‹ adv ›
luni, 27 martie, 2023
18.6 C
București

-

‹ adv ›
HomepageArticoleMana la roșii - 15 sfaturi pentru a evita dezvoltarea. Tratamente

Mana la roșii – 15 sfaturi pentru a evita dezvoltarea. Tratamente

Mana la tomate provocată de ciuperca Phytophthora infestans este o boală ce afectează toate organele aeriene ale plantelor: frunze, lăstari, tulpini, fructe, fiind și cea mai des întâlnită boală în cultura de roșii.

În acest articol vom discuta mai multe despre simptomele manei la tomate, condiții de dezvoltare, modul în care putem preveni dezvoltarea manei, dar și metode de combatere a patogenului.

Simptomele de dezvoltare a manei la tomate

Simptomele de mană mai întâi apar pe frunze și lăstari, de aceea este foarte recomandată examinarea acestora. La vârful frunzelor sau pe marginea acestora apar pete
mari
, de formă neregulată, verzui, cu aspect opărit.

În general, un indiciu că în cultura de roșii se dezvoltă mana este acela că pe partea inferioară a frunzelor, pe pete se formează o pâslă albă (ulterior aceasta se închide puțin la culoare, dezvoltându-se conidioforii și conidiile ciupercii (sporii ciupercii)).

Petele de pe tulpini şi de pe peţiolul frunzelor sunt brunii, alungite, superficiale:

Pagubele cele mai mari se înregistrează când boala se manifestă pe fructe, ce pot fi atacate în toate fazele de dezvoltare. De obicei, simptomele apar la locul de inserție a pedunculului, prezentându-se prin pete mari, brune spre verde, ce cresc repede în dimensiuni, se brunifică și mai mult, iar ulterior pot acoperi în întregime fructele.

Fructele atacate până la maturitate sunt rugoase, tari, iar pe cele coapte petele sunt netede, brun deschise, zonate concentric.

Pe acest link găsiți informații despre principalele boli la roșii.

Condiții de dezvoltare pentru mană

Este important să cunoaștem faptul că frunzele sau alte organe atacate constituie surse de infecție. Prin căderea fructelor sau atingerea solului pe parcursul vegetaţiei are loc sporularea din abundenţă, apoi afectarea restului organelor.

Mana tomatelor se răspândește la temperaturi minime de 15-18 grade Celsius, iar optime sunt 21-23 de grade C, în prezența umidității de peste 90%. Boala se răspândește rapid, astfel plantele pot muri în scurt timp.

Cum prevenim dezvoltarea manei

 1. Mai întâi, este foarte important să înlăturăm toate sursele de infecție: resturile vegetale infectate se distrug, acestea nu se recomandă la producerea compostului, deoarece nu întotdeauna este garantată distrugerea sporilor.
 2. Respectați asolamentul.
 3. Evitați să semănați semințele obținute de pe loturi infestate.
 4. Nu irigați tomatele pe timp răcoros, evitați udările pe frunze, optați pentru udarea la rădăcină sau prin picurare.
 5. Mana iubește densitățile mari ale plantelor, astfel respectați distanțele de plantare, îndepărtați în mod regulat copileții de la roșii, precum și frunzele inferioare ale plantei (ce sunt în contact cu solul, sursă posibilă de infecție, sau împiedică circulația aerului).
 6. La producerea în teren protejat, realizați regulat aerisirea încăperii. Condensul format pe peliculă și picăturile ce cad pe frunze duc la răspândirea rapidă a bolii.
 7. Realizați fertilizările cu îngrășăminte cu fosfor și potasiu la timp, pentru a întări imunitatea plantelor. Evitați excesul fertilizărilor cu azot, mai ales în a doua parte a vegetației.
 8. Realizați tratamente preventive, în acest sens, sunt foarte reușite tratamentele cu produse naturale, la fiecare 7-10 zile.
 9. Reglați aciditatea solului (ar trebui să fie în intervalul 6-7 pH).
 10. Dezinfectați sera toamna și primăvara, în ajunul plantării răsadurilor.
 11. Dezinfectați uneltele de lucru și materialul de legare a roșiilor.
 12. Nu plantați cartofi și roșii în apropiere (ambele pot fi atacate de mană).
 13. Aerisiți sera în mod regulat, nu lăsați aerul să stagneze.
 14. Mulciți solul la cultura de roșii.
 15. Îndepărtați buruienile la momentul potrivit.

Tratamentele cu produse naturale pot preveni dezvoltarea manei și întări imunitatea plantelor, dar și a altor boli la legume. Printre cele verificate de legumicultori se numără:

1 litru de lapte și 20 de picături de iod se adaugă la 10 litri de apă. Tratamentul se face o dată în săptămână, nu este recomandată pulverizarea seara sau pe timp rece. Citiți aici și alte recomandări la realizarea tratamentelor cu iod și lapte.

Infuzie de usturoi cu permanganat de potasiu. Măcinați 100 g de usturoi (puteți folosi ceapă, săgeți și frunze) și turnați 1 pahar de apă, lăsați pentru o zi. Filtrați, adăugați 1 g de permanganat de potasiu și diluați soluția în 10 litri de apă. Plantele sunt pulverizate la fiecare 10-15 zile. În medie, se folosesc 0,5 litri pentru fiecare plantă matură.

Citiți și despre Cenușa – un îngrășământ valoros pentru sănătatea plantelor.

Tratamente la tomate contra manei

Primul tratament profilactic cu fungicide se realizează la încheierea rândurilor şi în cazul unui foliaj abundent.

Ținând cont de faptul că boala mana tomatelor este produsă de o ciupercă, utile în combaterea manei sunt produsele ce conțin cupru: din oxiclorură de cupru (Armetil 2,5 kg/ha, Curenox 50 1,5-2 kg/ha), zeama bordeleză (cupru din amestecul bordeaux 200 g/kg, doza 3,75-5 kg/ha), cimoxanil+cupru sub formă de sulfat de cupru (Cupertine Super 3,5 kg/ha).

Utilă în combaterea manei este bacteria Bacillus amyloliquefaciens tulpina FZB24. În România este omologat pentru combaterea manei un singur produs ce o conține – Taegro ce se aplică în doză de 0,37 kg/ha.

Mai sunt omologate pentru combaterea manei produse ce conțin: azoxistrobin (Allstar 250 SC 0,75-1 l/ha), captan (Merpan 80 0,15 % (1,5 kg/ha în 1000 L apă)), metiram (Polyram DF 0,2%), propamocarb (Proplant 72,2 SL 0,15-0,25%, 1,5-2,5 l/ha), propamocarb+cimoxanil (Proxanil 2,5 l/ha), mandipropamid (Revus 250 SC 0,6 l/ha), bentiavalicarb+folpet (Vincare 51,7 WG 1,6-2 kg/ha).

V-ar putea plăcea și Cultivarea ardeiului. 9 sfaturi pentru recolte bune.

Discută cu alți fermieri în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Primele legume de primăvară – 9 specii ce pot fi semănate timpuriu

Vremea caldă înregistrată mai devreme decât de obicei în...
‹ adv ›

Copilitul lăstarilor la roșii – când și cum se realizează

Copilirea roșiilor (tomatelor) presupune tăierea unor lăstari (copili) la plantele de roșii. Această metodă este aplicată în special de...

Planificăm corect parcelele cu legume în grădină: între „da” și „nerecomandat”

Planificarea corectă a parcelelor de legume în grădină aduce rezultate frumoase reflectate printr-o recoltă bună, mai puține boli și...

Producerea legumelor în seră – 11 sfaturi ale specialistului pentru recolte bune

Cultivarea legumelor în seră sau solar oferă multiple avantaje comparativ cu creșterea în câmp deschis. În primul rând, acest...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole