21.5 C
București
miercuri, 23 iunie, 2021

-

HomepageArticoleMucegaiul de zăpadă - simptome de atac, măsuri de prevenire

Mucegaiul de zăpadă – simptome de atac, măsuri de prevenire

Mucegaiul de zăpadă (Microdochium nivale) este boala ce se transmite prin intermediul agentului patogen din seminţe sau sol, sporii se păstrează în resturile de plante de la culturile premergătoare de cereale păioase.

Mucegaiul de zăpadă se răspândește mai repede în cazul în care semințele sunt semănate la densități mari, ceea ce creează ulterior o densitate mare a plantelor, umiditatea aerului este sporită, temperaturile înregistrate sunt aproape de punctul de îngheţ, iar solurile sunt neîngheţate, acoperite cu zăpadă.

Patogenul atacă cerealele de toamnă – secară, orz, grâu şi triticale.

Simptome de atac – mucegaiul de zăpadă

Primele simptome ale prezenței bolii pot apărea chiar toamna, cauzând goluri de cultură. Boala este mai ușor recunoscută după deszăpezire.

FOTO: Nextfarm.ro

În această perioadă, în unele zone fermierii semnalează despre apariția bolii, observând porțiuni uscate, similare unor „cuiburi”.

FOTO: kws.com

Simptomele de atac apar în special localizat primăvara devreme, în zonele cu stagnări temporare de apă obținută la topirea zăpezii.

La examinarea minuțioasă a plantelor, pe acestea poate fi observat mucegai alb până la roz deschis, plantele sunt uscate.

Pe plantă se observă pete mari, ovale, uniform galbene pal, care peste ceva timp se brunifică. Pe ţesuturile infectate se observă forme de fructificaţie ale ciupercii de culoare neagră-brună.

Mucegaiul de zăpadă, simptome de atac pe spice

FOTO: agro.basf.ru

Cum să preveniți răspândirea bolii

  • Lucrarea temeinică a miriștilor culturilor de cereale anterioare – încorporarea completă a resturilor de recoltă. Controlul pirului târâtor.
  • Utilizarea materialului semincer sănătos, tratat. Semănatul la momentul potrivit, nu prea devreme.
  • Nu se aplică erbicide în postemergență prea târziu toamna.
  • Respectați asolamentul (nu semănați culturi de cereale după cereale în terenurile cu risc de apariție a mucegaiul zăpezii).
  • Fertilizare timpurie cu îngrășăminte cu azot în primăvară.

Tratament

Infestarea frunzelor și spicelor poate fi controlată eficient prin fungicide aplicate local. Sunt recomandate produse cu strobilurină. În Registrul produselor de uz fitosanitar, pentru tratarea semințelor sunt disponibile produse ce conțin sedaxan+fludioxonil.

Luminița Crivoi
Director Dezvoltare @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Proiect CONCORDE – bune practici în comerțul cu cereale

Agricultura europeană și cea românească sunt acum într-un proces profund de transformare sub influența unor programe majore de reformă...
- adv -spot_img

Evergent Investments preia 5,11% din acţiunile Lăptăria cu Caimac

Compania de investiţii financiare Evergent Investments a achiziţionat o participaţie de 5,11% din acţiunile companiei Agroserv Măriuţa SA, care...

Două platforme noi de colectare a gunoiului de grajd în judeţul Vaslui

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) anunţă finalizarea a două noi platforme comunale de colectare a gunoiului de grajd...

Noi pe Facebook

De citit

OECD laudă succesul aprovizionării cu alimente în timpul pandemiei

Măsurile de urgenţă adoptate de guverne au ajutat la...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției