luni, 27 iunie, 2022
26 C
București

-

HomepageArticoleAfacere mică, dar profitabilă: cultura murului

Afacere mică, dar profitabilă: cultura murului

Cultivarea murelor reprezintă o afacere care promite din start să fie un succes. Aceasta poate fi inițiată fără mari probleme în orice sat sau comună.

Cu fiecare an, murele de pădure devin din ce în ce mai solicitate pe piață. Și nu în zadar, pentru că aceste fructe conțin o gamă completă de substanțe nutritive și curative chiar, printre care zaharoza, glucoza, fructoza, complexul de vitamine din grupa B, vitamina C, o serie de minerale și alte micro și macro elemente.

Murele de pădure, o afacere la sat

Pentru a iniția o afacere în acest domeniu, trebuie să știi că murele are nevoie de un lot de teren cu un sol fertil și bine iluminat, care trebuie udat regulat pe timp de vară.

Distanța dintre rândurile de mure ar trebui să fie cam de 3 m, între tufe – 1,5 – 2,5 m și trebuie sădite în rânduri de la nord la sud. Valoarea optimă a acidității solului nu trebuie depășească pH-ul 5,5-6,7.

De pe un arbust se pot colecta până la 20-25 kg de fructe pe sezon. Dar pentru a obține această cantitate la recoltare, este nevoie și de îngrășăminte. Cea mai bună opțiune rămâne utilizarea gunoiului de grajd: 3 kg pe metrul pătrat.

Plantele trebuie udate regulat, în special în perioada lor de creștere intensă și dezvoltare a fructelor. Pentru unele soiuri de mure e necesară construirea unui spalier de lemn sau de metal pentru a agăța tulpinile.

Acest lucru va asigura nu doar creșterea și dezvoltarea corespunzătoare a plantelor, dar, de asemenea, va face recoltarea mai confortabilă și rapidă.

FOTO: rubenbudau.wordpress.com

Avantajele și dezavantajele murelor

Murele sunt cu mult mai rezistente la căldură și caniculă (de care are parte Republica Moldova în ultimii ani) decât zmeura.

Alte avantaje ale acestui fruct de pădure este faptul că are un gust specific, aproape că nu suferă de careva boli și nu este atinsă de dăunători. Cu ușurință poate fi transportată fără să-și piardă calitatea de vânzare.

Are însă un dezavantaj. Nu rezistă la temperaturile extrem de joase. Din acest motiv,  necesită adăpost obligatoriu pentru iarnă. Vânturile puternice pot usca tulpina și pot provoca „moartea” acesteia.

Soiurile de mure cu randament ridicat

E de dorit ca să procurați butași de anumite soiuri comerciale, care au randament ridicat, iar ei nu sunt chiar atât de ieftini. Vă recomandăm insistent să nu cumpărați plantele de la piață, întrucât în mare parte nu vor corespunde așteptărilor.

Se consideră cele mai productive soiuri cele sub denumirea de Black Satin, Tornfri, Smutstem, Tornless Evergrin, Orkan, Chester Tornless. Ele pot da un randament de până la 25 kg pe un arbust, deși media este de aproximativ 18-20 kg.

Trebuie să știți că o astfel de cantitate o pot da doar arbuștii care au peste 5 ani. Până la această „vârstă”, randamentul este mai mic.

Soiurile de mure cu randament ridicat au până la 4 metri lungime și foarte multe boabe. Sistemul de rădăcină poate ajunge până la 1,5 metri adâncime.

Recent, s-a obținut un nou soi de mure – Reuben, care este capabil să producă fructe chiar în același an. Dar acest soi mai trebuie cercetat pentru zona noastră climatică.

Înflorirea murelui începe în momentul în care nu există nicio amenințare de îngheț. Apariția fructelor poate dura aproximativ o lună.

Florile de mure sunt bisexuale (se autopolenizează), dar atunci când sunt crescute mai multe soiuri pe teritoriul dvs., randamentul acestora devine mult mai stabil.

FOTO: dkmk.ru

Realizarea roadei de mure

Nu vă recomandăm să căutați cumpărători pentru mure abia atunci când trebuie deja să le culegeți. Trebuie să găsiți canale de distribuție pentru producția dvs din timp.

Vă recomandăm să începeți cu prietenii, cunoștințele sau colegii de serviciu. Deja printre ei la sigur veți găsi primii clienți și veți vinde primul lot de mure.

Următorul pas sunt restaurantele și cafenelele din oraș sau așezările învecinate. Sigur, multe dintre aceste instituții vor fi interesate să cumpere mure proaspete și delicioase pentru bucătăria lor.

Și nu în ultimul rând. Când veți simți că veți putea asigura cererea lor la 100%,  puteți încerca să încheiați un contract pentru furnizarea de fructe de pădure și cu magazinele mari și supermarket-urile din apropiere. Află aici de ce apar bobițe roșii la fructele de mur.

Mult succes!

Agrobiznes
Agrobiznes
Totul despre agricultură, afaceri și oportunități de dezvoltare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Ardeiul iute – un insecticid natural eficient

Dăunătorii constituie o problemă serioasă pentru plantele de cultură,...

Agrobiznes.ro – partener media SIMA 2022, unul dintre cele mai mari târguri agricole din UE

SIMA, expoziția internațională de soluții și tehnologii pentru o agricultură eficientă și sustenabilă, își va deschide porțile între 6...

Cezar Gheorghe: Se așteaptă o criză a grâului la nivel mondial

Recolta de grâu la nivel mondial în anul 2022 s-ar putea să fie cu mult mai redusă decât prognozele...

Avertizare de cod galben de ploi torențiale și vijelii în mai multe județe

Duminică, între orele 12:00 și 22:00 va fi în vigoare un cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, cu ploi...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate