Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Tăierile la pomi în uscat sunt tăieri ce se fac iarna (în perioada de repaus), de obicei începând cu 1-2 săptămâni după căderea frunzelor și până la umflarea mugurilor, perioada optimă fiind aleasă în funcție de specie, condiții și particularitățile livezii.
Atunci când se planifică tăierile la mai multe specii, se ia în calcul faptul că, mai întâi se fac tăierile la pomii de specii mai rezistente la îngheț, apoi la cele mai puțin rezistente (ca apoi să putem alege din părțile nevătămate).
Din recomandări generale, la tăierile la pomi se mai ține cont de:
- varianta optimă este să începem tăierile după trecerea gerurilor mari până la pornirea în vegetație (tăierile făcute înaintea unor geruri mari se cicatrizează greu, la speciile sâmburoase pot apărea scurgeri de clei);
- numai pomii rezistenți la ger (măr, prun, păr) se taie în toate zilele favorabile ale iernii;
- tăierile mari pe ax sau ramuri de schelet se fac doar după trecerea gerurilor mari;
- la speciile sensibile la temperaturi scăzute, adică la sâmburoase (drupacee: migdal, cais, piersic, cireș) tăierile se fac începând cu sfârșitul lunii februarie, în lunile martie și aprilie;
- tăierile la fiecare specie se fac mai întâi în plantațiile pe rod, apoi în cele tinere.
Tăierile la pomi sunt amânate dacă în următoarea perioadă sunt prognozate temperaturi prea scăzute (se fac în zilele în care temperatura nu scade sub -5°C).
Când se fac tăierile la măr
Tăierile la măr încep mai întâi în livezile pe rod. În livezile tinere, tăierile se realizează începând cu a doua jumătate a lunii februarie.
Acestea pot fi inițiate după căderea frunzelor sfârșitul lunii noiembrie-începutul lunii decembrie. Tăierile pot fi făcute până la pornirea în vegetație.
Dacă frunzele nu au căzut la pomi, fenomen frecvent întâlnit la noi în ultimii ani, pentru a stimula căderea frunzelor pot fi aplicate tratamente cu produse speciale cu microelemente ( de ex. Blattab (I – îndată după recoltarea fructelor (începutul lunii octombrie), II – la 10-14 zile după primul).
- Vezi detalii despre forma de coroană – palmetă mixtă la măr pe acest link.
- Tăierile la măr. Forma de coroană – ax vertical.
Când se fac tăierile la pomii de păr
Recomandările de realizare a tăierilor la măr sunt valabile și pentru livezile de păr, deoarece este, la fel, o specie sămânțoasă.
Vezi detalii despre Tăierea pomilor de păr. Forma de coroană Fus zvelt ameliorat.
Tăierile la gutui
Specialiștii recomandă inițierea tăierilor la gutui în a doua jumătate a lunii februarie. Vezi detall Tăierile la gutui, forme de coroană recomandate.
Tăierile la prun
Prunul este o specie rezistentă la îngheț (-30…-32°C), astfel tăierile pot fi inițiate în luna decembrie.
În livezile tinere de prun, tăierile se realizează începând cu a doua jumătate a lunii februarie. Ca și la măr, tăierile se execută în zilele în care temperatura nu coboară sub -5°C.
Tăierile la cais, migdal, piersic, cireș
Tăierile la speciile de pomi sensibile la ger (cais, migdal, piersic, cireș) se fac în lunile martie și aprilie.
În ultimii ani, la speciile sâmburoase cum ar fi cais și cireș se recomandă mai mult tăierile în verde.
De exemplu, tăierile la cireș se efectuează în mare parte în lunile august-septembrie, la piersic la sfârșitul lunii august – septembrie, iar tăierile la cais pot fi inițiate după recoltare.
Vezi detalii despre tăierile la cireș: