12 C
București
joi, 28 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAzomureş ar putea relua producţia de îngrăşăminte odată cu lansarea pachetului european...

Azomureş ar putea relua producţia de îngrăşăminte odată cu lansarea pachetului european de sprijin pentru industriile energo-intensive

Compania Azomureş din Târgu Mureş a anunţat, luni, că ar putea relua producţia de îngrăşăminte pentru agricultură odată cu lansarea pachetului european de sprijin pentru industriile energo-intensive, însă graficul de repornire a instalaţiilor depinde şi de disponibilitatea gazului pentru piaţa din România.

„Comisia Europeană a adoptat recent un pachet economic de sprijin, destinat direct fermierilor şi companiilor mari consumatoare de energie, aşa cum este industria fertilizanţilor. Conform datelor prezentate la Bruxelles, companiile energo-intensive care produc îngrăşăminte pot beneficia de un sprijin în valoare de până la 50 de milioane de Euro pentru a echilibra costurile cu energia, gazul natural în cazul producătorilor de îngrăşăminte. Pentru Azomureş, acest ajutor ar însemna acoperirea diferenţei dintre preţul de achiziţie al gazului natural şi costul de producţie al îngrăşămintelor. Comisia Europeană este îngrijorată cu privire la disponibilitatea îngrăşămintelor pentru fermierii europeni, deoarece îngrăşămintele din Rusia, Belarus şi Ucraina lipsesc de pe piaţă (…) Datele exacte de reluarea a producţiei de la Azomureş depind de disponibilitatea gazului pentru piaţa din România”, a arătat Azomureş, într-un comunicat de presă.

În comunicat se precizează că, înainte de anunţul Comisiei Europene, conducerea companiei a avut discuţii cu ministrul Economiei, Florin Spătaru, şi alţi potenţiali producători de îngrăşăminte din România, pentru a identifica soluţii pentru repornirea activităţii şi că în această săptămână este aşteptat anunţul oficial privind acordarea ajutorului european, astfel încât în prima parte a lunii aprilie producţia de îngrăşăminte la Azomureş ar putea fi reluată.

„Conform calendarului, în primă fază se pornesc jumătate din instalaţiile de producţie. În luna mai este programată pornirea celorlalte instalaţii. Calendarul de pornire şi un preţ corect pentru gazul natural ar permite producţia a aproximativ 600.000 de tone de îngrăşăminte, care să acopere o parte din nevoile de fertilizare ale fermierilor români în campania agricolă de toamnă, esenţială pentru recoltele de anul viitor. Odată cu repornirea activităţii de producţie a îngrăşămintelor, Azomureş îşi reafirmă suportul pentru susţinerea agriculturii româneşti şi a economiei naţionale prin menţinerea în funcţiune a unui lanţ economic extrem de valoros în care sunt implicaţi câteva zeci de mii de angajaţi”, se mai afirmă în comunicatul de presă al producătorului Azomureş.

La mijlocul lunii decembrie 2021, cel mai mare producător de îngrăşăminte pentru agricultură din România, Azomureş, a anunţat oprirea instalaţiilor de pe platformă, din cauza preţului ridicat la energie.

Producţia anuală a Azomureş, în condiţii normale de funcţionare, este de 1,6 milioane de tone de îngrăşăminte, iar aproximativ 75% din această producţie era destinată fermelor româneşti.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Combinatul de îngrășăminte Azomureş reia producţia

Combinatul Azomureş din Târgu Mureș reia producţia de îngrășăminte,...
‹ adv ›

Azomureş suspendă producţia de amoniac şi îngrăşăminte în luna decembrie

Compania Azomureş a anunţat, vineri, că este nevoită să suspende producţia de amoniac şi îngrăşăminte în luna decembrie, pe...

Mureș: Reluarea producţiei la Azomureş redresează creşterea economică reală a judeţului

Directorul cancelariei prefectului judeţului Mureş, Mara Togănel, susţine că reluarea producţiei de îngrăşăminte pentru agricultură de către combinatul Azomureş...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole