‹ adv ›
joi, 23 martie, 2023
6.7 C
București

-

‹ adv ›
HomepageArticoleTijele florale (săgețile) la usturoi – când le înlăturăm

Tijele florale (săgețile) la usturoi – când le înlăturăm

Vara, în lunile iunie-iulie, în dependență de perioada de plantare, tulpinile înflorite, numite popular săgeți de usturoi, încep să se dezvolte.

Tijele se formează pentru a dezvolta semințe, însă, concomitent, extrag elemente nutritive din plantă, ceea ce duce la pierderea a o parte din acestea.

Astfel, este important să le înlăturăm dacă nu urmărim producerea materialului pentru semănat.

Când tăiem tijele la usturoi

Ce ține de înlăturarea săgeților la usturoi, opiniile legumicultorilor diferă, unii susțin că acestea trebuie înlăturate imediat ce se formează butonul inflorescenței, pentru a evita pierderea de substanțe nutritive.

Alți legumicultori, însă, recomandă înlăturarea după ce tija începe să se răsucească, altfel încât să nu fie necesară din nou ruperea tijelor.

Pentru a evita aceste probleme, îndepărtați tulpinile florale la usturoi când acestea au atins o lungime de 10-15 cm. În această fază, tijele nu au consumat prea multe substanțe nutritive și este puțin probabil să aibă timp să crească din nou.

Indiferent de cât de exact veți elimina tijele de usturoi, îndepărtarea nu ar trebui să dăuneze plantei. Nu trageți niciodată de tulpina tijei – veți distruge sistemul radicular ori produce traume pe tulpina principală.

Ruperea sau ciupirea tijelor la usturoi produce leziuni ce nu sunt netede, astfel regenerarea acestora durează. De aceea, este recomandat să utilizați foarfece obișnuite, foarfece de tăiat sau cuțit.

Tija la usturoi se înlătură la 1 cm de la baza prinderii acesteia.

Cel mai potrivit moment al zilei pentru îndepărtarea tijelor la usturoi este dimineața, în cazul zilelor însorite. Datorită căldurii razelor solare, secțiunile se vor usca și riscul de infectare a plantei va scădea.

Citește aici și despre Îngălbenirea frunzelor la usturoi – 7 cauze și tratament.

Utilizarea bulbililor pentru înmulțirea usturoiului

De-a lungul anilor, la cultivarea usturoiului în grădină fără material de plantat nou, usturoiul devine mai mic, astfel, periodic (o dată la 3-5 ani) trebuie întinerit pentru a obține o recoltă bună.

Puteți întineri usturoiul cu ajutorul bulbililor micuți ce se dezvoltă din lăstarii înfloriți. Tijele de usturoi pot produce de la câteva zeci la câteva sute de bulbi, care vor servi drept material excelent pentru plantat.

Pentru aceasta este necesar ca bulbilii să se maturizeze (inflorescențele mai întâi se răsucesc, iar apoi se îndreaptă), aproximativ în luna august – atunci pot fi recoltați.

Tijele se leagă împreună și se pun la un loc uscat timp de 3-4 săptămâni. Când tulpina este uscată, bulbilii se rup și se pun într-un loc uscat, întunecat, la temperatura de 18-20°C.

În februarie (aproximativ cu 1,5 luni înainte de plantare), puneți bulbii în frigider, iar înainte de plantare, uscați-i și tratați-i cu o soluție slabă de permanganat de potasiu.

Aflați aici și despre Usturoiul ce nu dezvoltă tulpini florifere. Cultivare.

Plantați bulbii în cuiburi la 3-4 cm adâncime (distanța dintre plante – 3 cm, între rânduri – 15 cm). Udați solul și mulciți-l.

Discută cu alți fermieri în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Primele legume de primăvară – 9 specii ce pot fi semănate timpuriu

Vremea caldă înregistrată mai devreme decât de obicei în...
‹ adv ›

Copilitul lăstarilor la roșii – când și cum se realizează

Copilirea roșiilor (tomatelor) presupune tăierea unor lăstari (copili) la plantele de roșii. Această metodă este aplicată în special de...

Planificăm corect parcelele cu legume în grădină: între „da” și „nerecomandat”

Planificarea corectă a parcelelor de legume în grădină aduce rezultate frumoase reflectate printr-o recoltă bună, mai puține boli și...

Producerea legumelor în seră – 11 sfaturi ale specialistului pentru recolte bune

Cultivarea legumelor în seră sau solar oferă multiple avantaje comparativ cu creșterea în câmp deschis. În primul rând, acest...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole