marți, 4 octombrie, 2022
12.8 C
București

-

HomepageAnaliticaDăunătorii la vița de vie, identificarea și combaterea lor

Dăunătorii la vița de vie, identificarea și combaterea lor

Cei mai răspândiți dăunători la vița de vie care provoacă daune direct sau indirect sunt:

Filoxera viței de vie – Viteus vitifoliae / Philloxera vastatrix, acest dăunător cel mai des atacă frunzele de la vârful lăstarilor și rădăcinile la hibrizii producători direcți și frunzelor de la vârful lăstarilor la plantațiile de portaltoi (figura 11.1).

Erinoza viței de vie (Acarianul galicol) – Colomerus vitis sin. Eriophies, acest acarian primăvara atacă în mare măsură frunzele tinere, mai puțin pețiolul, mugurii, cârceii și ciorchinii (figura 11.2).

Eudemisul și cochilisul viței de vie (Moliile strugurilor) – Lobesia botrana, Eupoecilia ambiguella, sunt cei mai periculoși dăunători și pot avea 2-3 generaţii pe an (mai-iunie, iunie-iulie, august-septembrie), forma larvară fiind cea care produce daunele (figura 11.3).

Țigărarul viței de vie – Byctiscus betuleti F., atacă adultul primăvara, mai-iunie, inițial mugurii apoi frunzele. Femela roade pețiolul frunzelor, când frunzele se vestejesc, depune 5-6 ouă și cu picioarele răsucește limbul în formă de țigară. O singură femelă poate răsuci 20-25 frunze (figura 11.4).

Citește Cum putem evita daunele cauzate de făinarea la vița de vie accesând acest link.

Cicadele – Scaphoideus titatus, transmite maladia fitoplasmatică Îngălbenirea aurie – Flavescence doree (figura 11.5).

Homopterul polifag – Hyalesthes obsoletus, semnalat pe numeroase specii erbacee spontane, vița de vie fiind o gazdă ocazională, transmițând boala lemnul negru – Bois noir. Vectorul se hrănește cu planta infectată, absoarbe patogenul prin sucțiune și îl transmite de la plantele bolnave la cele sănătoase (figura 11.6).

Strategii de luptă cu dăunătorii viței de vie

Luminița Crivoi
Luminița Crivoi
Expert în agricultură

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Scheme de tratament contra bolilor la vița de vie

Tratamentele la vița de vie se realizează în dependență...

Piața agricolă mondială: Prețurile la grâu și porumb continuă să crească

Începutul lunii octombrie pe piața agricolă mondială este marcat de aceleași variații de prețuri bine cunoscute în ultima perioadă....

Consilier Daea: Foarte multă rapița OMG din Ucraina a ajuns la procesare și sunt probleme mari

Mărfurile agricole din Ucraina încep să creeze probleme în piață. Se întâmplă, însă, după ce Uniunea Europeană a deschis...

România are 12 mii de producători în sistem ecologic; suprafaţa ecologică – 2%

Piaţa produselor economice în România este afectată de confuzia a ceea ce înseamnă ecologic, a declarat, vineri, preşedintele Asociaţiei...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate