21.8 C
București
vineri, 12 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAsociații de fermieri din 5 țări, inclusiv România, semnează un pact pentru...

Asociații de fermieri din 5 țări, inclusiv România, semnează un pact pentru a solicita interzicerea importurilor de cereale din Ucraina

Reprezentanţi ai fermierilor din România, Polonia, Bulgaria, Republica Cehă şi Republica Slovacă s-au reunit în Polonia, pentru a semna Pactul de Solidaritate al fermierilor, solicitându-se, printre altele, interzicerea imediată a importurilor de produse agricole şi alimentare din Ucraina, în ţările semnatare.

Din partea României, semnatari au fost Alina Creţu, Directorul Executiv şi Tiberiu Stan, Vicepreşedintele FAPPR (Forumului Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România).

„Forumul APPR (Asociaţia Producătorilor de Porumb din România, n.r.) semnează Pactul de solidaritate împreună cu reprezentanţii fermierilor din Polonia, Cehia, Bulgaria şi Slovacia. Ieri, 11 aprilie 2023, în Polonia, a avut loc întâlnirea comună a reprezentanţilor fermierilor din statele cele mai afectate de tranzitul de cereale şi produse agricole din Ucraina”, se menţionează în comunicat.

Conform Declaraţiei comune – Joint Declaration – asociaţiile de fermieri au statutat că pentru protecţia producătorilor naţionali, a consumatorilor, pentru siguranţa alimentară şi materiile prime pentru producţia de alimente, inclusiv riscurile şi manipularea speculativă a produselor de origine vegetală şi animală, se solicită crearea unor rezerve financiare suficiente în cadrul fondului de rezervă al UE pentru criză pentru ţările din proximitatea Ucrainei.

„A fost transmisă şi necesitate de a controla calitatea produselor agricole şi alimentare, a căror destinaţie ţintă sunt statele membre UE, şi monitorizarea tehnică a circulaţiei mărfurilor către ţări terţe”, se mai precizează în comunicat.

Conform sursei citate, printre solicitările Pactului de Solidaritate se află: interzicerea imediată a importurilor de produse agricole şi alimentare din Ucraina, în ţările semnatare, precum şi intervenţia directă privind limitarea cantităţilor tranzitate în ţările semnatare pentru produsele agricole din Ucraina.

Totodată, se solicită intervenţia urgentă pentru achiziţionarea stocurilor de cereale existente de către UE cu o creştere simultană a preţului de achiziţie de intervenţie la 300 de euro pe tonă.

Reprezentanţii fermierilor au transmis, la final şi un apel ferm către autorităţile europene de a acţiona rapid în vederea soluţionării acestor revendicări, pentru evitarea unui protest comun, la Bruxelles.

Reuniunea a prilejuit şi o întrevedere cu noul misitru de agricultură al Poloniei, Robert Telus, care a fost deschis colaborărilor viitoare, inclusiv pentru formarea, în viitor, unei Alianţe a fermierilor polonezi, cehi, bulgari, slovaci şi români.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Răsadul de ardei – sfaturi la creștere și plantare

Procesul de creștere a răsadului de ardei este crucial, pentru că baza unei recolte bogate se pune încă din...

Parlamentul European a adoptat reforma pieţei energiei electrice din UE

Parlamentul European a votat joi în favoarea propunerilor care vor face preţurile la energie electrică mai puţin dependente de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole