În natura, există mai mult de 2.000 de specii de ardei, iar patria lor este America Centrală.
Creșterea răsadului de ardei
Ardeiul este o plantă de zi scurtă, adică, dacă durata iluminării durează mai puțin de 12 ore, ardeiul începe să fructifice mai devreme și, mai important, oferă randamente mai stabile și mai mari.
Dacă nu aveți o seră, atunci semințele de ardei trebuie să fie semănate în februarie, astfel încât plantele să aibă 60-85 de zile de dezvoltare și creștere înainte de transplantare în luna mai.
Ardeiul nu tolerează repicarea răsadului, așa că încercați să semănați din start semințe în ghivece individuale de turbă cu un diametru de aproximativ 8-10 cm. Nu are sens să folosiți ghivece mari din cauza dezvoltării lente a sistemului radicular.
Substratul pentru creșterea răsadului trebuie să fie ușor și afânat, format din 2 părți de humus, amestecate cu 1 parte de nisip și 1 parte de sol. La 1 kg dintr-un astfel de amestec, trebuie să adăugați o lingură de cenușă.
Semințele de ardei au nevoie de pregătire de pre-semănat – trebuie puse pentru a se hidrata timp de cinci ore în apă, a cărei temperatură este de aproximativ +50°C.
După care, acestea trebuie așezate pe o cârpă umedă timp de 2-3 zile, la temperatura camerei de aproximativ +20°C.
Semințele semănate trebuie bine udate și imediat după aceea, acoperite cu folie. Înainte de încolțire, pot fi plasate în orice loc cald (aproximativ +22°C), iluminarea nefiind necesară.
După apariția plantulelor, temperatura optimă pentru creșterea răsadurilor în timpul zilei este de aproximativ +26 … + 28°С, iar noaptea în jur de +10…+15°С.
Nu udați excesiv ardeiul, acest lucru îl poate afecta producând boala Piciorușul negru, dar încercați să nu lăsați substratul să se usuce.
Apa pentru udat ar trebui să fie caldă – aproximativ +30°C, deoarece dacă apa va fi rece, răsadurile vor fi fragile, se vor îmbolnăvi și chiar se pot usca.
Nu uitați să monitorizați umiditatea aerului din încăperea în care răsadurile sunt cultivate, nu ar trebui să fie prea uscat. Pulverizați plantele cu apă și asigurați o bună ventilare, evitând însă curenții de aer.
Răsadurile de ardei necesită iluminare suplimentară pe tot parcursul lunii februarie, lumina trebuie inclusă între orele 7:00 și 21:00.
Înainte de plantare, răsadurile au nevoie de călire, obișnuire treptată cu razele soarelui, temperaturi mai scăzute, vânt și ploaie.
Pentru aceasta, planta este scoasă la aer curat, crescând treptat timpul de aflare. În timpul călirii, urmăriți condițiile meteorologice, nu permiteți răsadurilor de ardei să înghețe sau să aibă o temperatură scăzută – pentru ardeiul gras nu se admit temperaturi sub +13°C.
Îngrijirea răsadului
Îngrijirea constă în udarea la timp, hrănirea, palisarea și afânarea solului. Prima hrănire a răsadurilor de ardei trebuie efectuată în faza de 1-2 frunze adevărate, pentru care se amestecă 0,5 g azotat de amoniu, 1 g îngrășăminte de potasiu și 3 g superfosfat la 1 litru de apă.
A doua fertilizare se realizează la 2 săptămâni după prima, doza de îngrășăminte minerale pentru aceasta trebuie dublată.
Un îngrășământ natural recomandat pentru ardei este maceratul de urzică. Detalii despre producerea acestuia găsiți pe acest link.
Ultima hrănire trebuie făcută cu 2 zile înainte de a intenționa să plantați răsadurile într-un loc permanent, crescând, în același timp, doza de îngrășăminte cu potasiu la 7 g pe 1 litru de apă.
În timpul sezonului, trebuie să faceți aproximativ 3-4 udări cu îngrășăminte obținute din găinaț de găini și apă în proporție de 1:10.
Plantarea ardeiului
- Cei mai buni premergători pentru ardei sunt: ceapa, castraveții, dovleacul, varza, îngrășămintele verzi, dovleceii și morcovul.
- Premergători nerecomandați: cartofi, ardei, roșii, physalis și vinete.
Solurile ușoare sunt cele mai bune pentru cultivare. Este mai bine să pregătiți solul pentru ardei din timp – cu un an înainte, adăugând 5 kg de îngrășăminte organice pe metru pătrat sub premergător, iar în toamnă, 50 g de îngrășăminte cu potasiu și fosfor în cazul unei afânări adânci.
Primăvara, în stratul superior al solului, adăugăm 40 g azotat de amoniu. Cu cinci zile înainte de a replanta răsadurile de ardei într-un loc permanent, dezinfectați solul, acest lucru trebuie făcut cu ajutorul unei soluții – adăugați o lingură de sulfat de cupru într-o găleată de apă.
Răsadurile sunt plantate în câmp deschis la sfârșitul lunii mai – mijlocul lunii iunie, conform schemei de 40×40 cm. Răsadurile de ardei sunt plantate într-o seră neîncălzită la începutul lunii aprilie și în tuneluri la sfârșitul lunii mai.
Plantarea răsadului de ardei
Încercați să așezați răsadul în gropi la aceeași adâncime la care plantele au crescut în ghiveci, la nivelul coletului. Ardeiului nu îi place solul rece și, dacă doriți să obțineți o recoltă bună, asigurați-i biloane înalte, care trebuie ridicate cu 25-55 de centimetri.
Ardeiul este extrem de susceptibil la polenizare excesivă, așa că, dacă plantați mai multe soiuri în aceeași parcelă încercați să le amplasați cât mai departe, dacă este posibil, separați-le între ele plantând roșii înalte sau chiar porumb și floarea-soarelui.
Cultivarea ardeiului prin semănatul semințelor în teren deschis se realizează când solul este suficient încălzit, altfel planta se va dezvolta mai lent, primele fructe se vor dezvolta mai târziu, iar perioada de rodire a ardeiului va fi mult mai scurtă.
În cazul insuficienței de potasiu, frunzele ardeiului se ondulează, iar marginea se usucă, concomitent – ardeiul nu tolerează excesul clorurii de potasiu.
Dacă plantei îi lipsește azotul, frunzele sale devin strânse, apoi veștede și, dobândind o nuanță cenușie, devin treptat mai mici.
Când există o lipsă de fosfor, partea inferioară a frunzelor de ardei devine purpurie. Dacă există o lipsă de magneziu, frunzele devin marmorate, iar excesul de azot din sol duce la pieirea florilor de ardei.
Pe vreme caldă și umedă, este imperativ să se efectueze ciupirea (îndepărtarea lăstarilor laterali), în special cei inferiori și invers, dacă este cald, dar vreme uscată, plantele nu se ciupesc, deoarece frunzele sunt perfecte pentru a evita evaporarea umidității solului.
Cultivatorii cu experiență recomandă să îndepărtați floarea centrală a plantei, crescută din prima ramificare, acest lucru va ajuta la creșterea randamentului.
În timpul sezonului de creștere, ardeii trebuie scurtați de mai multe ori, încercând să se scurteze cei mai lungi lăstari și să se asigure că nu există ramuri umbrite.
Asigurați-vă că îndepărtați toți lăstarii de sub ramificarea principală a tulpinii, precum și lăstarii din interiorul plantei care sunt de prisos.
Rărirea lăstarilor trebuie făcută la fiecare zece zile și după recoltare. Concomitent cu tăierea, se efectuează și cultivarea solului.
Încercați să atrageți insecte polenizatoare prin pulverizarea plantelor cu o soluție de zahăr în timpul înfloririi: 100 g zahăr și 2 g acid boric la un litru de apă caldă. Un rezultat excelent este obținut la hrănirea ardeilor cu îngrășăminte organice lichide.
Este util să mulciți ardeiul cu paie – un strat de aproximativ 10 cm, astfel încât să puteți reduce frecvența udării la o dată în 9-10 zile.
Îngrijirea la timp a plantelor de ardei constă și în palisarea plantelor.
Dăunătorii și bolile ardeiului
Cele mai frecvente boli ale ardeiului sunt: fitoftoroza, putregaiul alb, macrosporioza, septorioza, piciorușul negru. Mai mult decât alte specii, ardeii sunt afectați de melci, musculița albă, buha semănăturilor, afide, gândacul de Colorado și coropâșnițe.
Pentru a proteja ardeiul de daunele coropâșniței, cu o oră înainte de plantarea răsadului, găurile făcute anterior trebuie umplute cu apă. După plantare, udați suplimentar ardeiul.
În timpul sezonului, de 3 ori, plantele de ardei pot fi pulverizate cu cenușă de lemn – de preferință când e rouă. Aceasta, de asemenea, le va proteja de dăunători.
Dacă observați afide pe răsadurile de ardei, tratați ardeiul cu zer – un litru și jumătate la o găleată de apă. După această procedură, pulverizați plantele cu cenușă de lemn.
Sursa foto: gardeningknowhow.com