Reluarea producției la Azomureș, principalul producător de îngrășăminte chimice din România, se anunță un proces de durată, din moment ce identificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale constituie o problemă în continuare. Pentru moment, nici măcar implicarea autorităților nu pare să aibă prea mare succes.
Premierul Nicolae Ciucă spune că se poartă discuții cu Azerbaidjanul pentru livrarea de gaz lichefiat pentru înmagazinarea în depozite pentru iarna 2022-2023, însă nu are certitudinea că va ajunge ceva și la Azomureș.
Conducerea combinatului a mai apelat la Romgaz și Petrom, în speranța că se va găsi o soluție pentru reluarea producției la Târgu Mureș.
Recent, Azomureş a anunţat că ar putea relua producţia de îngrăşăminte pentru agricultură odată cu lansarea pachetului european de sprijin pentru industriile energo-intensive, însă graficul de repornire a instalaţiilor depinde şi de disponibilitatea gazului pentru piaţa din România.
Concret, este vorba de un sprijin de 50 milioane euro, care ar permite producătorului obținerea unei producții de 600.000 tone de îngrășăminte chimice.
La mijlocul lunii decembrie 2021, combinatul a anunţat oprirea instalaţiilor de pe platformă, din cauza preţului ridicat la energie. Producţia anuală a Azomureş, în condiţii normale de funcţionare, este de 1,6 milioane de tone de îngrăşăminte, iar aproximativ 75% din această producţie era destinată fermelor româneşti.