31.3 C
București
miercuri, 12 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCionga: Mulţi fermieri sunt în situaţia de a-şi vinde fermele; lupta pentru...

Cionga: Mulţi fermieri sunt în situaţia de a-şi vinde fermele; lupta pentru supravieţuire a scos oamenii în stradă

Fermierii mici şi mijlocii sunt în situaţia de a-şi vinde fermele, după aceşti ani grei, de a nu mai putea avea acces la lichidităţi, iar lupta aceasta pentru supravieţuire a scos oamenii în stradă, a declarat, vineri, într-o conferinţă de specialitate, Cristina Cionga, director adjunct în cadrul Asociaţiei Producătorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România (APPR).

Ea a subliniat că fermierii s-au văzut puşi în faţa unor situaţii, a unor provocări, fiind decapitalizaţi, iar odată cu venirea noului an s-au lovit de noile cerinţe impuse de autorităţi sau scumpiri ale RCA, „chiar şi pe partea aceasta legată de transport şi de ITP-ul utilajelor în fermă”.

„Au fost numeroase nemulţumiri care au scos oamenii în stradă. Foarte mulţi fermieri sunt în situaţia de a pune lacătul, mai ales fermierii mici şi mijlocii. După anii aceştia grei sunt în situaţia de a-şi vinde fermele, de a nu mai putea avea acces la lichidităţi.

Nu mai sunt bancabili şi evident că nicio bancă comercială nu acordă credite unor fermieri nebancabili. Prin urmare, chiar lupta aceasta pentru supravieţuire a scos oamenii în stradă.
Organizaţia pentru care lucrez în mod special nu-şi asumă organizarea protestelor, dar cu siguranţă o bună parte din aceste revendicări au fost şi ale membrilor APPR”, a precizat Cristina Cionga, la dezbaterea organizată de Coaliţia pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării (CLCC).

Ea a subliniat că nu crede într-o ieftinire a produselor la raft şi a precizat că România are nevoie de politici clare, previzibile, care să ajute mediul de afaceri.

„Personal, nu cred că nu vom constata o ieftinire a produselor la raft, a preţului de retail. Noi, la APPR, discutăm despre înăsprirea aceasta a regimului fiscal, noi taxe guvernamentale asupra sectorului bancar, energetic, multinaţionalelor, care sigur se repercutează mai departe pe lanţ.

Cu siguranţă este puţin probabil ca, având în vedere aceste scumpiri pe lanţ, să ajungem chiar în condiţiile în care să se ieftinească preţul materiei prime. Este complicat cu ieftinirile la retail, la consumatorul final”, a mai spus Cionga.

Fiecare verigă din acest lanţ este în momentul de faţă afectată de scumpiri, taxe, regim fiscal, costul de tranzacţionare, a spus ea, întrebată care ar fi verigile care ar duce politici oportuniste.

„Fiecare verigă din acest lanţ este în momentul de faţă afectată de scumpiri, taxe, regim fiscal, costul de tranzacţionare. E greu să arăt eu personal cu degetul o verigă care ar avea un comportament economic oportunist sau ar fi subreglementată.

Nu de subreglementare ducem lipsă în România. În România, regimul fiscal este impredictibil. Dacă noi ajungem să plătim trei angajaţi care să facă o raportare către Ministerul Finanţelor la nivelul fiecărei verigi de pe lanţ, nu ne putem imagina că vom putea vreodată, noi, ca societate comercială, să venim cu nişte ieftiniri către următoarea verigă.

De politici clare, previzibile, care să ajute mediul de afaceri ducem lipsă. Nu cred că trebuie să arătăm cu degetul către speculanţi, către cei care încearcă să profite sau să abuzeze de poziţia de piaţă. Vorbim aici doar de fermieri care fac procesare primară şi mai puţin de cei care livrează direct către retail”, a adăugat directoril APPR.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cionga: Sustenabilitatea costă, iar fermierii trebuie recompensaţi pentru efortul de a contribui la securitate alimentară

Sustenabilitatea în agricultură costă, iar fermierii trebuie recompensaţi pentru...
‹ adv ›

România – pe primul loc în UE la suprafeţele cultivate cu porumb pentru boabe

Suprafeţele cultivate cu porumb pentru boabe plasează România pe primul loc în Uniunea Europeană (UE), însă lucrurile se schimbă...

Ziua Culturilor Fixatoare de Azot 2023: O oportunitate de a afla despre cele mai noi tehnologii

Culturile fixatoare de azot au o importanță deosebită pentru agricultură, contribuind semnificativ la îmbunătățirea fertilității solului. Pe 29 septembrie,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole