19.6 C
București
miercuri, 24 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleAvertizare! În plantațiile de viță de vie se înregistrează atacul tripșilor

Avertizare! În plantațiile de viță de vie se înregistrează atacul tripșilor

Odată cu creșterea extremă a temperaturilor și cu uscarea vegetației adiacente se înregistrează un atac masiv al tripșilor în plantațiile viticole.

Informațiile au fost prezentate de către Sergiu Tutovan, doctor în științe agricole, expert în viticultură.

Tripsul produce atacul prin înțeparea frunzelor, mai ales a celor tinere, hrânindu-se cu seva din acestea.

Daunele produse de tripsul viței de vie pot fi vizibile pe frunze, bobițe și ciorchine, manifestându-se prin:

  • pe frunze unde se hrănește cu sucul celular, secătuind planta și micșorând suprafața fotosintetică;
  • pe bobițe și ciorchine prin care afectează aspectul marfar al strugurilor, în special la soiurile de masă.

Eliminarea completă a dăunătorului este practic imposibilă, dar se poate ușor de controlat realizând tratamente cu insecticide:

  • În România pentru combatere este omologat produsul Plinto 2,5 EC/(Alfasure 2,5 EC) cu substanța activă esfenvalerat, recomandat în doza de 0,4-0,6 l/ha.
  • În Republica Moldova pentru combaterea tripsului viței de vie pot fi aplicate produsele: Delegate cu norma de consum 0,3 kg/ha;
  • Exirel cu norma de consum 0,75 l/ha. (Specialiștii recomandă de aplicat în combinație cu un adjuvant de genul Codacide cu norma de consum 2,5 l/ha, la o cantitate de apă de 800-1000 l/ha).

Citiți mai multe despre Dăunătorii la vița de vie, identificarea și combaterea lor.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Plivitul lăstarilor la vița de vie. Când și cum se face

Există o serie de operaţiuni necesare în perioada de...
‹ adv ›

Viabilitatea ochilor la vița de vie – rezistența soiurilor la iernare

Viţa de vie este o plantă termofilă cu o perioadă de vegetaţie de lungă durată, însă, la temperatura de...

Tăierea în uscat la strugurii de masă – I etapă în planificarea recoltei

Actualmente, calitatea producţiei de struguri de masă nu este opţiune, ci un imperativ. După mai mulţi autori, sarcina de bază...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole