Guvernul a aprobat joi plafoanele alocate ajutoarelor naționale tranzitorii în sectoarele vegetal și zootehnic, pentru anul de cerere 2024, în valoare de peste un miliard de lei, a anunțat, joi, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).
Impactul bugetar este de circa 405,25 milioane de lei, respectiv 81,45 milioane de euro euro, pentru sectorul vegetal, și de aproximativ 606,44 milioane de lei, respectiv 121,89 milioane de euro, pentru sectorul zootehnic, de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat MADR pe anul 2025, reprezentând plăți naționale tranzitorii pentru anul de cerere 2024.
Ministrul agriculturii, Florin Barbu a declarat că:
„Prin adoptarea acestei hotărâri confirmăm angajamentul nostru de a sprijini fermierii români și de a asigura continuitatea activităților din sectorul agricol.
Ajutoarele naționale tranzitorii reprezintă un sprijin esențial pentru producătorii din sectoarele vegetal și zootehnic, contribuind la stabilitatea și dezvoltarea acestora. Prin alocarea acestor fonduri, ne asigurăm că fermierii beneficiază de resursele necesare pentru a-și menține competitivitatea și pentru a continua să furnizeze produse de calitate pe piață”.
Actul normativ aprobat joi vizează:
- aprobarea plafoanelor alocate ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul vegetal și zootehnic pentru anul de cerere 2024;
- stabilirea modalității de calcul al cuantumului per unitatea de măsură al ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil – ANT 1, precum și pentru culturile de: in pentru fibră – ANT 2, cânepă pentru fibră – ANT 3, tutun – ANT 4, hamei – ANT 5 și sfeclă de zahăr – ANT 6;
- stabilirea modalității de calcul al cuantumului per unitatea de măsură al ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul zootehnic, pentru schema decuplată de producție, specia bovine, în sectorul lapte- ANT 7, pentru schema decuplată de producție, specia bovine- ANT-8, în sectorul carne și pentru schema cuplată de producție, speciile ovine/caprine- ANT 9.
Vezi aici despre ANSVSA: Algeria este interesată să importe din România până la 300.000 de ovine.