umezeală spre deosebire de cele plantate prin răsad.

Citește și despre pH-ul solului recomandat pentru legume.

Perioadele critice de carenţă a apei pentru plantele de tomate corespund cu următoarele faze de creştere şi dezvoltare: prinderea răsadului în sol, până şi în perioada de fructificare.

Se vor aplica pe vegetaţie 7–8 udări cu normele de 300–400 400 m3/ha. La irigarea prin picurare normele de irigare sunt mai mici între 22-55 m3/ha, concomitent se pot administra şi îngrăşămintele.

Ardeiul – necesarul de apă

Ardeiul este destul de pretenţios faţă de regimul hidric al solului şi cel aerian.

Umiditatea optimă a solului trebuie să constituie 70–75% din capacitatea maximă pentru apa din sol – pentru faza de până la fructificare, şi 80–85% – în perioada fructificării plantelor la umiditatea aerului de 75–80%.

Normele de irigare prin aspersiune 300–400 m3 /ha, pe vegetaţie efectuându-se 11–13 udări. La irigarea prin picurare normele de irigare vor varia între 20–50 m3/ha şi vor fi aplicate în perioadele respective conform normelor.

Vinetele – necesarul de umiditate

Vinetele au pretenţii sporite faţă de apă. La începutul vegetaţiei se va asigura umiditatea solului de 70%, iar în timpul fructificării de 80% din capacitatea maximă pentru apă a solului.

Se vor aplica pe vegetaţie 4–5 udări, prin aplicarea irigaţiei prin aspersiune, cu normele de 300 m3/ha.

Morcovul este deosebit de pretenţios faţă de condiţiile de umezeală în următoarele faze de creştere şi dezvoltare: încolţirea seminţelor, începutul creşterii şi formării sistemului radicular, formarea rădăcinilor.

Regimul optimal de umezeală recomandat pentru morcov este de 75–80% din capacitatea maximă pentru apă a solului.

Se recomandă înainte de semănat o irigaţie de aprovizionare cu norma de 500–600 m3/hadupă semănat se aplică o irigare cu norma de 200–250
m3 /ha
, iar pe parcursul vegetaţiei 5–6 udări cu norma de irigare de 350–400 m3/ha.

La aplicarea sistemelor de irigare prin picurare se vor efectua irigări în 4 perioade de creştere şi dezvoltare a
plantelor cu normele de 20–45 m3/ha.

Castravetele – necesarul de apă

Castravetele este o plantă iubitoare de căldură şi umezeală. Umiditatea optimă a solului pentru creşterea şi fructificarea plantelor este de 80–85% din capacitatea maximă pentru apă a câmpului, la umiditatea relativă a aerului de 90%.

La utilizarea instalaţiilor de irigare prin aspersiune în perioada de vegetaţie se execută 6–10 irigări cu norme de 250–400 m3 /ha.

Până la înflorire se aplică udări cu norma de 250–300 m3/ha, în cazul când umiditatea solului în stratul de 0–30 cm, scade mai jos de 70% din capacitatea maximă pentru apă a câmpului.

În fazele de înflorire şi fructificare umiditatea solului în stratul de 0–50 cm nu trebuie să scadă mai jos de 80%, iar normele de irigare vor fi de 350–400 m3/ha.

La irigaţia prin picurare normele de irigare vor fi cuprinse între 25–55 m3/ha.

Citește și despre fertilizarea castravetelui.

Varza – necesarul de umiditate

La cultivarea verzei se va asigura umiditatea solului de 75–80% din capacitatea maximă a câmpului. Pentru obţinerea recoltei de varză timpurie de 20–25 t/ha se efectuează irigări cu un volum total de 2400–3200 m3/ha.

Pentru obţinerea recoltei de varză de vară de 30–35 t/ha se folosesc 4400–5100 m3/ha, iar pentru cea de toamnă la recolta de 60–70 t/ha se administrează 5400–7200 m3/ha de apă.

La utilizarea sistemelor de irigare prin picurare normele de irigare, între 20–55 m3/ha.

Normele recomandate de apă la irigarea prin picurare a legumelor
‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Electroconductivitatea solului (EC) – factor cheie în nutriția legumelor

Electroconductivitatea solului (EC) este unul dintre cei mai importanți...
‹ adv ›

Cum apare rezistența dăunătorilor la insecticide?

Insecticidele pot ținti diferite sisteme fiziologice ale insectelor dăunătoare și, prin urmare, se divizează după modul lor de acțiune,...

Cum se utilizează fungicidele pe bază de microorganisme

Metodele de aplicare a fungicidelor pe bază de microorganisme diferă substanțial de cele ale fungicidelor convenționale, precum și de...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole