Cultura de vinete nu este anevoioasă, însă, pentru rezultate bune, necesită luarea în calcul a faptului că este o specie iubitoare de căldură și lumină, având și cerințe înalte față de umiditate.
Nivelul maxim de fructificare are loc în zilele scurte, luminoase și calde.
1. Umiditatea recomandată la cultura de vinete
Umiditatea solului pe parcursul întregului sezon de vegetație nu trebuie să scadă sub 80% din capacitatea câmpului pentru apă. Odată cu debutul fructificării, umiditatea trebuie să crească la 85%.
Umiditatea relativă optimă a aerului pentru plantele de vinete este de 65-75%. Odată cu creșterea umidității, vinetele se pot îmbolnăvi.
În condiții de grădină, în perioadele foarte călduroase, se udă la fiecare 3 – 4 zile.
Citiți mai multe despre Irigarea prin picurare a vinetelor – sfaturi.
2. Temperatura
Cultura de vinete este foarte pretențioasă față de temperatura aerului, care, pentru o creștere normală, ar trebui să fie de 24-30°C.
Dacă acest indicator scade la nivelul sau sub 15°C, se stopează dezvoltarea plantelor.
Dacă acest lucru se întâmplă în timpul perioadei de înflorire, atunci cel mai probabil ovarul nu se va forma, iar floarea sterilă se va usca și va cădea (acest lucru are loc la temperaturi sub 12-14°C).
Aceeași situație se întâmplă și la o temperatură prea ridicată – de peste 34-35°C (unele varietăți rezistă la 38-40°C) și mai sus, florile sunt slab polenizate, iar vinetele „nu leagă”.
3. Cultura de vinete – fertilizarea
Vinetele sunt o cultură ce formează masă vegetală și fructe mari, iar pentru aceasta planta trebuie să „mănânce” bine. Doar cu o nutriție bună și la timp ne putem aștepta la o recoltă bogată.
Pentru prima dată, plantele pot fi fertilizate la 15-20 de zile de la plantarea răsadului sau imediat după rărire în cazul semănatului direct.
Pentru rezultate bune, cel mai recomandat este să optați pentru îngrășăminte complexe special concepute.
Vinetele reacționează bine la fertilizarea cu îngrășăminte organice. Pe loturi mici sau în grădină, se poate pregăti o soluție de bălegar foarte diluată, care se folosește în loc de udare.
Îngrășămintele cu azot
Îngrășămintele cu azot întăresc plantele de vinete și le măresc randamentul. Acestea se oferă în cantități mai mari decât la ardei.
În lipsă de azot, creșterea tuturor organelor vegetative (frunze, tulpini, rădăcini) încetinește brusc, frunzele se îngălbenesc.
Un exces de azot duce la o creștere puternică a masei vegetative a plantelor de vinete și la o încetinire a formării fructelor.
Îngrășămintele cu fosfor
Îngrășămintele cu fosfor contribuie la creșterea rădăcinilor, la formarea organelor generative și accelerează coacerea fructelor de vinete.
Cu o lipsă de fosfor în sol, vinetele se opresc din creștere, mugurii floriferi cad, floarea se dezvoltă slab, frunzele se îndreaptă în sus.
Îngrășămintele cu potasiu
Îngrășămintele cu potasiu contribuie la o acumulare mai activă de carbohidrați (amidon, zahăr) și, de asemenea, cresc rezistența vinetelor la bolile fungice.
În cazul insuficienței de potasiu, creșterea vinetelor încetinește, apar pete maronii pe marginile frunzelor și pe fructe; frunzele se răsucesc spre interior și apoi se usucă.
Odată cu carența de potasiu, circulația sevei prin frunze încetinește, iar amidonul se acumulează în frunzele inferioare.
Citiți mai multe despre Fertilizarea vinetelor – sfaturi, perioade recomandate.
O tehnică agronomică interesantă de îmbunătățire a fructelor de vinete este pulverizarea cu substanțe de stimulare a creșterii.
Pulverizarea plantelor de vinete în faza de 6-7 frunze și la începutul înfloririi cu produse ce conțin acid succinic sau boric poate crește randamentul.
4. Încălcarea tehnologiei sau de ce cad florile la vinete
În procesul de creștere a vinetelor, poate fi întâlnită o problemă cum ar fi căderea florilor. Cauzele căderii mugurilor și a florilor la vinete:
- insuficiența de căldură în cazul cultivării timpurii;
- umiditate redusă a solului și a aerului în zilele caniculare;
- o nutriție nesatisfăcătoare, în special cu azot;
- încălcarea regimului de irigare (numărul de udări, norma de udare și intervalul dintre acestea). Numărul insuficient de udări, irigarea neregulată cu utilizarea normelor de udare scăzute sau ridicate mărește pierderea mugurilor florali la plantele de vinete.
- temperatura aerului peste 28-30 de grade și umiditatea insuficientă a solului.
Citiți mai multe despre De ce cad florile la vinete, nu leagă fructele – 5 cauze frecvente.