17.8 C
București
vineri, 12 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleFertilizarea vinetelor - sfaturi, perioade recomandate

Fertilizarea vinetelor – sfaturi, perioade recomandate

Vinetele sunt o cultură ce formează masă vegetală și fructe mari, iar pentru aceasta planta trebuie să „mănânce” bine. Doar cu o nutriție bună și la timp ne putem aștepta la o recoltă bogată.

Vinetele necesită niveluri ridicate de potasiu pe care îl extrag din sol cu aproximativ 40%
mai mult decât azotul. Pentru o creștere bună, o atenție sporită se oferă solurilor – acestea trebuie să fie bine drenate, cu textură medie și aerare bună, adânci, bine pregătite, astfel încât sistemul radicular secundar al plantei, ce nu se extinde mult, să se poată dezvolta bine.

De obicei, pe parcursul întregului sezon de vegetație, vinetele sunt fertilizate de cel puțin 5-6 ori.

În condiții de producere pe suprafețe mai mari, fertilizarea vinetelor se realizează concomitent cu irigarea – prin fertirigare. Perioadele în care consumul de elemente poate fi împărțit în funcție de necesități sunt:

  • Plantare, primele două săptămâni după plantare: se introduc îngrășăminte cu NPK și microelemente, optând pentru doze mai mari de fosfor (de exemplu 15-30-15).
  • Săptămâna 3-4 după plantare – creșterea vegetativă a culturii: sunt realizate fertilizări cu îngrășăminte cu NPK de tipul 20-20-20 și microelemente.
  • Continuă creșterea vegetativă – are loc legarea fructelor: pe lângă îngrășăminte cu NPK, se optează pentru combinații ce mai conțin Calciu și Magneziu – importante pentru o bună legare a fructelor. De obicei, se reduce cantitatea de îngrășăminte cu fosfor și se crește cantitatea de îngrășăminte cu potasiu.
  • Legarea fructelor – prima recoltare a fructelor: se continuă fertilizările cu îngrășăminte cu NPK, Ca și Mg, acestea realizându-se cu doze mai mari pentru a suplini necesitățile culturii.
  • Perioada de recoltare: fertilizările continuă, optând pentru îngrășăminte care să conțină NPK, Ca, Mg și microelemente.

Important! Cantitățile de îngrășăminte aplicate culturii variază în funcție de analiza solului, îngrășămintele administrate anterior și calitatea acestora.

Detalii despre Irigarea prin picurare a vinetelor – sfaturi.

Fertilizarea vinetelor în condiții de grădină

În câmp deschis, pe suprafețe mici, puteți opta pentru următoarele combinații:

Primele două fertilizări sunt necesare în perioada creșterii răsadurilor: prima se efectuează după apariția primei frunze adevărate, a doua – după 10-14 zile.

O tehnică agronomică eficientă de îmbunătățire a fructelor de vinete este pulverizarea cu substanțe de stimulare a creșterii. Pulverizarea plantelor de vinete în faza de 6-7 frunze și la începutul înfloririi cu acid succinic sau acid boric poate crește randamentul culturii.

După plantarea răsadurilor de vinete în locul permanent, se fac 3-4 fertilizări:

Prima fertilizare a vinetelor în condiții de grădină

Prima hrănire a vinetelor se efectuează la aproximativ două săptămâni după plantarea răsadurilor într-un loc permanent. În acest timp, răsadurile vor avea timp să prindă rădăcini și să poată absorbi nutrienții.

Faptul că planta a prins rădăcini într-un loc nou va fi indicat de apariția unei noi frunze.

Hrănirea cu îngrășăminte minerale

În această perioadă, vinetele au nevoie de o nutriție complexă, ce conține o cantitate mare de azot pentru a-și construi masa verde. Pentru fertilizare puteți utiliza îngrășăminte simple cu azot 25-30 g, potasiu 15-20 grame și fosfor 30-40 g. Acestea se diluează în 10 litri de apă și se toarnă lângă rădăcina plantei.

Pentru a evita arsurile sistemului radicular, mai întâi udați solul din jurul plantelor, înainte de fiecare fertilizare cu îngrășăminte.

Fertilizarea cu îngrășăminte organice

În condiții de grădină, fertilizarea cu substanțe organice este mult mai apreciată. Pentru aceasta, puteți utiliza variante tradiționale organice: infuzie de gunoi de pasăre, gunoi de grajd sau din diferite specii de plante.

Pentru a prepara un macerat de gunoi de pasăre, turnați 1 litru de materie organică în 10 litri de apă și țineți la loc cald timp de o săptămână. Când fermentează, diluați-o în jumătate cu apă și udați plantele cu 1 litru din soluția obținută, turnând aproape de rădăcină. La fiecare 10 litri de fertilizant, puteți adăuga un pahar de cenușă de lemn.

Astfel se prepară și maceratul de gunoi de grajd, care, imediat după preparare, este gata de utilizare și nu necesită diluare suplimentară cu apă.

Pentru a pregăti „hrană verde” pentru vinete umpleți 2/3 dintr-un recipient cu urzică proaspătă, mărunțită. Apoi, umpleți până sus cu apă și țineți-l într-un loc cald timp de o săptămână. După preparare, maceratul se strecoară, se diluează cu apă într-un raport de 1:5 și se hrănesc vinetele la rădăcină.

A doua fertilizare a plantelor de vinete

A doua fertilizare la vinete se efectuează în timpul legării fructelor. În această perioadă, necesarul de azot scade, dar cererea pentru potasiu și fosfor crește. Acest lucru trebuie luat în considerare atunci când alegeți îngrășămintele.

Pentru fertilizare, utilizați îngrășăminte ce conțin mai mult fosfor și potasiu. De exemplu, puteți dizolva 1 lingură de sulfat de potasiu și jumătate de lingură de îngrășăminte cu fosfor în 10 litri de apă și turna soluția rezultată. Apoi, afânați ușor solul de sub plante.

Dacă plantele de vinete până în acest moment nu și-au crescut suficient masa verde, atunci adăugați încă 1,5 linguri de îngrășăminte cu azot.

Fertilizarea cu substanțe organice ce conțin azot se efectuează pe soluri sărace sau dacă plantele sunt mici. În toate celelalte situații, puteți oferi vinetelor cenușă – un îngrășământ cu potasiu. Poate fi aplicată atât sub formă de praf, cât și sub formă lichidă.

Pentru a pregăti o infuzie de cenușă, turnați 0,5 litri de cenușă într-o găleată cu apă fierbinte și amestecați bine. După 2-3 zile, strecurați infuzia și turnați aproape de rădăcina plantelor în creștere cu o rată de 1-1,5 litri per plantă.

 A treia fertilizare recomandată la vinete

cultura de vinete

A treia hrănire a vinetelor se efectuează la apariția primelor fructe. În această perioadă, azotul este exclus și se folosesc îngrășăminte cu fosfor și potasiu.

În 10 litri de apă, se diluează 20-30 g de îngrășăminte cu potasiu (sulfat de potasiu) și 20-30 g de îngrășăminte cu fosfor. Se toarnă aproape de rădăcina vinetelor soluția cu norma de până la un litru per plantă.

Banana este bogată în potasiu. Prin urmare, fertilizarea pe bază de ea este adesea folosită ca înlocuitor pentru îngrășămintele minerale care conțin potasiu.

Se toarnă 3 litri de apă peste coaja a două sau trei banane și se pune la loc cald timp de 2 zile. După aceea, strecurați soluția și turnați la rădăcina vinetelor în proporție de 1-1,5 litri pentru fiecare plantă.

A patra fertilizare la vinete

A patra fertilizare la vinete se efectuează în timpul fructificării, cu 3-4 săptămâni înainte de sfârșitul acestei perioade.

Se poate fertiliza cu o soluție preparată din 30 g de îngrășăminte cu fosfor diluate în 10 litri de apă sub fiecare plantă. În perioada de fructificare, vinetele pot fi udate cu infuzie de plante.

V-ar putea plăcea și articolul Tăierea vinetelor după recoltare pentru a mări recolta – FOTO.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Răsadul de ardei – sfaturi la creștere și plantare

Procesul de creștere a răsadului de ardei este crucial,...
‹ adv ›

Mana cepei – simptome, prevenire, combatere

Mana cepei este cauzată de ciuperca microscopică Peronospora destructor, ce infectează doar speciile din genul Allium, incluzând usturoiul, ceapa, ceapa eșalotă...

Harghita: A început plantarea cartofului, pe aproximativ 6000 de hectare; în judeţ sunt peste o mie de producători

Producătorii de cartofi harghiteni au început plantarea cartofului, cultura de bază în judeţ, suprafaţa totală urmând să fie de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole