Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti este sărbătorită anul acesta, la Bistriţa, printr-un târg al producătorilor locali deschis, vineri, în centrul istoric al municipiului şi organizat de Asociaţia „Produs în Bistriţa-Năsăud” şi Direcţia pentru Agricultură, în colaborare cu administraţia locală şi liceele agricole.
Timp de trei zile, târgul le propune vizitatorilor standuri cu produse variate: legume şi fructe, siropuri, dulceaţă, zacuscă, specialităţi din carne şi peşte, brânzeturi tradiţionale, produse de panificaţie şi patiserie, produse apicole, vinuri din arealul viticol Lechinţa, bere artizanală şi produse meşteşugăreşti.
Două dintre standuri au fost amenajate de către elevii liceelor agricole din Bistriţa şi Beclean, ocazie pentru aceştia să arate ce au învăţat, dar şi să intre în contact cu producătorii deja consacraţi.
La deschiderea oficială a târgului au fost prezenţi subprefectul Ioan Zăgrean, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Camelia Tabără, şeful Direcţiei pentru Agricultură, Nuţu Tabără, şi directorul Asociaţiei „Produs în Bistriţa-Năsăud”, Elena Bărbos.
Printre produsele care au atras cumpărători încă de la prima oră s-au numărat merele, roşiile, plăcintele şi brânzeturile.
În cadrul târgului va fi lansat proiectul „Adoptă un producător”, realizat de către Rotary Club şi Centrul Europe Direct Bistriţa-Năsăud, prin care tinerii voluntari şi producătorii sau artizanii locali vor face un schimb de experienţă în ceea ce priveşte cunoştinţele în domeniul antreprenorial, competenţele digitale şi creativitatea.