12.1 C
București
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleDN Agrar - cea mai mare fermă integrată din România şi-a triplat...

DN Agrar – cea mai mare fermă integrată din România şi-a triplat cifra de afaceri în anul 2022

DN Agrar Group (simbol bursier DN), cea mai mare fermă zootehnică integrată din România, lider în producţia de lapte de vacă, a încheiat anul 2022 cu afaceri în creştere cu peste 221% faţă de anul anterior, până la aproape 151 milioane de lei, şi un profit net de aproape 14 milioane de lei (plus 57% faţă de 2021), scrie zf.ro.

Rezultatele în creştere au fost susţinute de integrarea celor două ferme Lacto Agrar (decembrie 2021) şi Apold (aprilie 2022).

„2022 a însemnat pentru DN Agrar listarea la bursă, în piaţa AeRO, şi anul în care am devenit cel mai mare producător de lapte de vacă din România, în urma a două achiziţii, înregistrând o creştere de peste 60% a activelor totale. Ne-am concentrat pe consolidarea activităţii grupului, pentru o companie mai eficientă şi modernă. Este anul în care am făcut cele mai mari progrese în sensul poziţionării ca lider de piaţă, la finele anului având 11.000 de animale şi o suprafaţă cultivată de 7.000 ha.

În paralel, am continuat proiectele de digitalizare, precum şi de investiţii în creşterea capacităţii fermelor, modernizarea instalaţiilor, echipamentelor specifice activităţilor zootehnice, precum şi în utilaje proprii. Valoarea investiţiilor în anul 2022 s-a ridicat la aproximativ 70 milioane lei”, spune Jan Gijsbertus De Boer, preşedinte al Consiliului de Administraţie DN Agrar.

Acţiunile DN sunt pe plus cu 14% în ultimele 12 luni, pe un rulaj în valoare de 9,5 milioane de lei. Compania este controlată în proporţie de 74% de grupul olandez A.M. Advies şi are o capitalizare de circa 120 de milioane de lei, reiese din datele BVB.

Principalele elemente ale bilanţului şi contului de profit şi pierdere în 2022 faţă de 2021:

  • Activele totale ale DN Agrar Group au crescut cu 60%, ajungând la 235 milioane de lei.
  • Datoriile totale au fost de 152 milioane de lei, o creştere de peste 86%, urmare a achiziţiei fermei DN Agrar Apold şi a lucrărilor de investiţie efectuate la aceeaşi fermă pentru creşterea capacităţii de producţie cu 50%.
  • Capitalurile proprii au crescut cu 22%, până la aproape 80 milioane de lei, în urma majorării de capital realizate anul trecut.
  • Cifra de afaceri netă a fost de aproape 151 milioane de lei, în timp ce veniturile din exploatare au fost de peste 205 milioane de lei, pe fondul creşterii veniturilor din producţia vândută.
  • Totalul cheltuielilor de exploatare a crescut cu mai mult de 237%, până la aproape 182 milioane de lei, în contextul creşterii numărului de animale direct productive în fermă şi a suprafeţelor lucrate pentru asigurarea necesarului de furaje, precum şi achiziţionarea de animale neproductive, tineret bovin şi animale gestante care vor da naştere pentru prima dată şi care vor produce ulterior şi lapte.
  • Rezultatul din activitatea financiară a fost determinat de creşterea soldului creditelor contractate.
  • Rezultatul net obţinut a fost de aproape 14 milioane de lei sau 0,08 lei pe acţiune, o majorare de aproape 57%.
  • Rata de rentabilitate a capitalurilor proprii a fost de 17,9% în 2022 faţă de 14,6% în 2021.

Producţia zilnică de lapte în fermele DN Agrar a ajuns în 2022 la 140.000 litri, iar cea anuală este de aproape 50 de milioane de litri. În 2022, cantitatea de lapte livrată a înregistrat o creştere de 9,4%, comparativ cu anul 2021.

Grupul DN Agrar include 15 societăţi, dintre care 4 ferme a căror activitate principală o reprezintă creşterea bovinelor de lapte (ferma Prodlact), producţia de lapte de vacă (fermele Cut, Lacto Agrar şi Apold), precum şi producţie agricolă vegetală.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

DN Agrar vrea dublarea afacerii de la ferma Straja până la sfârşitul lui 2027

DN Agrar Group, cea mai mare fermă zootehnică integrată din România, cu producţie de lapte de vacă şi producţie...

DN AGRAR obține o cifră de afaceri de 116 milioane de lei și dublează profitul net la 22 milioane de lei în primele 9...

DN AGRAR Group (BVB: DN), cea mai mare fermă zootehnică integrată din România, cu producție de lapte de vacă...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole