5.6 C
București
spot_img

-

HomepageArticoleCoropâșnița - cum prevenim răspândirea. Combatere

Coropâșnița – cum prevenim răspândirea. Combatere

Coropâșnițele sau chifterițeleGryllotalpa gryllotalpa, sunt insecte ce aparțin familiei Gryllotalpidae, având corpul solid și o lungime de 3–5 cm.

Acestea pot fi ușor recunoscute și deosebite de alte insecte: au corpul alungit, brun-castaniu, mai închis pe fața dorsală.

Larvele coropâșniței sunt asemănătoare cu adultul, doar că au dimensiunile corpului mai mici, iar aripile nu sunt dezvoltate.

Ouăle de coropâșniță sunt sferice, albe-gălbui.

Coropâșnița – atacul produs în culturi

Coropâșnița s-a răspândit mult în ultimele decenii, astfel că a devenit cel mai periculos dăunător în culturile de legume, răsadnițe, sere, solarii, în special în câmpurile bogate în materie organică.

Este important să cunoaștem că dăunătorul dezvoltă o generație în doi ani, astfel atacul se intensifică din doi în doi ani.

Coropâșnița dăunează direct rozând rădăcinile plantelor când acestea răsar sau sunt repicate. În plus, coropâșnițele atacă indirect atunci când scot semințele la suprafața solului săpând galerii.

Semne de atac ale coropâșniței

Dacă observați că plantele se ofilesc rapid, iar la tragerea acestora se smulg ușor din sol, acesta ar putea fi atacul produs de coropâșniță. Pe rădăcini, colet, tuberculi, bulbi, rizomi sunt prezente găuri sau rosături.

La răsaduri rădăcinile sunt retezate. De obicei, cele mai mari pagube sunt produse de larve. Coropâșnițele pot distruge plantele în doar câteva zile la un atac puternic.

Primul atac al coropâșniței, în dependență de condiții, poate apărea chiar în luna martie – acestea ies din hibernare și sunt în căutarea hranei pătrunzând în sere sau solarii.

În câmp, tradițional, acestea apar în luna mai.

Atacul începe să scadă începând cu luna iunie, însă coropâșnițele își continuă activitatea subterană deranjând plantele.

Cum să reducem rezerva de coropâșnițe

Coropâșnița iernează ca adult sau ca larvă (vârsta a III-a) în sol la o adâncime de 30-40 cm.

Astfel, sunt necesare arăturile adânci, iar primăvara lucrarea solului cu cultivatorul, grapa cu discuri, pentru a distruge rezerva din sol.

Capcane bio pentru coropâșnițe

Precum am menționat anterior, coropâșnițele sunt un indicator al prezenței materiei organice din sol, fiind mari amatoare a acesteia. Astfel, puteți să le distrugeți creând așa-numitele capcane.

Săpați gropi în sol la adâncimea de 50 cm, cu diametrul de aproximativ 50 cm. În aceste gropi plasați gunoi de grajd. Coropâșnițele le vor popula activ. Iarna, atunci când temperaturile sunt reduse, desfaceți gropile, iar coropâșnițele va îngheța.

Capcanele se desfac până la începutul lunii februarie. Mai puteți da foc gropilor, însă metoda este poluantă.

Pe parcursul sezonului puteți plasa capcane cu legume (morcovi, cartofi feliați puși în vase adânci din care nu vor putea evada coropâșnițele). Vasele se îngroapă la nivelul pâmântului, iar coropâșnițele atrase de miros vor cădea în acestea.

Ulterior, le distrugeți.

Turnați apă clocotită peste cuiburile cu ouă de coropâșniță

În luna iunie, coropâșnițele se împerechează, pregătesc cuibul pentru ouă (sapă galerii în sol la adâncimea de 10-15 cm care se finalizează cu un cuib). Incubația ouălor durează circa 15-20 de zile, în dependență de condiții.

Astfel, în lunile iunie-iulie trebuie să realizați controlul, iar la depistarea cuiburilor să turnați apă clocotită peste ouă pentru a le distruge.

Cârtițele și păsările sunt consumatoare de coropâșnițe.

Insecticide de sinteză chimică utilizate: Există o varietate de produse utilizate pentru combaterea coropâșnițelor. Spre exemplu, produsele ce conțin imidacloprid (majoritatea se încorporează în sol la 5-10 cm adâncime, în perioada de vegetație, cu afânarea ulterioară a solului). În plus se utilizează produse ce conțin lambda-cihalotrin.

Fermierii mai utilizează produse cum ar fi: Corocid, Mesurol 2 RB, Sintogrill Super.

Important! Verificați dacă produsele sunt admise spre utilizare la momentul efectuării tratamentelor. Solicitați produse omologate pentru combatere.

Luminița Crivoi
Luminița Crivoi
Expert în agricultură

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Fertilizarea foliară – avantajele realizării

Prin fertilizare se urmăreşte completarea nevoilor plantelor de substanţe...

Rinita la iepuri – cauzele apariției și prevenire

Rinita la iepuri este o inflamație a mucoasei nazale, a spațiilor umplute cu aer care înconjoară sinusul sau cavitatea...

Bibilica – avantajele și dezavantajele creșterii. Rase

Bibilica este o pasăre destul de rară în zona noastră,uneori poate fi întâlnită prin gospodăriile casnice. Cu toate acestea,...

Păduchii la păsări – recomandări la combatere

Dintre paraziții păsărilor, un loc special este ocupat de păduchi - aproape invizibili, dar pot provoca pierderi considerabile. Este...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate