18.5 C
București
luni, 5 iunie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaRaportul USDA pentru ianuarie 2023: optimist pentru porumb, soia, neutru pentru grâu

Raportul USDA pentru ianuarie 2023: optimist pentru porumb, soia, neutru pentru grâu

Tradițional, raportul USDA a fost unul dintre cele mai așteptate evenimente ale acestei săptămâni pentru comercianți. Însă, contrar așteptărilor acestora, raportul USDA din ianuarie a fost considerat neutru până la ușor în scădere pentru grâu, dar optimist pentru prețurile la soia și porumb.

Astfel, pe Euronext, grâul a pierdut din nou teren, în principal din cauza creșterii în continuare a monedei euro și a competitivității originilor din Marea Neagră.

Potrivit raportului, livrările mondiale au crescut cu 1,3 milioane de tone, la 1.058,1 milioane din cauza creșterilor de producție din Ucraina și UE.

Consumul mondial pentru 2022/23 a crescut cu 0,2 milioane de tone, la 789,7 milioane, deoarece utilizarea mai mare a furajelor pentru Statele Unite compensează cu mult declinul pentru Ucraina.

Comerțul global estimat pentru 2022/2023 va crește cu 0,8 milioane de tone, la 211,6 milioane, deoarece creșterile pentru UE și Ucraina au mai mult decât compensat declinul Indiei.

Prognozele USDA privind aprovizionarea și utilizarea mondială a grâului, 2022/2023 (Milioane de tone)

Exporturile UE și Ucraina au crescut cu 0,5 milioane de tone fiecare, la 36,5 și, respectiv, 13 milioane. Stocurile globale estimate pentru 2022/2023 au crescut cu 1,1 milioane de tone la 268,4 milioane, cu creșteri pentru UE, Ucraina, Kazahstan și India compensând scăderile din Arabia Saudită și Iran.

Producția globală de cereale grosiere (porumb, orz, sorg, ovăz și secară) pentru 2022/23 este estimată în scădere cu 7,3 milioane de tone, până la 1.446,4 milioane.

Prognozele pentru aceste cereale țin de o producție mai scăzută, un comerț mai mare și stocuri reduse.

Producția de porumb este prognozată în scădere, cu scăderi pentru Argentina și Brazilia, parțial compensate de o creștere pentru China.

Producția este redusă pentru Argentina, reflectând scăderi atât la nivelul suprafețelor, cât și ale randamentului, deoarece seceta din timpul lunii decembrie și de la începutul lunii ianuarie reduc perspectivele de producție pentru porumbul semănat timpuriu în zonele cheie de cultură.

Producția de porumb din China este estimată a fi mai mare, ținând cont de datele privind suprafețele și randamentul livrate de Biroul Național de Statistică. Producția de orz este în creștere pentru Regatul Unit, dar scăzută pentru Ucraina.

Schimbările majore ale comerțului cu cereale grosiere la nivel mondial pentru 2022/23 includ creșterea exporturilor de porumb pentru Ucraina și reduceri pentru Argentina și Statele Unite.

Importurile de porumb pentru 2022/23 sunt reduse pentru Vietnam și Peru. Estimările privind stocurile finale de porumb sunt în scădere, reflectând în mare parte reduceri pentru Ucraina, Brazilia, Pakistan și Paraguay, cu o creștere parțial compensată pentru China.

Stocurile globale de porumb, de 296,4 milioane de tone, au scăzut cu 2,0 milioane.

Prognozele USDA privind Aprovizionarea și utilizarea mondială a porumbului 2022/2023, (milioane de tone)

Ultimele noutăți pe piața mondială a cerealelor:

Pe arena internațională, Turcia a cumpărat 565 de mii de tone de grâu, în timp ce originile rusești și ucrainene au fost oferite la cele mai competitive niveluri de preț. Pe de altă parte, bazele se întăresc pe grâul din Rouen, datorită unei activități susținute de export către Africa de Nord.

În Brazilia, condițiile meteorologice rămân favorabile, iar CONAB a estimat producția de soia la 152,7 milioane de tone și de porumb la 125,1 milioane de tone.

Acest lucru compensează recolta slabă din Argentina, estimată la doar 37 milioane de tone de soia și 45 Mt de porumb conform bursei de la Rosario. În acest context, soia braziliană este vândută neobișnuit în Argentina, care beneficiază de marje decente la procesare.

IGC și-a revizuit estimarea producției mondiale de grâu în sus la 796 de milioane de tone de la 791 de milioane de tone, în special datorită unei revizuiri în creștere a producției în Ucraina la 25,2 milioane de tone de la 21,5 milioane de tone și 33 milioane de anul trecut.

Rapița a beneficiat ieri de fermitatea prețurilor pentru soia, dar și celor pentru canola, ale cărei prețuri au revenit în cele din urmă. Petrolul a fost tranzacționat la 78,10 dolari/baril în această dimineață în NY.

Euro marchează câștiguri suplimentare față de dolar, la 1,0840, iar raportul dolar/rubla se tranzacționează la 67,85.

Pe piața SUA, raportul USDA a dus la revizuirea ascendentă a suprafeței cu grâu de toamnă, afectând prețurile. Există încă o mare incertitudine cu privire la impactul recentei crize și consecințele acesteia.

Suprafața cu grâu de toamnă din SUA este estimată la 36,95 milioane de acri, comparativ cu 33,27 din anul trecut. Cu toate acestea, inventarierea de la 1 decembrie este sub așteptările comercianților.

Discută cu fermierii în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Rusia: Exportul de grâu ar putea înregistra un nou record, o creștere de până la 23%

Rusia anunță stocuri promițătoare de grâu din sezonul precedent,...
‹ adv ›

Cotaţia grâului a ajuns la cel mai redus nivel din ultimii doi ani

Cotaţia grâului la bursa de cereale de la Chicago (CBOT) a scăzut luni pentru a cincea sesiune consecutiv, ajungând...

Evoluția prețurilor pieței lemnului pentru al doilea trimestru al 2023

Ca de obicei, am pregătit o prognoză a pieței lemnului pentru al doilea trimestru al acestui an. Situația de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole