19.9 C
București
sâmbătă, 19 iunie, 2021

-

HomepageArticoleViermele cireșelor: când se fac tratamente pentru combatere

Viermele cireșelor: când se fac tratamente pentru combatere

Viermele cireșelor este, de fapt, larva musculiței Rhagoletis cerasi (Musca cireșului) care are dimensiunile de 3-5 mm și poate produce daune substanțiale în livezile de vișin și cireș.

În zonele unde dăunătorul nu este menținut sub control, daunele produse pot fi și de 100%. Este unul dintre cei mai importanți dăunători ai cireșului de la noi din țară, care atacă preponderent soiurile cu coacere medie și tardivă.

Când depune ouăle musca cireșului

În funcţie de condiţiile atmosferice, muştele îşi depun ouăle începând cu sfârşitul lunii mai şi în luna iunie, pe cireşe în curs de coacere, care pot fi de la verzi pană la galbene, iar orificiile create de acestea în fruct sunt o „poartă” prin care pătrund microorganismele și duc la putrezirea fructelor.

Anume în această perioadă trebuie monitorizat zborul insectelor pentru a cunoaște când trebuie efectuate tratamentele. Zborul se monitorizează cu ajutorul capcanelor (pragul economic de dăunare este de 2–10 muște per capcană).

Perioada de la depunere a ouălor până la apariția larvelor este de până la 2 săptămâni, în funcție de condițiile climaterice.

Când viermii ies din ou, intră în fruct pe la codița acestuia și se hrănesc cu pulpa cireșelor, până când se dezvoltă suficient și trec în următoarea fază.

Larvele, după circa 3 săptămâni, se mută în sol la adâncimea de 3 cm, coborând pe fire de pânză de păianjen sau cad concomitent cu cireșele.

Apoi se transformă în pupă, acoperindu-se cu un înveliş galben, asemănător unui butoiaş, lung de aproximativ 4 mm. În sol iernează pupa.

Metode de prevenire:

  • Prelucrarea solului din jurul pomului unde iernează pupa pentru a distruge stadiul hibernant.

Combatere eco a muștei cireșului

În scopul captării, capcanele se instalează începând cu fenofaza BBCH 69 până la BBCH 73 (sfârșitul înfloritului – a doua cădere a fructelor). Apoi pot fi realizate tratamente eco (Neem 4 sau Naturalis-L 2.4).

În plus, ciuperca Beauveria bassiana este eficientă în menținerea sub control a dăunătorului (acționează exclusiv asupra muștelor adulte, sporii fungici infecțioși se păstrează într-un lichid uleios și se pulverizează ca un produs «obișnuit»
de protecție a plantelor).

Tratarea pomilor, de la începutul zborului muștii (după verificarea capcanelor), cu Neem Azal-T/S (4 l per ha) cu o normă de 1000 l pe ha). Adăugarea zahărului (3 kg per ha) și a drojdiei de bere (18 g per ha) poate spori ingestia produsului de către larve și, respectiv, efectul preparatului.

În funcție de starea vremii (pierderi prin spălare) se aplică un tratament repetat la fiecare 7–10 zile. Ultimul tratament se aplică cu 2 săptămâni înainte de recoltare.

Tratamentele cu Beauveria bassiana (Naturalis L., 2,4 l per ha) au arătat un efect puțin mai redus în experimente. Din a 7-a zi după începerea zborului și până la 7 zile înainte de recoltare, se aplică 3–4 tratamente, la interval de 7 zile. Se va asigura o bună stropire a întregului pom, inclusiv a vârfului coroanei.

Combatere chimică a dăunătorului

De obicei, pentru a menține sub control dăunătorul sunt efectuate două tratamente: primul peste 6-8 zile după apariția primilor dăunători (pe care îi monitorizăm cu ajutorul capcanelor), următorul peste o săptămână.

Momentul optim efectuării tratamentelor coincide cu faza de intrare în pârgă a fructelor (înainte ca musca să depună ouăle).

Atenție! Dacă viermele este depistat în fruct, momentul efectuării tratamentelor a fost scăpat și dăunătorul nu mai poate fi combătut.

Produsele omologate în țară pentru combaterea dăunătorului conțin substanțele active: pirimifos-metil, deltametrin sau Bacillus thuringiensis var. Kurstaki.

Important! Verificați dacă produsul pe care planificați să-l aplicați pentru combatere este permis spre utilizare în momentul realizării tratamentelor.

Important pentru consumatori: larvele consumate întâmplător, nu produc risc pentru sănătatea umană.

Recomandări combatere eco: Protecția culturilor sâmburoase în agricultura ecologică, FIBL.

Citește și despre Păduchele din San Jose în livezi. Metode de combatere.

Luminița Crivoi
Director Dezvoltare @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Cod portocaliu şi Cod galben de inundaţii pe râuri din 11 bazine hidrografice

Hidrologii au emis sâmbătă noi avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de inundaţii pe râuri din 11 bazine hidrografice,...
- adv -spot_img

Paralizia sau ologirea puilor – profilaxie și tratament

În perioada creșterii puilor de găină fermierii se întâlnesc cu o problemă destul de răspândită cum ar fi paralizia...

Digitalizarea agriculturii – beneficii considerabile

Digitalizarea agriculturii poate aduce beneficii considerabile nu numai fermierilor, pe care îi ajută să prevină cele trei mari categorii...

Noi pe Facebook

De citit

ANSVSA: 130 de focare active de pestă africană

Numărul focarelor active de pestă porcină (PPA) a scăzut...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției