2.9 C
București
vineri, 3 decembrie, 2021

-

HomepageArticoleCum putem evita daunele cauzate de făinarea la vița de vie?

Cum putem evita daunele cauzate de făinarea la vița de vie?

Făinarea viței de vie (Uncinula necator) este o boală care vine din America de Nord și s-a răspândit în Europa începând cu anul 1845.

Astăzi făinarea atacă toate podgoriile lumii. Vinul obţinut din parcelele atacate de făinare este slab calitativ şi nu se pretează la învechire (apare casarea brună, etc.).

Făinarea poate distruge toate părțile verzi ale viței de vie. Simptomele se regăsesc: pe lăstări, pe frunze, pe boabe. Pierderile provocate sunt atât cantitative, cât și calitative.

Pierderi cantitative: Boala provoacă deteriorarea vigorii plantelor și a productivității (butucii de viță de vie sunt mai puțin viguroși și productivi). La afectarea a 25% din ciorchini, greutatea strugurilor este redusă cu 30%. În plus, scade și randamentul sucului.

Pierderi calitative: apariția gustului de mucegai, scăderea aromelor fructate, reducerea percepției de aciditate. Mai pot apărea defecte care nu pot fi corectate prin oenologie: arome rele (iarba, mentol, iute, metalic), intensitatea taninurilor si uscarea agresivă, aciditatea mare, amărăciune.

Cum putem evita daunele cauzate de făinarea la vița de vie?

Recomandări Syngenta:

  1. Măsurile profilactice
  2. Program de protecție a culturii
  1. Măsurile profilactice: alegeți soiuri mai puțin sensibile; reduceți vigoarea butucului (alegerea portaltoiului, fertilizanților); parcelele cu presiune ridicată în anul precedent trebuie tratate in mod diferit, fiind mai susceptibile la făinare.

Măsuri preventive ce trebuie aplicate în fiecare campanie: eliminarea tuturor lăstarilor ce au simptome de făinare; creșterea gradului de aerare din butuc (în principal prin tăieri, dezfrunzit);

  1. Program tehnologic cu produse specifice de protecție împotriva făinării (produsele de protecție a plantelor sunt singurul instrument foarte eficient in controlul făinării).

Recomandări de bază pentru controlul făinării

  • Prioritizarea aplicărilor preventive;
  • Calitatea stropirilor este critică (aplicarea pe ambele părți ale butucului);
  • Zonele în care a fost făinarea în anul anterior trebuie să fie monitorizate și protejate mai bine;
  • Aplicările timpurii sunt în general folositoare, alegeți și un produs cu activitate curativă;
  • Respectați intervalul între tratamente, iar dacă presiunea este foarte mare, aplicați sulf cu fiecare tratament;
  • Alternați familiile chimice si respectați numărul maxim de aplicări pentru a limita rezistența;
  • Când făinarea este găsită în ciorchine, este prea târziu! Programul nu a fost suficient de robust!

Fenofaze cheie pentru protecție sunt:

Program tehnologic Syngenta în controlul făinării la vița de vie

În faza de inflorescențe vizibile și înaine de înflorit se recomandă tratamentul cu Topas®.

TOPAS 100 EC este cel mai utilizat fungicid sistemic la nivel mondial, pentru combaterea făinării la un număr mare de culturi (castraveți, coacăz, coacăz negru, viță de vie, piersic, căpșun, vișin, zmeur, măr, trandafir decorativ) și a cocomicozei la cireș. Acționează sistemic, mezosistemic, preventiv și curativ.

TOPAS 100 EC este absorbit rapid de către toate părțile verzi ale plantei, este transportat sistemic (acropetal) și distribuit translaminar în frunze. Pe lângă acțiunea preventivă și curativă, TOPAS 100 EC acționează și prin vapori, protejând și zonele care nu au fost atinse de produs. Inhibă biosinteza ergosterolului din pereții celulari ai patogenului.

Recomandări de aplicare

  • Substanța activă: Penconazol 100 g/l.
  • Forma preparativă: concentrat emulsionabil.
  • Ambalat la 1 litru.
Agrobiznes
Totul despre agricultură, afaceri și oportunități de dezvoltare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Ministrul Agriculturii caută soluţii pentru problemele industriei de morărit şi panificaţie

Aplicarea unui regim de impozitare asemenea celui practicat în domeniul construcţiilor pentru salariaţii din sectorul morărit, panificaţie şi produse...
- adv -spot_img

Fătarea la vaci: de ce și cu cât aceasta poate întârzia

Crescătorii de bovine destul de des se plâng, că vacile lor întârzie cu fătarea. Este important să ne clarificăm...

APIA primește cereri pentru ajutorul de stat în sectorul creşterii animalelor

Cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2022, avizate de Agenţia...

Noi pe Facebook

De citit

Grâul şi lactatele continuă să împingă în sus preţurile mondiale la alimente

Indicele global al preţurilor produselor alimentare şi-a continuat creşterea...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției