În fiecare grădină sunt locuri umbrite complet de garduri, clădiri sau copaci, dar asta nu înseamnă că nu putem crea parcele decorative chiar și acolo.
Există un grup de plante, numite sciofite (sin. sciadofite) care tolerează umbra și chiar se dezvoltă foarte bine în locurile unde lumina solară nu pătrunde mai mult de trei ore pe zi.
În acest articol vom prezenta unele dintre cele mai spectaculoase plante ornamentale care asociate, pot să înfrumusețeze cele mai umbrite locuri ale grădinii.
Deoarece majoritatea dintre ele sunt de import, le vom prezenta denumirile latine, astfel, nu veți da greș la alegerea lor în magazinele specializate.
Vom descrie în continuare 7 plante perene care fac parte din următoarele grupuri:
- Liane care cresc la umbră;
- Arbuști decorativi care cresc la umbră;
- Plante ierboase multianuale care cresc în locuri umbrite.
Liane ornamentale care preferă umbra
Lianele decorative sunt plante cățărătoare cu o mare valoare decorativă, care sunt folosite la ornamentarea zidurilor, teraselor sau gardurilor.
Unele liane precum cum ar fi iedera, sunt apreciate pentru frunzele veșnic verzi, altele pentru frunzele care își schimba culorile de la verdele crud de primăvara, până la nuanțele de roșu în perioada de toamnă.
Speciile de liane descrise mai jos preferă umbra sau semiumbră, solurile fertile și umede. La plantare se adâncesc cu un centimetru și se pun la distanța nu mai mică de 50 cm de la viitorul suport (gard, zid, copac).
1. Schizophragma hydrangeoides, în română este numită hortensie japoneză sau hortensie falsă. Atinge 6 m în lungime, iar anual crește aproximativ 50 cm.
Are frunzele cordiforme, verzi-închise, toamna se colorează în galben.
Florile sunt albe (există și soiuri cu flori de un roz pal), grupate în inflorescențe decorative, mari de 20 cm în diametru. Înflorește începând cu luna mai, până în august.
Preferă solurile umede, ușor acide.
2. Hydrangea anomala (subsp. petiolaris) sau hortensia cățărătoare atinge lungimea de 20 m (0,5-1 m, anual).
Se caracterizează printr-un număr mare de inflorescențe paniculate sau umbeliforme de culoare albă, frunzele sunt verzi, iar spre toamnă se colorează în galben.
Ca și hortensia falsă, preferă solurile umede, ușor acide.
3. Hedera helix sau iedera este decorativă anul împrejur datorită frunzelor sale persistente și rezistenței sporite la temperaturile scăzute.
Aceste plante variază în lungime de la soi la soi, având o creștere mai lentă, dar se pot căţăra uşor pe ziduri, garduri, pe trunchiurile copacilor sau pot fi lăsate să acopere solul.
Florile iederei sunt mici, galbene grupate sub forma unei bile, iar fructele sunt pomușoare mici de culoare neagră.
Varietăţile de iederă care au frunzele în mai multe nuanțe, se vor planta în locuri semiumbrite (în umbră totală, culoarea frunzei va suferi).
Cele cu frunzele verzi se vor planta în umbră, acestea preferând locurile mai umede, fiind și mai rezistente la temperaturi scăzute. Nici un soi de iederă nu tolerează solurile acide.
Pe lângă Hedera Helix se mai cultivă speciile Hedera hibernica şi Hedera colchica „Arborescens”.
Citește și despre Hortensia: cele mai populare specii, cerințe de plantare
Arbuști decorativi care cresc la umbră
4. Mahonia aquifolium
Specie deosebit de ornamentală atât, datorită frunzişului persistent și bogat, cât și inflorescenţelor mari, galbene şi mirositoare.
Arbustul crește înalt de până la 1,5 m.
Are frunze persistente, pieloase, imparipenat compuse, cu 5-9 foliole ovate până la eliptice, având marginile dinţat-spinoase, verzi-închis, lucioase, toamna se colorează în diverse nuanţe de roşu.
Florile sunt dispuse în raceme fasciculate, erecte, galbene apar în aprilie, iar fructele sunt bace negre-albăstrui, brumate care se maturează în august-septembrie.
Mahonia este destul de rezistentă la ger şi la secetă.
5. Cotoneaster este un gen variat de arbuști decorativi cu frunze semi-persistente, care ajung la înălţimi de la 15 până 150 de cm și lățime cuprinsă între 1,2 şi 1,8 metri.
Frunzele arbuștilor sunt de culoare verde intens sau verde închis, de mici dimensiuni şi forma ovală sau alungită, la unele din varietăţi fiind lucioase iar la altele mate.
Înflorește în aprilie, florile fiind mici, de culoare albă sau roz pal. Fructele sunt pomușoare mici, roşii, deosebit de decorative, ce rămân pe ramuri pe toata durata iernii. Fapt pentru care este apreciat și utilizat pe larg în amenajarea grădinilor.
Planta nu este pretențioasă, se adaptează cu succes la diverse tipuri de sol, inclusiv şi la cele alcaline.
Nu toate speciile preferă umbra și semiumbra, cele care se dezvoltă bine în astfel de condiții sunt: Cotoneaster dammeri, Cotoneaster atropurpureus, Cotoneaster procumbens.
Necesită tăieri de întinerire, care se efectuează primăvara, acestea contribuie la îndesirea arbustului.
Plante ierboase perene iubitoare de umbră
6. Hosta numită și crin de toamnă este o plantă perenă, erbacee, extrem de decorativă datorită frunzelor sale.
Acestea au forme, texturi și nuanțe de verde dintre cele mai diferite: verde crud, verde intens, gălbui, albăstrui, variegate sau cu margine albă, verde sau crem.
Pot fi mate sau lucioase, gofrate, ovale, ascuțite, în forma de inimă, alungite, groase sau fine.
Înfloresc din iunie până în septembrie, florile de Hosta nu sunt atât de remarcabile, pot avea culoarea albă, roz sau diferite nuanțe de mov.
Planta este foarte rezistentă la ger și secetă, poate crește pe acelasi loc chiar și 10 ani.
7. Astilbe sau astilba este un gen ce cuprinde 25 de specii de plante erbacee, cu înălțimi care variază în funcție de specie, de la 30 cm, și până la 90 cm și chiar mai mari de 1 metru.
Cresc în forma de tufă, cu aspect decorativ deosebit, tulpini subțiri și fine, frunzișul des, dantelat asemănător cu feriga, verde închis.
Perioada de înflorire începe cu luna iunie și continua până la sfârșitul lunii august. Florile sunt mici, grațioase, pufoase, viu colorate, drepte, grupate în inflorescențe. Culoarea lor variază de la alb la roșu, mov, liliachiu.
Preferă solurile slab acide, bogate în substanțe organice, ușoare, umede și foarte bine drenate. Nu tolerează căldura excesivă și nici acțiunea directă a razelor de soare, este destul de rezistentă la frig.
Vara, în perioada foarte călduroasă, se udă regulat și abundent.
Ar putea să te intereseze și Florile cu bulbi. Cum, unde și când le plantăm