marți, 24 mai, 2022
22.5 C
București

-

HomepageArticoleRidichea de vară și de iarnă. Sfaturi la cultivare

Ridichea de vară și de iarnă. Sfaturi la cultivare

Ridichile de vară sunt cultivate pentru consumul în lunile iunie-iulie, iar cele de iarnă pentru consumul de toamnă și pentru păstrare în sezonul rece.

La cultivare, cerințele de temperatură sunt similare celor pentru ridichea de lună (detalii despre cultivarea ridichii de lună pe acest link).

Temperaturile scăzute prelungite (de 5-8°C) înregistrate în primele faze de creștere duc la formarea tulpinilor florale, respectiv, este afectată producția de rădăcini.

Alegerea terenului pentru cultivarea ridichii

Potrivite pentru cultivarea ridichii sunt terenurile plane, nivelate, ce pot fi irigate. Pentru cultura de ridichi de vară potrivite sunt solurile luto-nisipoase, iar pentru cultura de iarnă solurile mijlocii.

Important! pH-ul solului recomandat 6,5-7. Solul acid favorizează dezvoltarea înnegririi plantelor și herniei rădăcinilor, boli periculoase pentru cultură.

După ce culturi cultivăm ridichea?

Premergători foarte buni sunt tomatele, ardeii, vinetele, cartofii, leguminoasele anuale, cerealele. În general, ridichea poate fi cultivată după toate legumele cu excepția celor din grupa verzei și rădăcinoaselor (va reveni pe același teren după 3-4 ani).

Ridichea poate fi cultivată în același an după salată, spanac, ceapă verde, mazăre verde, cartofi timpurii. După recoltarea ridichii, pot fi cultivate în același an pe aceeași parcelă fasolea verde, castraveții de toamnă.

Pregătirea terenului pentru cultivarea ridichii

Toamna: nivelarea, fertilizarea și arătura (25-28 cm).

Primăvara se realizează graparea terenului, pregătirea patului germinativ: fertilizarea, lucrarea solului cu grapa cu discurile sau cu motocultorul, combinatorul.

Pentru ridichea de iarnă solul se pregătește înainte de semănat prin discuire, fertilizare, afânarea solului la 12-14 cm, lucrarea cu grapa cu discuri sau motocultor.

Îngrășămintele administrate la ridiche

Fertilizarea se realizează în baza analizei solului. În general, ridichea consumă pentru producerea unei tone de rădăcini 6 kg N, 3,1 kg P2O, 6 kg K2O, 2,1 kg Ca și 0,35 kg Mg.

Important! Excesul de azot duce la scăderea calității recoltei.

Din schemele generale, legumicultorii aplică în medie per hectar toamna 300 kg superfosfat, 100 kg sare potasică, iar primăvara 100 kg azotat de amoniu sau 200 kg îngrășământ complex.

Pentru ridichea de iarnă se aplică sub arătură 300 kg îngrășământ complex.

Când se seamănă ridichea de vară și iarnă

Înainte de semănat este recomandată tratarea semințelor. Ridichea de vară se seamănă în perioada 20 martie – 10 aprilie, iar pentru producția de toamnă 20 iunie – 15 iulie.

  • Distanța de semănat pentru ridichea de vară: 30-35 cm/10 cm și 66+28+28+28/8 cm în benzi.
  • Distanța de semănat pentru ridichea de iarnă: 35-40/10-15 cm și 70+40+40/10 în benzi.

Ridichea se seamănă la adâncimea de 2-2,5 cm. Norma de semănat 8-9 kg/ha ridichea de vară, 5-6 kg la ridichea de iarnă.

Lucrări de întreținere la ridiche

Pe perioada vegetației se realizează prașile pentru a combate buruienile și afâna solul. În faza de 2-3 frunze adevărate se răresc plantele la distanțele necesare în baza schemelor de mai sus sau schemelor individuale.

Suplimentar, pot fi realizate fertilizări cu îngrășăminte organice lichide special concepute sau cu 100 kg azotat de amoniu și 50 kg sare potasică în faza de 4 frunze.

Irigarea ridichii se face pentru răsărirea plantelor cu 100-150 m3/ha la culturile de vară. Pe parcursul vegetației se mai fac câteva udări, în funcție de condițiile din teren, în medie 3 la ridichile de vară și 4 la cele de iarnă cu 300-400 m3 ha.

Citiți și despre Cultivarea verzei – cerințe și sfaturi pentru recolte bune.

Luminița Crivoi
Luminița Crivoi
Director Dezvoltare @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

De ce se îngălbenesc și se usucă castraveții abia formați – vezi 7 motive

Fără de fructe sănătoase de la bun început, nu...

Îngrășămintele cu azot: de ce sunt necesare și cum le folosim corect

Azotul, împreună cu fosforul și potasiul, sunt unii dintre cei mai importanți macronutrienți pentru creșterea și dezvoltarea plantelor. Îngrășămintele...

Cezar Gheorghe: Se așteaptă o criză a grâului la nivel mondial

Recolta de grâu la nivel mondial în anul 2022 s-ar putea să fie cu mult mai redusă decât prognozele...

Sprijin pentru fermierii din UE de până la 100.000 euro

Comisia Europeană a propus vineri o măsură excepțională finanțată de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) pentru a...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate