Un program de susţinere a montării de instalaţii pentru încălzire rezidenţială pe biomasă sau peleţi poate avea beneficii enorme pe plan economic, social şi de mediu, susţine preşedintele Asociaţiei Industriei Lemnului – Prolemn, Cătălin Tobescu.
Conform estimărilor oficiale, raportate în Planul Naţional de Acţiune în Domeniul Energiei din Surse Regenerabile (PNAER), potenţialul energetic al biomasei lemnoase şi agricole în România este mai mare decât potenţialul cumulat al resurselor hidroelectrice, eoliene, solare şi geotermale.
Astfel, în mixul energetic al consumului naţional pentru producerea energiei termice, lemnul de foc şi alte tipuri de biomasă ocupă o fracţie de 42%, restul fiind împărţit între energie electrică (11%) şi combustibili fosili (gaze naturale, cărbuni, GPL etc.).
‹ adv ›
Din datele Prolemn reiese faptul că, în România, la ora actuală, 3,5 milioane de gospodării folosesc 12 – 14 milioane de tone lemn de foc/an, în sobe tradiţionale, cu randamente energetice scăzute. În acelaşi timp, ţara noastră produce 600.000 tone de peleţi, din care consumă doar 200.000 tone, restul fiind exportat.
Asociaţia Prolemn punctează faptul că multe ţări europene derulează programe naţionale de susţinere pentru montarea de instalaţii pentru încălzire rezidenţială pe biomasă sau peleţi, iar suportul oferit poate fi consistent, cu o finanţare de 4.000 – 5.000 de euro/proiect, însă susţinerile pot ajunge şi la 7.500 de euro (în Austria) sau chiar 15.000 de euro (în Letonia).
Asociaţia Industriei Lemnului – Prolemn este o organizaţie non-guvernamentală, apolitică şi non-profit care promovează utilizarea sustenabilă a lemnului provenit din păduri gestionate durabil în diferite aplicaţii industriale. Constituită în anul 2020, organizaţia are în prezent 37 de membri – companii din industria de prelucrare a lemnului.