23.3 C
București
marți, 9 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleUsturoiul ce nu dezvoltă tulpini florifere. Cultivare

Usturoiul ce nu dezvoltă tulpini florifere. Cultivare

Majoritatea soiurilor de usturoi formează tije florifere, care pentru obținerea unei recolte bune trebuie înlăturate.

Însă, în urma lucrărilor de selecție, au fost create noi soiuri, care nu formează flori.

Marele avantaj al acestor soiuri este faptul că nu trebuie să se rupă tijele florifere vara. Ceea ce duce la diminuarea costurilor de producere.

Un astfel de soi a fost prezentat la expoziția Agriplanta-Romagrotec, desfășurată în perioada 2 – 5 iunie, la Fundulea, judeţul Călăraşi.

Soiul de usturoi fără floare European White

Acest soi nu dezvoltă tulpini florifere, iar planta are o creștere semi-viguroasă. Datorită cățelului mare și suculent este unul dintre cele mai cultivate soiuri în Europa.

Aroma blândă și gustul intens îl fac să fie cel mai folosit soi de usturoi din bucătaria internațională. Diametrul său nu este unul foarte mare, dar are căței mari și cărnoși. Deoarece are un număr mare de cămăși în jurul căpățânii are o durată mai îndelungată de conservare naturală.

Căpățâna usturoiul de soiul European White este de dimensiune mare, cu calibrul de 37-65 mm, de culoare albă-argintie cu 10-12 căței cu compactare mare.

Căței sunt și ei mari, de culoare albă, cu o aromă mediu înțepătoare, persistentă și gust blând.

Se pot păstra pe termen mediu-lung în frigider și condiții naturale.

Cultivarea usturoiul fără flori

Deoarece aceste soiuri de usturoi nu formează floare, în consecință nici semințe, reproducerea lor este posibilă numai prin căței.

De regulă, aceștia sunt aranjați în căpățână în două-trei cercuri, stratul interior conținând exemplare mai mici.

De aceea, pentru semănat se folosesc doar cățeii din cercul exterior, care sunt mai mari. Anume din ei se obține o recoltă de calitate, cu căpățâni de dimensiune potrivită.

Materialul săditor trebuie să fie sănătos, liber de boli și dăunători.

Înainte de semănat, materialul săditor se tratează cu o soluţie de sulfat de cupru (piatră vânătă) de 1%. Rezultate bune se obţin şi la înmuierea căţeilor pentru 24 de ore în soluţie slabă de permanganat de potasiu.

Plantarea pe suprafeţe mari se face cu semănătoarea SLN-8A, iar pe suprafeţe mici se plantează manual.

Semănatul se face în benzi cu distanţa între ele de 50 cm, între rânduri – de 20 cm şi între căţei pe rând de 5-6 cm, asigurând o densitate de 500 mii plante la 1 ha. Pentru aceasta sunt necesare 1,000 – 1,200 kg/ha de căței.

Adâncimea de semănat a cățeilor de usturoi este de 4-6 cm.

Perioada optimă de plantare a usturoiului fără flori este toamna, în luna octombrie. Trebuie să se aleagă bine timpul potrivit (în funcție de an), astfel încât cățeii să reușească să prindă rădăcini complet, dar să nu germineze deasupra suprafeței solului.

Dacă totuși au apărut primele frunze la sfârșitul toamnei, cultura trebuie acoperită cu un strat gros de mulci de paie, turbă, compost, frunze căzute sau alte materiale organice potrivite pentru acest scop.

Plantațiile de usturoi de fără floare sunt acoperite numai în condiții severe de iarnă, cu înghețuri persistente de peste -15 ° C, acest lucru protejând plantele de îngheț.

Soiurile de usturoi fără floare, în funcție de soi, au perioada de vegetație de 100-130 zile. Iar formarea bulbilor are loc în decurs de 35-50 de zile, ceea ce este în medie cu 15 zile mai mult decât la soiurile cu flori.

De aceea, perioada de maturare a soiurilor fără floare este mai lungă cu 14-20 de zile.

Pe tot parcursul sezonului de vegetație, rozeta de frunze a usturoiul fără floare doar crește semnificativ în dimensiune, fără să-și schimbe configurația și forma.

Recolatarea usturoiului fără tije florifere

Drept semne de maturizare a usturoiului serveşte îngălbenirea în masă a frunzelor şi aplecarea lor la pământ. Nu se întârzie cu strânsul roadei, deoarece căpăţânile încep să se desfacă în căţei aparte, ceea ce duce la pierderi mari de recoltă.

Cele mai timpurii soiuri sunt recoltate la mijlocul lunii iulie, iar cele mai târzii la început de august.

Nu se admite uscarea totală a frunzelor, acesta este un indicator al faptului că bulbii se dezgolesc și se desfac în căței.

Timp de câteva zile după recoltare usturoiul trebuie lăsat să se usuce. După uscare, se înlătură frunzele lăsând o porțiune de aproximativ 2 cm deasupra bulbului. Rădăcina de usturoi la păstrare se scurtează până la 1 cm.

Temperatura recomandată la păstrarea usturoiului este de 1-3o C, iar umiditatea de 70-75 cm.

Citește și Sfaturi la plantarea usturoiului toamna

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cultivarea usturoiului – tehnologie, cerințe specifice

Usturoiul este o cultură profitabilă, dacă este cultivat conform...
‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole