28.9 C
București
vineri, 21 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleHortensia: cele mai populare specii, cerințe de plantare

Hortensia: cele mai populare specii, cerințe de plantare

Hortensia este una dintre cele mai îndrăgite plante decorative, datorită abundenței de flori colorate.

Denumirea de hortensia este de fapt comună pentru cca 52 de specii din genul Hydrangea. Majoritatea fiind arbuști cu înălțimea de 1-3 m, alte specii sunt arborescente, iar celelalte – liane care urcă pe trunchiurile copacilor până la o înălțime de 30 m.

Marea majoritate a florilor de hortensie sunt albe, dar la unele, cum ar fi hortensia cu frunze mari (Hydrangea macrophylla), ele pot fi albastre, roșii, roz și liliac.

La acestea, culoarea depinde adesea de nivelul pH-ului (pH) din sol: în solurile acide petalele devin albastre, în solurile neutre – bej pal, iar pe cele alcaline – roz sau liliac.

Hortensia este una dintre puținele plante capabile să acumuleze aluminiul, care este eliberat din solurile acide și formează compuși care le dau nuanțe albastre.

Mai jos veți găsi descrierea și recomandările pentru plantare, a celor mai populare specii de hortensie potrivite pentru regiunea noastră.

Hortensia cățărătoare (Hydrangea anomala subsp. petiolaris)

Această specie este o liană, deci este ideală pentru grădinăritul vertical, ce atinge lungimea de 20 m (0,5-1 m, anual).

Se caracterizează printr-un număr mare de inflorescențe paniculate sa umbeliforme de culoare albă, frunzele sunt verzi, iar spre toamnă se colorează în galben.

Este o plantă sciofită, adică rezistentă la umbră, deaceea poate fi plantată în părțile nordice ale zidurilor, gardurilor sau a unor structuri speciale de suport.

Preferă solurile umede, ușor acide.

Hortensia arborescentă (Hydrangea arborescens)

Hortensia arborescentă este un arbust viguros, cu înălțimea de 1,5-3 m și diametrul coroanei de 2-2,5 m.

Această specie are inflorescențele sferice sau piramidale de culoare alb, crem, roz-liliac sau albastru, în dependență de soi, iar frunzele cordate de culoare verde întunecat.

În condiții favorabile, hortensia arborescentă poate trăi timp de 10-15 ani. Pentru aceasta însă sunt necesare tăieri regulate de primăvară și fertilizări.

Preferă locurile protejate vânt, însorite sau cu umbrire parțială.

Hortensia paniculată (Hydrangea paniculata)

Această specie se remarcă prin inflorescențele sale piramidale pufoase, cu lungimea de la 20 la 35 cm, iar culoarea variază de la alb la roz, în dependență de soi. Principalul avantaj al hortensiei paniculate este înflorirea abundentă și de durată (2-3 luni).

Înălțimea arbustului variază de la 0,8 până la 2 m.

Preferă solurile umede, cu un conținut bogat de substanțe organice și pH-ul slab acid sau neutru.

Se recomandă pentru plantare în locurile însorite și ferite de vânturi reci.

Hortensia cu frunze mari (Hydrangea macrophylla)

Cea mai atrăgătoare și mai colorată specie din toate hortensiile. Inflorescențele mari de 10-30 cm în diametru, pot fi de culoare violet intens, roz, azuriu, nuanțe de verde-galben deschis, adesea combinate între ele chiar și pe aceeași plantă.

Necesită soluri bogate în humus, cu reacția slab acidă sau neutră. Fiind iubitoare de lumină, are nevoie de locuri însorite sau cu umbră răzleață.

Este mai puțin rezistentă la temperaturile scăzute, de aceea se recomandă acoperirea și protejarea în timpul iernii.

Există, de asemenea, soiuri mai mici, compacte, care pot fi utilizate și în amenajarea interiorului.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Weigela – descriere, îngrijire, cultivare, specii

Weigela este un arbust ornamental apreciat pentru înflorirea abundentă...
‹ adv ›

Craite – specii, cultivare, beneficii în grădină

Craite sau Tagetes sp., sunt plante decorative prin flori și fac parte din familia Asteraceae. Pe lângă rolul ornamental,...

Passiflora caerulea sau floarea pasiunii – îngrijire

Passiflora caerulea sau floarea pasiunii face parte din genul Passiflora, care cuprinde peste 500 de specii de liane perene,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole