6 C
București
vineri, 19 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleLucrări și tratamente la viță de vie după recoltare

Lucrări și tratamente la viță de vie după recoltare

După recoltarea strugurilor lucrul în câmp nu se termină, ci urmează mai multe lucrări importante de realizat pentru a asigura o cultură sănătoasă în sezonul următor.

În primul rând, potrivit doctorului în științe agricole, Sergiu Tutovan, trebuie realizate 2 tratamente de bază după recoltarea strugurilor:

Tratamentul cu produse ce conțin cupru după recoltarea strugurilor

Tratamentul se realizează după recoltarea strugurilor în plantațiile unde aparatul foliar – frunzele nu au fost afectate de brumă, înghețuri.

Sunt potrivite, practic, toate produsele ce conțin cupru în dozele recomandate de producător. Acest tratament se realizează pentru protejarea de mana viței de vie.

Totodată, cuprul este un element important pentru maturizarea coardelor de viță de vie, respectiv asigură o mai bună rezistență la înghețuri în timpul iernii.

Tratamentul cu zeamă bordoleză după căderea frunzelor la vița de vie

Chiar dacă unii pun la îndoială importanța acestui tratament, expertul explică de ce ar fi necesar de-l realizat:

Este o măsură eficientă de prevenire a antracnozei viței de vie, rujeolei infecțioase (care poate fi confundată cu înroșirea fiziologică a frunzelor) și pătarea neagră care în acest an a afectat esențial în special soiul Moldova.

Producătorii fie prepară de sine stătător amestecul din piatră vânătă și var, apoi soluția de lucru, fie cumpără produsul gata.

Cum preparăm corect zeama bordoleză

Pentru a prepara soluția corect luăm drept exemplu concentrația necesară pentru 10 litri de apă: 100 g sulfat de cupru și 110-120 de grame var stins.

Apoi, se iau 2 recipiente aparte, preferențial din plastic, important acestea să nu fie din fier. Se pun a câte 5 litri de apă în fiecare recipient, apoi se dizolvă sulfatul de cupru și varul în fiecare recipient aparte.

După care, turnăm câte puțin sulfat de cupru în soluția de var, amestecând permanent soluția. Condiția obligatorie este ca reacția să aibă loc în mediul bazic – adică turnăm sulfatul de cupru în var. Altfel, se formează un precipitat.

După care filtrăm puțin și aplicăm soluția în vie. Tratamentul se realizează astfel ca butucii să fie „spălați” în soluție, adică toate organele să fie suficient udate (ar fi aproximativ 400-500 de litri soluție de lucru la hectar, însă cantitatea diferă în dependență de stropitoarea cu care sunt realizate tratamentele).

Citește și despre Cum pot fi identificate bolile la vița de vie.

Lucrarea solului toamna la vița de vie

Este important de realizat o scarificare adâncă la aproximativ 35-40 cm. Această lucrare înlocuiește arătura, care are efect de reducere a umidității din sol din cauza întoarcerii brazdei, astfel vom evita nu doar distrugerea structurii solului, ci și pierderile de apă.

Fisurile formate în sol vor permite o mai bună absorbție a apei în sol.

Mușuroirea butucilor la bază în viile tinere

În vița de vie de unu și doi ani se realizează mușuroirea butucilor la bază pentru a proteja de îngheț primii 2-3 muguri.

Astfel, mușuroiul de sol trebuie să aibă 25-30 cm înălțime. Acesta pe parcurs se va mai reduce datorită așezării solului. Mușuroirea obligatoriu se realizează după ploi, astfel încât pământul să fie reavăn, deoarece solul uscat nu conservează căldura.

Fertilizările la vița de vie după recoltat

Fertilizările realizate toamna presupun pierderea cantității de azot din îngrășăminte, iar o parte din fosfor devine inaccesibil, deoarece o bună parte din solurile de la noi au reacție alcalină, iar carbonații blochează fosforul.

Dacă totuși optați pentru fetilizarea de toamnă, expertul recomandă de a introduce îngrășămintele la adâncimea de 25-30 cm, unde se află masa de bază a rădăcinilor.

Nu este recomandată introducerea îngrășămintelor lângă butuc, ci la un 1-1,2 metri de acesta, unde se află rădăcinile ce pot asimila îngrășămintele.

Dacă dispuneți de sare de potasiu, sulfat de potasiu, superfosfat le puteți introduce în sol toamna. Îngrășăminte se administrează doar în baza analizei solului.

Îngrășămintele cum ar fi superfosfatul simplu și dublu se dizolvă mai greu. Iarna, datorită precipitațiilor, acestea trec într-o formă accesibilă plantelor.

Nu este recomandată a fi introdusă în sol clorura de potasiu toamna, deoarece clorul migrează în orizonturile mai adânci ale solului. De aceea, acest îngrășământ trebuie evitat. Totodată, elementul nu este tocmai potrivit pentru vița de vie.

În cazul în care achiziționați îngrășăminte ușor solubile ce conțin mai multe macro- și microelemente, acestea trebuie administrate primăvara, când solul s-a maturizat fiziologic.

Îngroparea soiurilor de viță de vie sensibile la ger

Îngroparea butucilor de viță de vie poate fi realizată începând cu a treia decadă a lunii octombrie, începutul lunii noiembrie în condițiile acestui an.

Vița de vie poate fi îngropată cu frunze. Acest lucru este important pentru a evita afectarea viței de vie de înghețuri, chiar dacă există riscul formării mucegaiului. Dacă va îngheța solul, acest lucru va fi greu de realizat. Important este să realizăm operațiunea cu sol reavăn.

Sursa foto: pixabay.com

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Viabilitatea ochilor la vița de vie – rezistența soiurilor la iernare

Viţa de vie este o plantă termofilă cu o...
‹ adv ›

Tăierea în uscat la strugurii de masă – I etapă în planificarea recoltei

Actualmente, calitatea producţiei de struguri de masă nu este opţiune, ci un imperativ. După mai mulţi autori, sarcina de bază...

Tăieri în uscat la vița de vie – recomandări, tratamente

Temperaturile generoase din ultima perioadă au scos viticultorii în plantații pentru a realiza tăierile în uscat, dar și pentru...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole