Seminţele de muştar sunt victime ale schimbărilor climatice, preţul vinului alb, al sticlei şi cartonului au explodat, penuria şi inflaţia îi lovesc pe producătorii tradiţionali de muştar de Dijon, un renumit produs francez, care a devenit un caz clasic al dificultăţilor de aprovizionare la nivel mondial, informează AFP.
Atunci când Canada tuşeşte, regiunea Bourgogne din Franţa, aflată la o distanţă de 7.000 de kilometri, este răcită. Regiunea din centrul Franţei unde se găsesc majoritatea producătorilor de muştar depinde în mare parte de fermierii canadieni pentru producţia acestui condiment consumat în întreaga lume.
În plus, au crescut şi preţurile la produsele de ambalare. Marc Désarménien, director la producătorul de muştar Fallot, enumeră lista scumpirilor: „preţul capacelor de metal pentru borcane a crescut cu 42%, sticla s-a scumpit cu 12%, cartonul cu 20%”.
Vinul alb de Bourgogne, un alt ingredient esenţial pentru muştarul de Dijon, s-a dublat din cauza îngheţului care a amputat recolta din 2021. De asemenea, Désarménien arată cu degetul spre creşterea costului cu transportul maritim, care s-a majorat de 4,5 şi chiar şase ori.
În consecinţă, firma Fallot a decis pentru 2022 o majorare de preţ cuprinsă între 7% şi 12% pentru muştarurile sale. La rândul său producătorul Reine de Dijon are şi el de gând să crească preţurile, „altfel compania nu va supravieţui”, spune Christophe Planes.
În încercarea de a găsi o soluţie, producătorii francezi ar dori să îşi limiteze dependenţa de Canada, principalul furnizor de seminţe de muştar, şi să extindă cultivarea seminţelor de muştar în regiunea Bourgogne.
„Este imposibil”, răspunde Fabrice Genin, producător de seminţe de muştar şi preşedintele Asociaţiei producătorilor de seminţe de muştar din Bourgogne (APGMB).
Dacă odată culturile de seminţe de muştar erau răspândite în regiunea Bourgogne, istoria recentă a fost marcată de un declin al culturilor, ca urmare a mondializării schimburilor şi a concurenţei ţărilor cu randamente mai bune.
În pofida eforturilor de relansare, cultivatorii locali suferă din cauza încălzirii climei care „de 3-4 ani provoacă o creştere a populaţiei de insecte”, explică Fabrice Genin.
În consecinţă, producţia de seminţe de muştar în Bourgogne s-a redus la o treime în decurs de trei ani, de la 12.000 de tone până la 4.000 de tone în 2021, în condiţiile în care producătorii de muştar cer 16.000 de tone, subliniază cultivatorul.
Sursa: agerpres.ro