23.7 C
București
marți, 16 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleÎnierbarea - sistem de întreținere a solului în vii și livezi

Înierbarea – sistem de întreținere a solului în vii și livezi

Chiar dacă agricultura ecologică are o mulțime de beneficii comparativ cu metoda convențională de producere, una dintre principalele probleme ce pot parveni în timpul producerii este eroziunea și degradarea solului, apărute în urma trecerilor repetate a utilajelor agricole.

Astfel, agricultorii trebuie să se orienteze spre reducerea substanțială a lucrărilor solului, intervenind doar la necesitate.

Unul dintre cele mai eficiente sisteme de întreținere a solului în vii și livezi este înierbarea spațiului dintre rânduri.

Ținând cont de clima temperată, seceta ce persisită în ultimii ani, dar și gradul de eroziune a solurilor din țară, acest sistem este optim pentru plantațiile multianuale.

Înierbarea solului în vii și livezi vă asigură:

  • Accesul tehnicii în livezi după ploi;
  • Îmbunătățirea structurii solului, porozității;
  • Activarea microorganismele din sol;
  • Datorită descompunerii materiei organice crește procentul de humus în sol;
  • Previne eroziunea solului, mai ales pentru terenurile în pantă.
Înierbarea solului în livadă tînără de cireș
Înierbarea solului în livadă de cireș
Înierbarea solului în livadă de mere
Înierbarea solului în livadă de prun

Majoritatea producătorilor din țară optează pentru acest sistem de întreținere a solului de la plantarea livezii sau viei, însă specialiștii recomandă în primii 2-3 ani de la plantare lucrarea solului, după care să fie realizată înierbarea.

Solul poate fi menținut înierbat atât pe întreaga perioadă de vegetație, cât și numai în perioada efectuării lucrărilor în livezi (în acest caz toamna este realizată o arătura la 18-20 cm pentru portaltoi generativi și 10-14 pentru vegetativi, primăvara solul se lucrează cu cultivatorul).

Totodată, în jurul pomilor solul poate fi lucrat cu ajutorul unei motosape.

Înierbarea poate fi realizată semănând diverse specii – artificial sau natural, lăsând covorul vegetal să crească și cosindu-l periodic.

Specii recomandate pentru înierbarea artificială: golomățul, sparceta, reigrasul, păiușul de livadă, firuța și trifoiul.

Important este ca speciile să aibă o înrădăcinare superficială, să fie rezistente la secetă, umiditate, umbră, călcare repetată, cosire și să formeze un covor de iarbă uniform.

FOTO: EquinoxWine, Înierbarea solului în vie

Specialiștii atenționează despre faptul că, în cazul înierbării solului, pot apărea populații mari de șoareci de câmp – aceștia pot fi combătuți plantând mentă, laptele câinelui, boz, pelin sau mușețel.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole