23.3 C
București
joi, 29 iulie, 2021

-

HomepageArticoleDefolierea viței de vie. Tratamente recomandate în iulie

Defolierea viței de vie. Tratamente recomandate în iulie

Defolierea sau desfrunzitul viței de vie presupune lucrarea de înlăturare a 3-4 frunze din jurul strugurelui.

Operațiunea este importantă mai ales în acest an, în care condițiile sunt extrem de favorabile pentru dezvoltarea bolilor la vița de vie.

Astfel, frunzele înlăturate permit circulația mai bună a aerului, reglarea mai rapidă a umidității – respectiv reducerea riscului de dezvoltare a bolilor.

„Fermierii trebuie să realizeze această operațiune, chiar dacă există riscul de producere a arsurilor solare pe bobițe. Totuși, acestea pot fi înlăturate la recoltare, în schimb, strugurii afectați de boli, practic, nu mai pot fi salvați”, explică doctorul în științe agricole Sergiu Tutovan.

Detalii despre cum realizăm corect lucrarea expertul oferă mai jos:

Frunzele și copileții amplasați mai jos de strugure trebuie tăiați cu foarfece specialeÎnlăturăm frunzele amplasate mai jos, dar și frunzele și copilețul amplasat în dreptul strugurelui (amplasate în cealaltă parte de la locul fixării strugurelui de butuc).

Este important să înlăturăm mai multe frunze la strugurii amplasați dinspre răsăritul soarelui – aceștia sunt mai puțin afectați de arsuri.

Principiul desfrunzitului corect presupune asigurarea circulației aerului, însă, concomitent, asigurând protecția strugurelui de razele directe ale soarelui.

Perioada optimă a defolierii – înainte de înflorit

De fapt, dacă operațiunea de desfrunzit este realizată înainte de înflorit, strugurii reușesc să se adapteze razelor puternice ale soarelui și sunt mai puțin afectați de arsuri.

Totuși, cu un efect mai redus, însă absolut necesară, defolierea trebuie realizată acum, dacă nu s-a făcut înainte de înflorit.

„Mulți fermieri se îngrijorează că în cazul în care vor realiza defolierea înainte de înflorit, nu vor fi suficiente frunze pentru a asigura nutriția inflorescenței. Acest lucru însă nu este adevărat”.

Defolierea stimulează dezvoltarea ciorchinelui

Acest lucru este absolut necesar mai ales în cazul în care urmează să depozităm strugurii recoltați. Trebuie să evităm atacul de boli ce afectează strugurele, iar acest lucru este posibil inclusiv datorită defolierii.

Ce boli se dezvoltă la vița de vie în această perioadă

În această perioadă se observă impactul sporit al făinării, putregaiului negru, alb și, ulterior, este de așteptat că va fi înregistrat atacul putregaiului cenușiu. Pentru a evita afectarea plantației de aceste boli în această perioadă este importantă aplicarea botriticidelor.

Expertul susține că, pentru a evita cheltuielile mari la aplicarea botriticidelor, este important de setat mașinile de pulverizare și duzele astfel încât acestea să acopere cu produs doar zona butucului unde sunt amplasați strugurii. În acest mod, se reduce norma de consum per hectar.

Recomand viticultorilor să adauge obligatoriu în soluția de lucru și un insecticid, fie și unul simplu din grupa peritroizilor, deoarece este înregistrat în multe zone zborul în masă a moliei strugurilor”.

Fermierii a căror plantații au fost afectate de grindină, trebuie să realizeze în primele 24 de ore un tratament obligatoriu cu cupru. Dacă nu au reușit, aceștia pot aplica ulterior un botriticid.

Citește și despre Aplicarea giberelinei la vița de vie – ce efecte produce.

Luminița Crivoi
Director Dezvoltare @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Fermierii trebuie să protejeze animalele în perioadele caniculare

Crescătorii de animale trebuie să respecte măsurile specifice protejării animalelor în perioadele caniculare, atrage atenţia Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară...
- adv -spot_img

Identificarea unor terenuri pentru a fi împădurite, în analiza miniştrilor Mediului şi Agriculturii

Identificarea unor categorii de terenuri care pot fi împădurite, cum ar fi cele administrate în prezent de Agenţia Domeniilor...

Producătorii de legume n-au nicio şansă să reziste pe piaţă dacă nu se asociază

Producătorii de legume pot să câştige mai mult pe un contract ferm, dacă îşi unesc forţele şi îşi vând...

Noi pe Facebook

De citit

APIA efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor

Potrivit unui comunicat de presă, Agenția de Plăți şi...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției