Hosta numită și crin de toamnă este o plantă perenă, erbacee, decorativă, datorită frunzelor sale mari, ovate sau cordiforme, pețiolate, cu multiple nervuri arcuite.
Acestea au forme, texturi și nuanțe de verde dintre cele mai diferite: verde crud, verde intens, gălbui, albăstrui, variegate sau cu margine albă, verde sau crem. Pot fi mate sau lucioase, gofrate, ovale, ascuțite, în forma de inimă, alungite, groase sau fine.
Înfloresc din iunie până în septembrie, florile sunt dispuse în raceme terminale și pot avea culoarea albă, roz sau diferite nuanțe de mov. Planta este foarte rezistentă la ger și secetă, poate crește pe același loc chiar și 10-15 ani.
Se recomandă pentru amenajarea parcurilor și grădinilor, sub arbori mari și în apropierea bazinelor acvatice.
Genul Hosta cuprinde peste 40 de specii erbacee perene cu rizomi scurți și rădăcini bine dezvoltate. Datorită numărului mare de specii, forme și varietăți hibride, clasificarea crinului de toamnă este destul de complicată.
Datorită faptului că speciile de hosta se polenizează ușor între ele, în prezent, sunt cunoscute peste peste 4000 de soiuri.
Acestea se disting după forma frunzelor (rotunjite, ovale, în formă de inimă, înguste), coloritul (care include toate nuanțele de verde, variegat, galben, albăstrui, tricolor), textura suprafeței frunzelor și dimensiunea tufei (de la pitici cu o înălțime de 10 -20 cm până la uriași de peste un metru).
Pentru a înțelege sistematica și pentru a alege soiul potrivit pentru grădină, vom descrie principalele specii naturale, care uneori diferă considerabil una de cealaltă.
Ar putea să te intereseze și 7 plante ornamentale care cresc foarte bine la umbră.
Specii de crin alb
Hosta albomarginata
Plante de formă compactă, ce ating înălțimea de 35-40 cm și diametrul tufei de 60-70 cm. Frunzele sunt ovate, de culoare verde deschis cu marginile argintii. Forma frunzelor este larg-lanceolată, de până la 8 cm lățime și 15 cm lungime.
Florile violete pal sunt dispuse în racem răsfirat, situate pe tulpini drepte și înalte de până la 35 cm. Înflorește în iunie-iulie.
Această specii este destul de rezistentă și ușor de îngrijit. Crește bine la semiumbră, dar are nevoie de lumina soarelui de dimineață sau de seară pentru păstrarea coloritului intens și contrastant.
Hosta undulata
Plantă cu tufa compactă și înaltă de 20-30 cm. Frunzele subțiri, lungi, lanceolat-ovate cu marginea ondulată. Florile de culoarea lavandei dispuse în racem răsfirat. Înflorește în iunie-iulie cu flori de culoarea lavandei.
Specie potrivită pentru grădinile miniaturale și alpinarii.
Hosta lancifolia
Plante cu înălțimea de 35-45 cm. Frunzele cu marginea ondulată, ovoid-lanceolate. Înflorește abundent în iulie-august cu flori albastre, cu o nuanță de liliac.
Hosta plantaginea
Plantă viguroasă, de formă compactă cu înălțimea de 65-70 cm. Frunzele cordat-ovate, de culoare verde deschis, lucioase, asemănătoare cu cele ale pătlaginei, cu nervuri vizibile de-a lungul limbului.
Florile formează un racem din 7-10 flori, cu aromă plăcută, de culoare albă, cu diametrul de 4-5 cm. Înflorește în august-septembrie.
Datorită înfloririi târzii, cu flori albe persistente este numită popular crin de toamnă.
Primăvara se pornește în vegetație mai târziu decât alte varietăți, de aceea este potrivită pentru plantarea în compoziții cu plantele bulboase, care înfloresc devreme.
Hosta crispula
Se caracterizează prin marginea ondulată a frunzelor de dimensiuni medii și o dungă albă de-a lungul marginii inferioare a frunzei. Tulpinile florale sunt înalte, cu flori purpurii.
Hosta rectifolia
Plantă cu frunze mari, de culoare verde închis, care face parte din grupul plantelor higrofite (iubitoare de umiditate), de aceea se recomandă pentru plantarea în preajma bazinelor acvatice sau în locuri înmlăștinite.
Hosta minor
Are o tufă foarte compactă cu înălțimea de 10-15 cm. Frunzele frumos conturate și florile mov închis. Potrivită în compoziții miniaturale și în ghivece.
Crinul de toamnă – plantare și îngrijire
Hosta nu are cerințe mari în ceea ce privește fertilitatea solului, irigarea, iluminarea.
Însă, pentru a-și manifesta pe deplin caracteristicile varietale ale soiului, trebuie să se țină cont că această preferă terenuri umbrite și semiumbrite, cu soluri argilo-nisipoase, bogate în humus.
Locul de plantare se determină în funcție de culoarea frunzelor.
Soiurile cu frunziș verde închis tolerează perfect umbra pe tot parcursul zilei. Majoritatea predominantă a soiurilor cresc bine la umbră deschisă, spre exemplu sub coroanele pomilor.
Plantele cu frunziș galben-verde, variegate se amplasează acolo unde vor fi umbrite doar în perioadele cele mai calde ale zilei.
Aceleași reguli de plantare se aplică și în cazul soiurilor albăstrui. Dacă acestea sunt umbrite puțin mai mult de 4-5 ore pe zi, nuanța soiului se va schimba într-o culoare verzuie.
Fertilizarea și irigarea crinului de toamnă
Deoarece hosta, în majoritatea varietăților sale, este o plantă de dimensiuni mari, pentru a forma un tufiș frumos necesită îngrășăminte organice.
La plantare, obligatoriu se adaugă compost, precum și îngrășăminte minerale complexe. Dacă solul este acid, acesta este alcalinizat prin adăugarea făinii de dolomită sau cenușii.
În fiecare primăvară, plantele se mulcesc moderat cu materie organică, ca iarba tăiată sau rumegușul pe jumătate descompus.
Crinul de toamnă este o plantă iubitoare de apă, de aceea, are nevoie de udare regulată și abundentă. Pe măsură ce sistemul radicular crește și se adâncește de-a lungul anilor, crinul de toamnă adult poate tolera perioade relativ lungi de secetă.
Hosta face parte dintr-un grup mic de plante de grădină care este ocolit de aproape toate bolile și dăunătorii.
Crinul de toamnă sau hosta se înmulțește prin divizarea tufelor și prin semințe.