sâmbătă, 6 august, 2022
32.7 C
București

-

HomepageArticoleTijele florale (săgețile) la usturoi – când le înlăturăm

Tijele florale (săgețile) la usturoi – când le înlăturăm

Vara, în lunile iunie-iulie, în dependență de perioada de plantare, tulpinile înflorite, numite popular săgeți de usturoi, încep să se dezvolte.

Tijele se formează pentru a dezvolta semințe, însă, concomitent, extrag elemente nutritive din plantă, ceea ce duce la pierderea a o parte din acestea.

Astfel, este important să le înlăturăm dacă nu urmărim producerea materialului pentru semănat.

Când tăiem tijele la usturoi

Ce ține de înlăturarea săgeților la usturoi, opiniile legumicultorilor diferă, unii susțin că acestea trebuie înlăturate imediat ce se formează butonul inflorescenței, pentru a evita pierderea de substanțe nutritive.

Alți legumicultori, însă, recomandă înlăturarea după ce tija începe să se răsucească, altfel încât să nu fie necesară din nou ruperea tijelor.

Pentru a evita aceste probleme, îndepărtați tulpinile florale la usturoi când acestea au atins o lungime de 10-15 cm. În această fază, tijele nu au consumat prea multe substanțe nutritive și este puțin probabil să aibă timp să crească din nou.

Indiferent de cât de exact veți elimina tijele de usturoi, îndepărtarea nu ar trebui să dăuneze plantei. Nu trageți niciodată de tulpina tijei – veți distruge sistemul radicular ori produce traume pe tulpina principală.

Ruperea sau ciupirea tijelor la usturoi produce leziuni ce nu sunt netede, astfel regenerarea acestora durează. De aceea, este recomandat să utilizați foarfece obișnuite, foarfece de tăiat sau cuțit.

Tija la usturoi se înlătură la 1 cm de la baza prinderii acesteia.

Cel mai potrivit moment al zilei pentru îndepărtarea tijelor la usturoi este dimineața, în cazul zilelor însorite. Datorită căldurii razelor solare, secțiunile se vor usca și riscul de infectare a plantei va scădea.

Citește aici și despre Îngălbenirea frunzelor la usturoi – 7 cauze și tratament.

Utilizarea bulbililor pentru înmulțirea usturoiului

De-a lungul anilor, la cultivarea usturoiului în grădină fără material de plantat nou, usturoiul devine mai mic, astfel, periodic (o dată la 3-5 ani) trebuie întinerit pentru a obține o recoltă bună.

Puteți întineri usturoiul cu ajutorul bulbililor micuți ce se dezvoltă din lăstarii înfloriți. Tijele de usturoi pot produce de la câteva zeci la câteva sute de bulbi, care vor servi drept material excelent pentru plantat.

Pentru aceasta este necesar ca bulbilii să se maturizeze (inflorescențele mai întâi se răsucesc, iar apoi se îndreaptă), aproximativ în luna august – atunci pot fi recoltați.

Tijele se leagă împreună și se pun la un loc uscat timp de 3-4 săptămâni. Când tulpina este uscată, bulbilii se rup și se pun într-un loc uscat, întunecat, la temperatura de 18-20°C.

În februarie (aproximativ cu 1,5 luni înainte de plantare), puneți bulbii în frigider, iar înainte de plantare, uscați-i și tratați-i cu o soluție slabă de permanganat de potasiu.

Aflați aici și despre Usturoiul ce nu dezvoltă tulpini florifere. Cultivare.

Plantați bulbii în cuiburi la 3-4 cm adâncime (distanța dintre plante – 3 cm, între rânduri – 15 cm). Udați solul și mulciți-l.

Luminița Crivoi
Luminița Crivoi
Director de Dezvoltare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Ce plantăm după recoltarea usturoiului. Vezi culturile recomandate

După recoltarea usturoiului de toamnă rămâne încă suficient timp...

Premieră pentru RM. Un vin autohton, desemnat cel mai bun vin roșu din lume. Iar Moldova – cea mai premiată țară din Europa de...

În premieră pentru Republica Moldova un vin autohton a fost desemnat cel mai bun vin roșu de pe întreg...

Spalierul la mur și zmeur. Materiale necesare la un hectar

Plantele de zmeur (Rubus idaeus) și mur (Rubus fruticosus) indiferent de soi, au țesutul mecanic mai slab dezvoltat, iar...

Raport: Peste jumătate din suprafața UE, sub avertizare de secetă. România, pe harta dezastrului

Peste jumătate din suprafața Uniunii Europene, inclusiv a Marii Britanii, este afectată de secetă, potrivit unui studiu al Centrului...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate