Infestațiile cu păduchi la porci apar tot mai des în gospodăriile oamenilor. Cauza este specia Haematopinus suis (din ordinul Anoplura), singurul păduche care afectează porcii.
Este un parazit extern de dimensiuni impresionante – 4-6 mm, ușor vizibil pe corpul animalului.
Stadiile de nimfă pot fi găsite adânc în urechile porcului, în jurul acestora, pe articulațiile membrelor și pe partea internă a lor. În infestațiile severe, H. suis se poate localiza pe orice alte părți ale corpului.
Păduchii au efect iritant asupra gazdei, ducând la scăderea consumului de hrană și a sporului zilnic de greutate. Paraziții pot provoca anemie, ca urmare a consumului de sânge.
De asemenea, ei pot contribui la transmiterea bolilor infecțiose de la un animal la altul.
Hematopinus suis nu prezintă pericol pentru om, deoarece are specificitate doar față de porci.
Citiți în acest articol:
- Ciclul de viață al păduchilor;
- Transmiterea păduchilor porcului;
- Simptome de păduchi la porci;
- Tratament pentru păduchi la porci;
- Prevenirea infestării cu păduchi.
Ciclul de viață al păduchilor
Păduchele de porc este dependent de gazdă și nu poate supraviețui mai mult de câteva zile fără aceasta.
Ciclul de viață de la ou până la adult se încheie în 30 de zile pe corpul animalului. Femela adultă depune 2-4 ouă pe zi pe firul de păr și până la 90 de ouă pe o perioadă de 25 de zile.
Ouăle galbene pot fi observate cu ușurință pe porcii cu părul închis la culoare. Păduchii tineri (nimfe) ies din ouă în 10-21 de zile, devenind adulți în 30 de zile, în funcție de condițiile de mediu.
Nimfele trec prin trei stadii de dezvoltare, hrănindu-se cu sânge pe toată această perioadă.
Durata medie de viață a păduchilor adulți este de aproximativ 25 de zile. Ouăle pot supraviețui în așternut timp de câteva săptămâni.
Vezi și Ascaridoza sau de ce purceii tușesc și pierd în greutate.
Transmiterea păduchilor porcului
Hematopinus suis se transmite de la un porc la altul prin contact direct. Un porc infestat poate transmite paraziții la o turmă întreagă.
Situația se complică prin faptul că nu toți porcii bolnavi prezintă semne clinice și nu la toți vor fi vizibili paraziții adulți pe corp.
Dacă parazitoza se constată la un porc din turmă, cu siguranță sunt infestate și alte animale.
De asemenea, păduchii se pot transmite din mediul ambiant, la porcii transferați în spații recent eliberate de animale infestate. Ușor se transmit paraziții de la scroafă la purceii tineri.
Citește și Diareea la purcei – cum o diagnosticăm și tratăm corect.
Simptome de păduchi la porci
Păduchii irită porcii când străpung pielea pentru a se hrăni cu sânge. Apare o dermatită care duce la frecare, scărpinare și căderea părului.
Pierderea de sânge nu este severă la majoritatea porcilor, dar poate duce la anemie severă la purceii sugari, slăbindu-le imunitatea și făcându-i mai sensibili la boli infecțioase.
Paraziții adulți sunt foarte bine vizibili pe corpul animalului. Ei preferă zonele cu piele moale din jurul urechilor, pe gât, partea internă a membrelor etc. La fel, pot fi observate ouăle gălbui pe lungimea firelor de păr.
Porcii parazitizați sunt neliniștiți. Aceștia pot pierde în greutate și utilizează hrana mai puțin eficient. Problema poate fi sugerată și de către suprafețele din adăpost, care prezintă urme vizibile, murdare, a scărpinatului porcilor de ele.
Diferențierea pediculozei se face față de sarcoptoză, care la fel provoacă mâncărime, alopeție și dermatită. Deseori, acestea evoluează concomitent.
Tratament pentru păduchi la porci
Animalele afectate clinic de pediculoză în orice stadiu de dezvoltare trebuie tratate cât mai rapid. Tratamentul este relativ ușor de realizat, deoarece păduchii trăiesc pe suprafața pielii și supraviețuiesc doar câteva zile departe de gazda lor.
Tratamentul este disponibil sub formă de spray-uri, soluții pentru îmbăieri sau soluții injectabile.
Cel mai accesibil și eficient tratament este Avermectina injectabilă, cu administrare intramusculară.
Dintre cele două forme chimice de Avermectin disponibile, ivermectina are o durată de acțiune mai scurtă decât doramectina și este dureroasă atunci când este injectată, deși durerea este de foarte scurtă durată (1-2 minute).
Injecția se repetă la interval de 10-14 zile, deoarece ouăle de Hematopinus suis sunt rezistente la acțiunea preparatelor antiparazitare.
În cazul infestărilor severe la porcine, se pot utiliza amestecuri de praf insecticid pentru tratarea așternutului.
La porcii aflați în apropierea sacrificării, perioda îndelungată de așteptare pentru carne asociată cu produsele de mai sus poate împiedica utilizarea acestora (se interzice consumul de carne de la porcii tratați, de regulă, pentru 28 zile).
În astfel de cazuri, se poate utiliza ivermectina în hrana animalelor.
Prevenirea infestării cu păduchi
- Pentru a preveni introducerea păduchilor într-un efectiv, animalele noi ar trebui să fie puse în carantină și tratate de cel puțin două ori înainte de a fi integrate în grupul existent.
- La apariția semnelor de paraziți, se vor trata toate animalele din efectiv.
- Dacă se dețin scroafe pentru reproducție, acestea se tratează cu antiparazitare la 2-3 săptămâni înainte de fătare.
- Deparazitările profilactice se efectuează de două ori pe an la porcii reproducători.
- Tineretul porcin se deparazitează după înțărcare, folosind ivermectină în hrană.
- Efectuarea regulată a măsurilor de igienă: suprafețele de beton și lemn se spală și dezinfectează, apoi se usucă bine. La necesitate, se curăță cu o perie. Nicio formă de dezvoltare a paraziților nu rezistă în medii bine spălate și uscate.
- Se recomandă odihna biologică a spațiului de creștere a porcilor după sacrificare și înainte de repopulare. Astfel, poate fi întrerupt ciclul de viață al paraziților.
Vezi Cum alegem porcii de vânzare – recomandări și practici utile.
Bibliografie selectivă: msdvetmanual.com.