10 C
București
miercuri, 24 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleWeigela - descriere, îngrijire, cultivare, specii

Weigela – descriere, îngrijire, cultivare, specii

Weigela este un arbust ornamental apreciat pentru înflorirea abundentă și frunzele decorative, cea mai cunoscută specie fiind Weigela florida sau sin. Weigela rosea.

Arbustul face parte din familia Caprifoliaceae și este originar din China de Nord, Coreea și Japonia.

Este unul dintre cei mai utilizați arbuști decorativi în grădini private și parcuri, datorită capacității sale de a înflori de 2-3 ori pe an.

De fiecare dată, florile se mențin o perioadă îndelungată, timp câteva săptămâni, chiar și până la o lună.

weigela florida
Weigela florida – arbust ornamental cu flori și frunze roșii.

Prima înflorire este cea mai abundentă, însă, dacă este cultivată în condiții optime, nici următoarele nu cedează prin frumusețe.

Genul Weigela cuprinde o diversitate foarte mare de specii, varietăți și soiuri, care diferă după culoarea și mărimea atât a florilor, cât și a frunzelor, precum și dimensiunile arbustului.

Unele soiuri cresc până la 4-5 metri în înălțime, în timp ce altele nu depășesc un metru.

Există soiuri cu flori albe, galbene, roze, coral, roșii, vișinii și chiar maronii, varietatea culorii frunzelor de asemenea este mare, cele mai răspândite fiind pestrițe și variegate.

Toate acestea permit o utilizare largă a weigelei în peisagistică.

Ar putea să te intereseze și Hortensia: cele mai populare specii, cerințe de plantare.

Weigela – selectarea locului de plantare

Arbustul este puțin pretențios, preferă lumina solară, udarea regulată, însă poate suferi în urma înghețurilor puternice. Prin urmare, este important să se aleagă un loc în care planta se va simți confortabil.

Partea cea mai potrivită a grădinii este cea sudică, bine însorită și protejată de vânturile reci de iarnă.

Se recomandă să fie ferită de umbra copacilor mari, de partea nordică a casei, care este slab încălzită vara și cu atât mai mult în timpul iernii.

weigela plantare
Weigela preferă locurile însorite

Reguli de plantare

Perioada optimă de plantare a arbuștilor tineri cu sistemul radicular deschis este primăvara, în luna aprilie.

Dacă plantele sunt la ghiveci, perioada de plantare este mult mai mare, arbustul se va înrădăcina fără probleme chiar și în timpul verii.

Plantarea de toamnă este nedorită, deoarece o plantă de Weigela care nu a avut timp să se înrădăcineze corespunzător, poate suporta cu greu înghețul.

Este necesar să se asigure un drenaj bun, așa că în groapă se așează cărămizi sparte, argilă expandată, nisip, pietricele.

Înrădăcinarea are loc mult mai rapid, dacă se asigură un sol nutritiv și ușor. De aceea, în cazul solurilor cernoziomice și argiloase grele, se recomandă să se adauge nisip la amestecul de sol.

weigela rosea
Weigela la ghiveci poate fi transplantată în grădină practic oricând.

În plantările de grup este important să se țină cont de vigoarea de creștere a arbustului. La plantarea soiurilor pitice, distanța dintre arbuști trebuie să fie de cel puțin 0,8 m.

La plantarea arbuștilor care vor ajunge la 4-5 metri înălțime este important să se asigure suficient spațiu pentru ramuri și rădăcini, astfel distanța optimă trebuie să fie de 2-2,5 m.

Tăierile

Pentru a forma o coroană mai compactă, a menține forma și dimensiunile plantei, pot fi tăiate ramurile anuale, dar nu mai mult de o treime din lungimea lor.

Planta răspunde foarte bine la tăierea de întinerire, care se face o dată la doi-trei ani.

În timpul procedurii, se îndepărtează ramurile vechi de doi-trei ani, astfel se stimulează formarea lăstarilor noi pe care vor apărea flori anul viitor.

weigela taieri

O tăiere prea drastică va afecta abundența înfloririi, deoarece mugurii floriferi sunt amplasați pe ramurile de anul trecut. Prin urmare, tăierea se face cel mai bine imediat după înflorire.

Weigela florida și alte specii, soiuri

Pentru o alegere reușită a speciei și soiului, trebuie să se determine clar unde și în ce scop se va planta.

Dacă se dorește crearea unui gard viu, se aleg opțiuni ce sunt cunoscute pentru creșterea viguroasă.

weigela florida
Weigela florida „Alexandra”

Pentru decorarea aleilor sau pentru zonarea spațiului într-o grădină, pot fi aleși arbuști compacți sau de dimensiuni medii, cum ar fi soiul Candida sau Nana purpurea.

Pentru alpinarii și rocarii sunt recomandate soiurile pitice și cu creștere lentă, cum ar fi Nana Variegata și Eva Rathke.

La alegerea soiului pentru o compoziție mixtă este important să se ia în considerare culoarea și efectul decorativ al florilor și frunzelor.

Diferite surse indică cifre diferite despre numărul de specii din genul Weigela, totuși, oficial sunt recunoscute următoarele 7 specii:

  • Weigela florida (Bunge), sinonim: Weigela rosea (Lindl);
  • Weigela decora (Nakai);        
  • Weigela fujisanensis (Makino);
  • Weigela grandiflora (Siebold & Zucc.);
  • Weigela japonica (Thunb.);      
  • Weigela praecox (Lemoine);
  • W. sanguinea (Nakai).

Majoritatea soiurilor răspândite de multe ori sunt hibrizi sau încrucișări între W. florida și alte specii din cele numite.

Citește și Passiflora caerulea sau floarea-pasiunii – îngrijire.

Sursa imaginilor din articol: canva.com.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Begonia decorativă prin flori – soiuri, îngrijire, înmulțire

Genul Begonia este unul dintre cele mai diverse printre...
‹ adv ›

Sempervivum sau planta urechelnita – îngrijire și descriere

Genul Sempervivum L. cunoscut în limba româna ca urechelnita sau urechiușa de stâncă/ nevăstuică, face parte din familia Crassulaceae....

7 plante ornamentale cățărătoare care înfloresc spectaculos

Liane decorative numite și plante ornamentale cățărătoare asigură o valoare decorativă, fiind folosite la înfrumusețarea zidurilor, teraselor sau gardurilor...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole