marți, 24 mai, 2022
22.5 C
București

-

HomepageArticoleNormarea încărcăturii de struguri la vița-de-vie. Cum influențează coacerea

Normarea încărcăturii de struguri la vița-de-vie. Cum influențează coacerea

La cultivarea strugurilor de masă producatorii trebuie să se axeze pe termenii: „anticipare” și „conștientizare”: anticiparea tuturor proceselor ce vor urma și conștientizarea că cultivarea strugurilor este un proces complex, dinamic și îndelungat, ce durează 365 (6) de zile.

Dacă vorbim despre cum putem grăbi, accelera coacerea strugurilor, atunci aceasta nu se poate de rezolvat într-o perioada scurtă, ea trebuie planificată începând cu tăierea în uscat.

Este demonstrat ca factorul primordial ce influențează direct acumularea zahărului și nemijlocit perioada coacerii este încărcătura de rod (Stoev, Winkler, etc.), cu cât este mai mare, cu atât coacerea este mai anevoioasă, în condițiile climatice ale Moldovei nu trebuie să depășească 10-14 t/ha fără irigare.

Printre alte procedee importante de grăbire a coacerii se numără:

  • fertilizarea echilibrată: azot – N în prima perioadă de vegetație, fosfor (P) și potasiu (K) începând cu intrarea în pârgă, adică începutul coacerii;
  • irigarea corectă în perioada coacerii: trebuie să fie moderată;
  • defolierea sau desfrunzitul, care se bazează pe îndepărtarea a 2-3 frunze din zona strugurilor, iar pe spalier vertical trebuie de efectuat când în struguri se acumulează nu mai puțin de 9-10 unități brix (concentrația substanțelor uscate), din cauza riscurilor arsurilor;
  • utilizarea inhibatorilor de creștere: etefon sau acidul abscizic, ce intensifica colorarea si pot grabi coacerea cu până la 7-9 zile.

Detalii despre defolierea viței-de-vie găsiți în acest articol.

Coacerea este unul dintre cele mai importante criterii ale calității strugurilor, și este un proces în dinamică, soluționarea căruia depinde de toate lucrările efectuate, se începe cu startul vegetației si nu se poate de rezolvat imediat, într-o perioadă scurtă.

În următoarele poze puteți aprecia vizual cum a influențat coacerea un număr diferit de struguri lăsați pe butuc:

Incizia inelară sau inelarea efectuată la începutul coacerii în condițiile RM a accelarat coacerea cu 5-7 zile la soiurile cu coacere timpurie (Derendovscaia A., Mihov Dm.).

Citește și despre Lucrări și tratamente la viță de vie după recoltare.

Dmitri Mihov
Dmitri Mihov
Doctor în agricultură

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

De ce se îngălbenesc și se usucă castraveții abia formați – vezi 7 motive

Fără de fructe sănătoase de la bun început, nu...

Îngrășămintele cu azot: de ce sunt necesare și cum le folosim corect

Azotul, împreună cu fosforul și potasiul, sunt unii dintre cei mai importanți macronutrienți pentru creșterea și dezvoltarea plantelor. Îngrășămintele...

Cezar Gheorghe: Se așteaptă o criză a grâului la nivel mondial

Recolta de grâu la nivel mondial în anul 2022 s-ar putea să fie cu mult mai redusă decât prognozele...

ASF: O soluţie pentru fermieri va fi înfiinţarea unor societăţi mutuale de asigurări

Înfiinţarea unor societăţi mutuale de asigurări va fi o soluţie bună pentru fermieri, în condiţiile în care puţine companii...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate